Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Drama
  • Komedie
  • Animovaný
  • Horor

Recenze (1 319)

plakát

Zabij nebo zemřeš (1991) 

[FOD 2024] Prostě další přírůstek do SSCU (Sidaris Silicone Cinematic Universe). Spousta převlékání, nahoty, akce, kozatic, osvalených fešáků, mega modelů letadel a neustálé cestování všemožnými dopravními prostředky. Hlavně se tam furt létá letadly, protože jedna z hereček je pilotka! To se prostě musí využít. S otrleckým simultánním dabingem naprostá pecka :D. Videoherní narativ, kdy se hrdinné agentky vypořádavají se záporáky, kteří se v centrále zla na monitoru postupně přesouvají do zóny smrti a vybuchnou, je geniální. Pokaždé křeče do bránice. GAME OVER.

plakát

Pohroma ve stříkačce aneb Otrlá primadona (1987) 

[FOD 2024] Být stále mlád, to bych si přál, při tom nezmutovat. Jako ta herečka za zenitem, která by kvůli nežádoucím účinkům séra mládí potřebovala na plastiku a zubní hygienu. Ženy jsou prý z Venuše, ale jestli Venušanky vypadají takhle... Co si budeme. Jde o totální brak. Hlavně že tam je občas nahota, monstra, gore scény a mrtvoly. Prostě vše, co by měl pořádný film obsahovat. To diváky zaujme.

plakát

Phenomena (1985) 

[FOD 2024] Ať žijí červi a jiná lehce teleptická havěť v podivném a nepříjemně gradujícím atmosférickém snímku o jedné vnímavější dívce, která jako jediná dokáže najít místního šíleného vraha. Pokud ji předtím nezavřou do blázince nebo ji neudolají šikanátorky z dívčí akademie. Jedním z nejlepších herců je šimpanz. Většina ostatních hereckých výkonů je žalostná, ale to zas tak nevadí. Spousta scén postrádá logiku, ale způsob, jakým je Phenomena natočena, vám vše bohatě vynahradí a jako třešničku na dortu dostanete závěrečné hektolitry mrtvol a nejhorší metalový soundtrack v historii kinematografie. Ach bože, ten pohřeb...

plakát

Kastrólman (2011) 

[FOD 2024] Děkuji ti Kastrólmane za unikátní filmovo-kulinářský zážitek na Festivalu otrlého diváka! Otrlci usoudili, že film si nejvíc užijeme, když ho budeme co nejméně vnímat, tak nás při každé kulinářské scéně hnali ke stolečkům pojídat speciální menu, připravené michelinským šéfkuchařem exkluzivně pro tuto projekci. Nejvíc musím ocenit jednohubku z rohlíku a těstoviny (neidentifikovatelné cosi bez chuti) a výtečně svíravé archivní krabicové víno). Čím víc chodů jsem měl, tím víc mi z nich bylo špatně, což krásně umocnilo zážitek z filmu, kde nakonec nic není jak se zdá. Jde o guláš ze scén točených asi osmi režiséry. Někteří točili jen krátké segmenty (třeba zamilovanou scénu na pláži) a je zábavné sledovat rozdíly ve kvalitě obrazu, střihu a celkového stylu. Doporučuji. Velká mňamka. Musím pak smeknout kuchařskou čepici před kreativitou tvůrců. Vás by napadlo stvořit zamilované vraždící monstrum s hrncem na hlavě, které na lidi vrhá rendlík s držadlem, které se do vás zaboří jak horký nůž do másla? Těšte se na postmoderní slasher s komediálními prvky a naprosto unikátními způsoby jak někoho zprovodit ze světa vysoké kuchyně. BTW formát culinary cinema je budoucností filmového průmyslu.

plakát

36 promile Shaolinu (1984) 

[FOD 2024] Honkongská zhovadilost s pořádnou hladinkou, míchající dohromady kopu nesourodých motivů, která mě ale bavila mnohem víc než většina tradičních hongkongských akčních komedií. Konečně mi sedl typ humoru.

plakát

Borrower - Oběti bez hlav (1991) 

[FOD 2024] Znáte ten pocit, když si občas musíte půjčit cizí hlavu, protože vaše po prokalené noci exploduje? S pejskem to pak začne být obzvlášť podivné. Borrower je esencí osmdesátkové špíny. Prostitutky, bezdomovci, vidláci a další existence, vydestlilované do raně devadesátkového filmu. Jasně, je to céčko bez příběhu, eklekticky přeskakující mezi lidmi, motivy a lokacemi, ale se slušnými herci a působivou atmosférou. Možná to byl i tvůrčí záměr. Emzák je celý film úžasně mimo jako Edgar z MIB, ať už ho zrovna hraje kdokoliv. Je to taková celovečerní kocovina s bolehlavem.

plakát

Inseminátor (1987) 

[FOD 2024] Jasně, pod nemocnicí běžně mají obří laserovou laboratoř a běhají jim tam děti s leukémií do márnice, kde krmí podivnou z pacienta vylezlou larvu něčím zeleně svítícím s nálepkou biohazard, po čemž strašlivě zmutuje. Takový běžný den v Nemocnici na kraji města, snažící se napodobovat motivy z Vetřelce. Jen tam nechcete uvíznout, když dají nemocnici do karantény a všechny kdo chtějí zdrhnout zastřelí. Docela úlet. Tu leukémii a měnící se pohlaví hmyzáka si nevymysleli otrlci pro simultánní dabing, ale opravdu to tam je!

plakát

Stovky bobrů (2022) 

[FOD 2024] Málem jsem umřel smíchy. Instantní komediální klasika! Od téhle tvůrčí skupiny se mi líbila už Příšera z Michiganského jezera, ale ta byla spíš skečovitá a primárně pro milovníky starých béčkových filmů. Stovky bobrů mají oproti tomu kompaktní děj a ubírají se z bodu A do bodu B. Tím nejšílenějším a nejnepředvídatelnějším způsobem. Tohle je ta nejzábavnější a nejšílenější komedie, kterou si nedokážete představit. Wisconsin, 19. století. Týpek vařil applejack (americkou variantu jablečné pálenky) a vše bylo krásné, zalité sluncem a v alkoholovém oparu. Ale jednoho dne vše lehlo popelem a s holou řití musel začít čelit divoké přírodě a hlavně nepřátelským zvířátkům, která se nechtějí nechat ulovit. Jestli chce přežít a získat dívku svých snů, tak se musí stát zkušeným trapperem. Je to groteska prakticky beze slov, s bizarní, ale vnitřně konzistentní logikou. Připadáte si jak při sledování večerníčku O človíčkovi. Jen tam do něj nekopali lidé v bobřích oblecích a svět nefunguje jako v Looney Toones. Jste vystaveni nekončícímu přívalu situační gagů, které vás dostanou do kolen. S perfektně promyšleným opakováním a rozvíjením jednotlivých motivů naprosto nepředvídatelným směrem. Ve stylu herní logiky, kdy dosahujete nových úrovní a získáváte nové předměty a dovednosti. A možná se dočkáte i odhaleného dívčího kotníčku. Jeden by si rád obdivně hvízdl nad umem tvůrců.

plakát

Krotitelé brouků (1996) 

[FOD 2024] Strašná blbost, která se dostala pod distribuční hlavičku Tromy. Začátek vypadal slibně, ale jak začali hubit stále větší brouky, tak mě to začalo nudit. Tady si nejsem jistý, jestli významově posunutý otrlecký simultánní dabing filmu pomohl, nebo uškodil. Každopádně díky za hluboký rozbor textů kapely Kryštof!

plakát

Zpustlina (1988) 

[FOD 2024] Zpustlina, aneb horor se zpěvy a tanci. Dobrý bollywoodkyý bizárek. Je to jako když pejsek s kočičkou dělali dort a mrtě moc se u toho bavili. Tajemno, napětí, erotika, romantika, duchařina, vraždy, pořádné bitky a rozjuchané písničky! První horor z indické provenience nastavil laťku proklatě vysoko.