Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Drama
  • Komedie
  • Animovaný
  • Horor

Zajímavosti k filmům (28)

Maso pro zámeckou paní

Maso pro zámeckou paní (1996)

Kapela Killer Barbies si musela po skončení natáčení pořídit novou dodávku, protože tu starou zničili v závěru filmu.

Stalker

Stalker (1979)

Během natáčení scény, kdy se trojice blíží k domu, začaly kvést pampelišky. Bylo jich málo a byly daleko, takže je nebylo vidět. Tarkovskij ale trval na jejich odstranění, protože chtěl mít v záběru panenské místo jen s vysokou trávou. Všechny květy v záběru se tak musely opatrně odstranit tak, aby se neponičila tráva.

Stalker

Stalker (1979)

V původní scéně s tanky bylo 7 nebo 8 tanků a 5 obrněných vozidel. Při přetáčení této scény měli filmaři limit 3 tanky a 2 obrněná vozidla. Jeden z výtvarníků několik dní vymýšlel, jak je uspořádat, aby docílil iluzi více tanků. Tanky po sobě v bažinaté krajině zanechávaly výrazné stopy, takže spoustu času zabralo i vymýšlení tras, kudy tanky pojedou na svá místa, aby stopy nebyly vidět. Tanky totiž měly být zarostlé mechem a musely působit dojmem, že tam 20 let chátrají. Natáčecí čas se navíc oproti předešlému natáčení smrskl ze dvou-tří dnů na šibeniční hodinu a půl.

Stalker

Stalker (1979)

Ve filmu je Stalker (Aleksandr Kaydanovskiy) popsán jako tajemný a mírný muž s jemným přístupem k lidem a jejich bolestem. V původní verzi to byl spíše bandita.

Stalker

Stalker (1979)

Kvůli sníženému rozpočtu potřeboval Tarkovskij kompletní změny pro výtvarníky, dialogy i herce. Bratři Arkadij a Boris Strugačtí proto museli kompletně přepsat scénář včetně dialogů. Zůstal jen motiv a bolestivá cesta Zónou.

Stalker

Stalker (1979)

Film byl původně natočen na materiál Kodak 5247, s kterým tehdejší sovětské laboratoře neměli zkušenost a některé původní negativy byly zničeny chybou při jejich zpracovávání. Část filmu musela být natočena znovu s novým kameramanem Alexandrem Kňažinským. To přispělo k dvoudílné struktuře vyprávění filmu. Nově natočené záběry se údajně více vzdálily literární předloze a měly jiný vzhled. Režisér Andrej Tarkovskij na dotaz ohledně této skutečnosti odpověděl, že "žádná matka neporodí dvakrát stejné dítě".

Stalker

Stalker (1979)

Režisér Tarkovskij během natáčení onemocněl, dlouhé dny nic nejedl a pil jen horkou vodu.

Temný obraz

Temný obraz (2006)

V letech 1970 až 1972, poté co ho opustila manželka, Philip K. Dick ke schizofrenii a paranoii přidal závislost na drogách (především amfetaminy). Jako hlavní hrdina si i PKD prošel speciálním odvykacím programem X-Kalay (v knize a filmu Nová cesta). Na jednom místě v knize se zmiňuje o několika existujících léčebnách (Synanon, Center Point, X-Kalay). Knihu napsal v roce 1977.

Temný obraz

Temný obraz (2006)

Na konci filmu ve výčtu zesnulých či nemocných závislých přátel PKD figuruje i sám autor. Jedná se o jméno Phil s poznámkou poškození slinivky.

Temný obraz

Temný obraz (2006)

V Dickově domě v Marin County (ve filmu Orange County) žila jako v Temném obrazu komunita narkomanů.

Temný obraz

Temný obraz (2006)

Předloha filmu je částečně autobiografická. Philip K. Dick v jednom rozhovoru prohlásil, že vše z Temného obrazu opravdu viděl.

Něco z Alenky

Něco z Alenky (1988)

Představitelce Alenky Kristýně Kohoutové chyběl během natáčení jeden zub, takže točila s umělým zubem, který musel být v průběhu natáčení několikrát vyměněn, protože ho vytlačoval dorůstající zub.

Svatá Klára

Svatá Klára (1996)

K tomuto cenami ověnčenému filmu nebyly dodnes zaplaceny tantiémy.

Něco z Alenky

Něco z Alenky (1988)

Film byl točen načerno v pekárně U klíče v Nerudově ulici. Dnes je tam pizzerie.

Něco z Alenky

Něco z Alenky (1988)

Film byl stříhán na staré střižně Zeiss a natáčen na staré vyřazené kamery, které filmaři získali od někoho z druhé ruky.

Reklama