Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Animovaný
  • Dobrodružný

Recenze (295)

plakát

Jurský svět: Nadvláda (2022) 

Dinosauři opětovně podávají skvělé herecké výkony a jako věčné dítě se budu na další dobrodružství s ještěry vždy těšit. K Nadvládě se ovšem budu vracet jen minimálně. Nejvíce mě zaráží ta (nejen) scenáristická lenost přijít s něčím originálním. Události se navíc dějí zcela nesmyslně a postavy se potkávají zcela náhodně. Po většinu stopáže jsem se prachsprostě nudil, což je u trikového blockbusteru s T- Rexem a Giganotosaurem zkrátka neodpustitelné. Prostě to není dobrý film. První Jurský svět byl moc fajn, ale druhý a třetí díl nové trilogie se zle nepovedly.

plakát

Arcane (2021) (seriál) 

Hype byl sice enormní, ale stejně mě to dostalo do kolen. Arcane je zjevení, které dává jasně na srozuměnou, že velkým příběhům sluší i animovaný kabátek a nijak je nedegraduje. Ba naopak – právě díky němu je tento fikční svět tak fascinující a plný dechberoucích scenérií. Vše šlape jako na drátkách – scénář, dabing, postavy, hudba (hudba!)… Jen je škoda, že poslední dva díly jsou trochu uspěchané a zkratkovité, chtělo by minimálně jedno zastavení navíc. Jinak ale vážně paráda a těším se na další nášup, už aby to bylo.

plakát

Poslední souboj (2021) 

Ridley stále umí, o tom žádná… Špinavý středověk par excellence, historická lahůdka, která nabízí surovou, strhující choreografii soubojů a opulentní obrazy Evropy v dobách stoleté války. Povětšinou se bojuje mocí slov. Díky kvalitnímu scénáři a hereckým výkonům se jedná snad o ještě napínavější střetnutí než závěrečný poslední souboj. A že ten panečku také stojí za to, dění na plátně mě nenechalo vydechnout. Snímek, který by rozhodně neměl zapadnout.

plakát

O vánoční hvězdě (2020) (TV film) 

Opravdu velká spokojenost! Mám za to, že někteří uživatelé dávají nízká hodnocení, aniž by pohádku zhlédli celou nebo zkrátka jen z předsudků vůči všem novým pohádkám české provenience. "O vánoční hvězdě" si totiž rozhodně zaslouží být v červených číslech. Karel Janák si opět pohlídal kvalitní herecké obsazení, nyní dokonce na výbornou - zejména Tereza Ramba je roztomilá a září z ní pozitivní energie na všechny strany. Příběh jako takový je v dané kategorii nadprůměrný, vyčítat mu předvídatelnost a plytkost je zkrátka nefér. Velkým plusem jsou hravé dialogy a vtípky ("Chybovat je hvězdné..."), které čerpají ze zasazení děje do hvězdného Olympu. Celá rodinka byla se štědrovečerní pohádkou spokojena :-)

plakát

Smrt do roku 2020 (2020) (TV film) 

Pohodová a zábavná hodinka, kterou si užijete především za toho předpokladu, že nejste fanoušky Donalda Trumpa :-) Najdou se i hlušší pasáže, ale mnoho zásahů míří přesně a zároveň i znepokojivě. Nejvíce mě pobavil profesor "historie" Hugha Granta (bílí chodci!), zapálená republikánka Lisy Kudrow (vím, že se jedná o karikaturu a hyperbolu, ale stejně při tom mrazí) a středostavovská rasistická panička Cristin Milioti, které to navíc neskutečně seklo.

plakát

Tenet (2020) 

I mistr Nolan se někdy utne. Tenet má drive a nepolevující tempo, bezchybnou technickou a vizuální stránku a vynikajícího Pattinsona s Branaghem. Naprosto ovšem selhává v tom nejdůležitějším - v příběhu a postavách. Čert by vzal to povrchní a diváka přeceňující (na první zhlédnutí bez diskusí) výklad pravidel světa, kdyby nás děj dokázal vtáhnout stejnou měrou, jako tomu bylo u Inception. Tenet je odtažitý a chladný jako srdce ledové královny. Důležité momenty postrádají emocionální dopad a vyšumí do ztracena. Nemám žádnou chuť či motivaci si snímek pustit znovu, což asi mluví za vše.

plakát

Brexit (2019) (TV film) 

Brilantní. Není sporu o tom, že 90% procent tvůrčího týmu by volilo "remain", ale i přesto se mi třaskavé téma brexitu zdálo být podáno netendenčně a s neohroženou střelbou i do vlastních řad. Prostor tudíž mimo jiné dostaly jak vypočítavý a neférový (až podvodný) přístup brexitářů k faktům, tak i podcenění a nezvládnutí kampaně zastánců setrvání (vedení kampaně dle zajeté šablony, přecenění vyhodnocování faktů z pohledu voličů a nulová empatie vůči tzv. potaženým globalizace). Řemeslné kvality snímku jsou nepopiratelné a plusem je i rozumná minutáž - tempo je chvílemi až smrtící a nuda je tak na nucené dovolené. Well done. Ale pro jistotu - nemyslím tím brexit, ale Brexit :-)

plakát

Captain Marvel (2019) 

Rozhodně jedna z nejhorších Marvelovek, možná vůbec nejslabší origin. Nick Fury zachraňuje, co se dá, a atmosféra devadesátek je také fajn, ale unylost vyprávění (příběhová kostra sama o sobě je solidní, ale její zpracování je nedramatické a fádní) je až ubíjející. Taktéž velmi zamrzí neinvenční a průměrná akce bez momentu překvapení. Pokud se Marvel chystá na další origin, měl by rozhodně přidat, zde si vybral svou slabší chvilku.

plakát

Král (2019) 

Pattinson je ďábel (byť na minimálním prostoru) a Chalamet setsakra dobrý herec. Vynikající herecké obsazení jsem musel zmínit jako první. Dále oceňuji ten fakt, že David Michôd nikam nespěchá a volí komorní způsob vyprávění. Nejen díky onomu pozvolnému tempu je "Král" tak vtahujícím snímkem. V podstatě vše vidíme z pohledu první osoby, respektive očima mladého krále Jindřicha, nejsme vševědoucími pozorovateli. Pletichy a intriky panovnického dvora a králova nejistota tak na nás doléhají plnou vahou. Marně si vzpomínám, kdy naposledy jsem viděl tak atmosférický historický snímek, reálie doby jsou vykresleny zkrátka na výbornou. Více takových filmů!

plakát

Zombieland: Rána jistoty (2019) 

Je tomu skutečně tak aneb "opětovně důvěřujte zdejším recenzentům"... Jednak se až příliš se hraje na jistotu. Stačil by i svěží větříček, ale kdepak. Šmrnc a glanc prvního zombie dobrodružství je v trapu. Nejhorší je ovšem ta zbytečnost. Kdyby zůstalo jen u originálu, nezměnilo by se zhola nic. Není to průšvih, ale přesto zůstává hořký pocit zklamání. Pokračování si už znovu nepustíte, zato po jedničce sáhnete znovu a rádi.