Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Drama
  • Komedie
  • Animovaný
  • Horor

Recenze (1 323)

plakát

Sky Fighters: Akce v oblacích (2005) 

Sky Fighters, film, který vám zkratuje všechny logické obvody. To tak makám doma s puštěnou televizí a nestačím zírat. COOL fakt dokáže vyhmátnout ty největší koniny. Někdy vtipné koniny, ale ne dneska. Při představě, že by mohly věci fungovat aspoň z 5 % tak jako v tomhle filmu, chytám záchvaty smíchu. Je to tak blbé, až je to blbé. Strašná nuda. Na to, aby to mohlo být tak blbé až je to zábavné se to bere moc vážně. Ten film má dvě fakt povedené a stylové scény. Stryptýz pro vojáky a překročení nadzvukové rychlosti těsně nad základnou teroristů. A ten stryptýz je lepší. Což je u filmu o pilotech stíhaček smutné.

plakát

Nexus (1994) odpad!

Tohle byla naprosto epická výpravná česká sci-fi, to nemohu říct. Tvůrci mysleli, že točí něco kvalitního a že na tom vydělají, včetně spousty merche. Absentují tu ale jakékoliv náznaky pochopení a práce s filmovým jazykem. Nexus na mě herecky i celkovým pojetím působí silně divadelně. I oproti kdejakým zetkovým filmům je Nexus mnohem náročnější na dokoukání. V obrazu se většinu času nic neděje a příběh se posouvá paralelně divadelně přednášenými proslovy, které se snaží působit napínavě a dějově. Příběh je triviální a postrádá vnitřní logiku. Interiéry často jsou potemnělé industriální haly téměř bez rekvizit, prostory plné trubek s otočnými uzávěry, do plamenů po kolejích jede nějaký vozík (na uhlí?)... Výborná je přestřelka, kde se pálí odnikud nikam. Jen prostorem létají laserové střely a trefují něco kovového ve statickém záběru bez lidí. Athor byl probuzen a zjistí, že je z nějaké zaniklé planety (Země). Má se dozvědět kdo je a naučit se nějakým prastarým moudrostem a zachránit Zílii, kterou vězní temné síly.  A hned nato, aniž se cokoliv jiného dozvěděl, zahlásí: „Jste můj Nexus. Spojujete mou minulost, mou budoucnost a současnost, ale dejte mi jméno“. Vy tomu rozumíte? V naprosto asexuální scéně pak v závěru uvidíte i prsa do půli těla svlečené princezny Zílie, která se obnaží před krutovládcem vesmíru Tarnem. On i vyvolený Athor ji chtějí oplodnit. S Athorem měla dokonce erotický sen s líbačkou (jestli něco následovalo už tvůrci neukázali) ještě předtím než ho potkala. A když se jí pak poprvé fyzicky zjeví, tak už myslí na děti (na syna) a šahá jí na kozy. Celý film je vlastně o erotických fantaziích těch tří. Athora chce ošukat i nějaká jiná nadržená princezna a on hrdinně odolá. Nejlepší je ale stejně scéna, kdy jdou venku po jedné megatrubce. Týpek uklouzne a spadne, někdo mu hodí lano, on se chytne a vyšplhá se nahoru. Trvá to až moc dlouho. Nikdo nemluví, jen pánové a slečny celou dobu vydávání spousty citoslovců, které zní jak z rychlodabingu porna. Týpek pak znuděně zahlásí „Trochu jsi nám nahnal strach“. Střih, konec scény. Někoho tam taky popraví, ale ještě předtím padne rozkaz „Sundejte mu brýle“. „Aaaah!!!“ Směju se ještě teď. Nějaké delší proslovy, hodné zaznamenání, jsem hodil do diskuze k filmu. Enjoy!

plakát

Proměna (2022) 

Ten film je prostě zvláštní. Odehrává se v podivném mixu současnosti a přelomu ’90 a ’00, kde holky šílí z boybandů, frčí Tamagoči, CD toho boybandu je vzácnost a zároveň existuje internet a smartphony. Vždyť dnešní děti ani pořádně neví co to Tamagoči a CD je. Děj se točí kolem dospívání, vzdoru k rodičům a problémů úzkostné traumatizované matky, která ničí své dceři sociální život naprosto bizarním přehnaným způsobem. A je překvapená, že ve 13 je moc brzo na menstruaci (tak si vysvětluje skrývanou přeměnu v pandu). Našel jsem si, že průměr je 13 let, rozsah 10 až 15 let. Ale tuhle linku film jen nakousne a dál nerozvíjí. Podstatné je to, že matka malou Mei vůbec neposlouchá a nechce jí dovolit nic z toho co by chtěla. A má panický strach z přeměn Mei, protože ona sama je děsivé monstrum velikosti Godzilly s chováním Hulka. A tím traumatizuje Mei a přenáší na ni své strachy a neurózy. Turning Red (Proměna? Proč?) nepatří mezi vrcholnou Pixarovskou tvorbu, ale pořád příběh vypráví originálně, poutavě a působí mile. Je tu spousta zajímavých scén, detailů a super nápadů, takže si to mou pozornost udrželo i přesto, že se vše točí kolem snahy dostat se na koncert skupiny, která nejen ve mně evokuje Backstreet Boys. Začátek působí jako něco strašně stupidního pro malé holčičky, ale to rychle přejde. Příběh s drtivou převahou ženských postav se odehrává v pro mě vizuálně nezajímavém Torontu a nebýt tam tolikrát zobrazena kandská vlajka (proč vlastně?), ani by mi nedošlo, že jsme v Kanadě. Není to žádný zajímavý prokreslený fikční svět, jaké Pixar umí. Ten svět není nijak představený a není na něm co představovat. Kamarádky Mei jsou občas otravné a falešné. Na ničení obřím monstrem nedojde. A taky jste dlouho přemýšleli nad tím jaké etnicity hrdinka je? Často je tahle celovečerní prvotina nekonzistentní, hlavně ve vykreslení světa a v mixu prvků pro děti a dospělé. 70 %

plakát

Hotarubi no mori e (2011) 

Začátek super, uprostřed nic a zničeho nic přijde uspěchaný předvídatelný konec. Spousta věcí nijak neposouvá a neprohlubuje příběh a je to použito samoúčelně. I když film prakticky žádný děj nemá. V jedné větě by šlo převyprávět celých 45 minut. Příjemně lyricky plyne, nálada a city se postupně přelévají, ale člověk neví proč. Je to člověk a duch, o kterých nic nevíme, netušíme, proč se mezi nimi vyvinul ten vztah a chemie nefunguje. Je krásné sledovat jak jsou na festivalu spojeni kusem látky jako na rande. Je to romantické, hezky se na to kouká, ale jen pasivně přijímáme že něco nějak je, bez možnosti pochopit cokoliv. Poznat jejich osobnosti, povahy, myšlenky, city... Je to krátké a pro tu atmosféru a krásnou animaci nelituji, že jsem Hotarubi no mori e viděl, ale odfláknuté zpracování závěru všechno hezké zkazí. Té holce setkání s ním zkazilo život. Nebýt tam dějově úplně zbytečná část z města, kde mimo léto žije, tak přijdeme o to jak nepoužitelná a mimo je. Když není v létě s ním, tak vůbec nevnímá, co se kolem ní děje. Děsivé. SPOILER

plakát

Přání Ježíškovi (2021) odpad!

Jak mohla doslovná kopie 79% polské kopie Lásky nebeské dopadnout tak špatně? Sled podivných kýčovitých scének, které moc nedrží pohromadě. Vulgarita, nechutnost, přepjaté emoce level trashovité nekonečné české seriály. Jen se to snaží tvářit hřejivě příjemně. Herecké výkony křečovité, projevy postav trapné, dialogy tragické. Bolelo mě na to koukat a způsobilo mi to krvácení do mozku. Psycholog po záchraně sebevraha omylem spadne z budovy do stromečků a jeden si koupí, kluk chlapovi ukradne telefon a pak si volají, což vede ke spoustě bizarních situcí... WTF? Je útrpné sledovat dobré herce bez vedení, kteří nemají co hrát. I Dušek tu působí jalově.

plakát

Do morku kosti (2010) 

Naruralistické nakoukání do redneckovské kultůry na obědnávku neslavnoj americkoj národu. Vidláci, vidláci everywhere. Všudypřítomná bezmoc, bezvýchodnost, perník, vařiči a ve vzduchu visící tíživé tajemství. Je to těžce depresivní asi jako Reeina matka. Mrazivé, atmosférické, pomalu plynoucí a syrové jako rare steak. Jennifer Lawrence je skvělá v roli 17leté holky v bezvýchodné situaci, která přichází o všechno se dvěma mladšími sourozenci na krku, pátrající po otci mezi podivnými a podivnějšími existencemi. Závěr je ale bohužel takový nijaký.

plakát

Barák (2022) 

Super depkařskej barák. Jen pointy se jinak originálním příběhům moc nedostává.

plakát

Když tu není člověk, zvířata tančí (2021) (TV film) 

Hluk ničí vše. Nejen lidské zdraví, ale i to zvířecí. Ptáci u letiště během hluku nejí, nedávají pozor na predátory, narušuje to způsob rozpoznávání vhodných partnerů pro páření u ptáků, ohrožuje kytovce... Když hluk přestane, mnoho zvířat mění své chování a i pandy v zoo se začnou pářit.