Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Animovaný
  • Drama
  • Akční
  • Horor

Recenze (631)

plakát

Je nalezena tím, koho hledá (2022) 

Tři za citlivý intimní portrét, čtvrtá pro samotnou paní Annu. Pokud jste byli zvědaví na "tradičnější dokument" s popisem autorčiny práce, budete nejspíš lehce zklamáni.

plakát

Dobré ráno, Brno! - Série 2 (2024) (série) 

První série nabírala dech pomalu, ale někdy od třetí epizody už nezpomalila. Druhá byla úplně jiná. Vrchol zažila hned v prvním díle (dokonalý Marhoul), pak se povedlo pár uprostřed a celkem slušně i sérii uzavřít, ale nemohu se zbavit dojmu, že tahle série byla ve výsledku zbytečná. Hlavní problém byl v tom, že v seriálu, který má v názvu "Dobré ráno", bylo hrozně málo Dobrého rána.

plakát

Anděl smrti (2020) (seriál) 

1. série: Velice slušný krimiseriál s parádní atmosférou nám blízkého Polska, konkrétně okolí Opolí. Celkové hodnocení sráží bohužel poměrně předvídatelný scénář a hlavně několik naprosto *facepalm* momentů, kdy byste hrdinům za jejich rozhodnutí vrazili facku. Velké plus je nicméně Maciej Stuhr (u nás známý ze seriálu "Učitel"), syn slavného otce Jerzyho (např. Sexmise), který hraje sociopatického vraha naprosto skvostně a už jeho výkon vás rozhodně u obrazovek udrží. 3,5*

plakát

To se mi snad zdá (2023) 

Naprosto brilantní výkon Nicolase Cage, snové sekvence a vybrané scény "koncentrovaného trapna" zachraňují unylejší poslední třetinu filmu a poměrně jalovou satiru na současnou "cancel culture".

plakát

Ferdinand (2017) 

Překvapivě velice zábavná skopičina pro mladší děti, ač prostředí býčích zápasů a jatek není zrovna "k popukání". Navíc s výborným překladem a kvalitním dabingem.

plakát

Pět nocí u Freddyho (2023) 

Fanoušci videoher mohou být s letošním rokem spokojeni a Five Nights at Freddy's v trendu kvalitních adaptací pokračuje. Zároveň je ale bohužel nejméně "přístupná" pro širokou veřejnost. Emma Tammi spolu s "otcem" celé FNAF série Scottem Cawthonem za zády převedla na velká plátna první z chystané trilogie příběhů o oživlých animatronických loutkách s hodně temným pozadím. Film je doslova prošpikovaný odkazy na bohatý svět původních her (knih a komiksů), je sympaticky obsazený a zahraný a vše podtrhuje výborný soundtrack. Vzhledem k fanouškovské základně i původním videohrám nebylo zapotřebí "R" ratingu, protože i původní hry se soustředily spíš na atmosféru a lekačky než na krvavou lázeň. Zde se ovšem dostáváme k největšímu kameni úrazu - film má jen hrstku slušných lekaček a obecně moc strašidelný není. Mnohem víc se zde sází na humor a "srdíčko", což pro mě osobně nebylo na škodu (spíš naopak). Jenže pokud se nesnažíte podbízet neznalému publiku a propagujete se jako horor, nemůžete očekávat nadšené recenze. Tvůrci jsou si ovšem dobře vědomi kupní síly své fanouškovské základny (a jejich rodičů), takže jim to může být šumák. Obecně jde o velice slušnou retro žánrovku pro mladší publikum, která ale neurazí ani jejich starší doprovod. Nutno smeknout před dílnou Jima Hensona, která stojí za parádními loutkami ve filmu. Praktické efekty CGI prostě nikdy nenahradí. Pro fanoušky FNAF série je to naprostá povinnost.

plakát

Zimní král - Epizoda 1 (2023) (epizoda) 

Pilotní díl je rozhodně nejslabší a bohužel nedělá seriálu dobrou reklamu. Ale pokud nejste latentní rasista a překousnete pár černochů v obsazení fiktivních postav (a zbytek je celkem dobře i historicky vysvětlený), pak vás čeká poměrně solidní jízda, která graduje každým dílem.

plakát

Peníze těch tupců (2023) 

Divákům, kteří kauzu kolem GameStopu trochu sledovali, nepřináší film vůbec nic nového. A těm, kteří o téhle události nevědí nic, film nastíní jen naprostý základ. Těžko říct, kdo je tedy vlastně cílovka. Navíc jsou "Dumb Money" proloženy klasickými "člověčinkami", tedy příběhy obyčejných lidí, které patří k nejzbytečnějším částem filmu. Nutno ocenit obsazení, ač řada z těch známějších herců zůstala trestuhodně nevyužita (jmenovitě Offerman a Stan). Ve výsledku jsme někde na pomezí 2 a 3 hvězd. Bohužel. Čekal jsem od filmu mnohem víc. Nová "Sázka na nejistotu" (The Big Short) se bohužel nekoná.

plakát

Equalizer 3: Poslední kapitola (2023) 

Pro fanoušky série velice příjemné zakončení, pro nefanoušky průměrný akční film s nadprůměrně sympatickým Denzelem. Italské reálie rozhodně přidaly na vizuální přitažlivosti a uvedení na konci léta se přímo nabízelo. Nebýt závěrečného zúčtování, které bylo na můj vkus poněkud mdlé oproti předchozím snímkům, neměl bych problém přihodit hvězdu navíc. Takhle jsme někde na úrovni druhého dílu, ale jednička zůstává nepřekonána.

plakát

Still: Příběh Michaela J. Foxe (2023) 

Málokdy se mi poštěstí, že zkouknu něco, co jsem sám nepřekládal. Nemám na to bohužel čas. Zde jsem ale rád udělal výjimku a vůbec toho nelituji. Na Apple TV+ je již od května k dispozici nádherný dokument o hrdinovi dětství nejednoho z mých vrstevníků - Michaelu J. Foxovi. Jeho nejznámější rolí je samozřejmě Marty McFly z trilogie Návratu do budoucnosti, ale má na triku spoustu dalších rolí. Já osobně vyrůstal hlavně na Doktoru Hollywoodovi (kterého následně sprostě vykradl Pixar v animáku Auta   ). Citlivý dokument, který sleduje nejen jeho vzestup ke hvězdám filmového plátna, je ale především o tom, jak se musel ještě před třicítkou smířit s příšernou diagnózou Parkinsonovy choroby, se kterou srdnatě bojuje dodnes a notně podporuje i výzkum její léčby, protože boj s ní je bohužel v tuto chvíli stále ještě předem prohraný. Režiséru Davidu Guggenheimovi se podařilo umně propojit archivní záběry s nově natočenými scénami, takže celý snímek tak působí výrazně filmově. Nejde o žádné laciné dotáčky. Opravdu máte pocit, že tam s mladým Michaelem jste a prožíváte vzestupy i pády spolu s ním a jeho rodinou. Nemusíte se bát ani přehnaného smutnění a sebelitování, protože Fox takový prostě není. Sám hlavní aktér totiž na obrazovce přiznává hlavní důvod pro natočení tohoto dokumentu - baví ho, kam ho jeho mozek dokáže ve vzpomínkách zanést a chtěl přenést svůj příběh na plátno, dokud ho ještě fyzicky může odvyprávět. Ano, pokud máte Michaela J. Foxe rádi jako já, nebude se vám na jeho současný zdravotní stav dívat snadno, ale rozhodně chcete tohle dílko vidět. K dispozici na Apple TV+ ve výborném českém překladu od Petry Kabeláčové.