Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Animovaný
  • Akční
  • Fantasy

Oblíbené filmy (10)

Ze srdce...

Ze srdce... (1998)

Film "Ze srdce" (ověnčený několika oceněními) je jednou z prvotin bombajské superstar Shah Rukh Khana (SRK). Chytil mě před 2 lety za srdce a nepustil až do svého bombastického konce - nejdříve podmanivý saundtrack Ar Rahmana, následně emocemi prýštící scény filmu a nakonec KING emocí, elánu, empatie a elegance SRK! Protančila jsem se s ním písněmi Chaiyya Chaiyya (po střeše jedoucího vlaku), Dil se re (výbuchy a ohněm bojové zóny), E ajnabi (vysokohorským chrámem) až k Jiya jale (vodopády a mahauty obklopenými slony). SRK se, na rozdíl od svých partnerek, nezalekl žádné taneční výzvy. Ze srdce ho již nedostanu... a jeho bollywoodské filmy také ne. Zajímavostí snímku, který byl nominován na několik cen je, že zde SRK dělá to, co v jiných filmech odmítá: jí a líbá.

Jmenuji se Khan

Jmenuji se Khan (2010)

Kdo by neměl rád Forresta Gumpa? Jinak než Tom Hanks, ale stejně mistrovsky ztvárnil svého outistu SRK. Pro mě osobně si stojí oba snímky na podobné úrovni s tím rozdílem, že jeden z nich vévodí dlouhodobě všem filmovým žebříčkům a ten druhý pokulhává o 12 bodů (spolu s 16 lety prodlení natočení). Dalším klíčovým rozdílem je, že King Khan se zde statečně hlásí k islámu, tedy nebojácně otvírá téma náboženské nesnášenlivosti. Zajímavostí snímku je, že kvůli držení páteře a celkově nezdravému postoji (typickému pro Aspergerův syndrom) během dlouhého natáčení SRKa začaly trápit úporné bolesti. Začal se přes svoje běhání a cvičení s narůstající svalovou hmotou potýkat se zdravotními komplikacemi a za poslední klapku snímku se modlil k Alláhovi, jako správný muslim.

Něco se děje

Něco se děje (1998)

Něco se děje mezi nejlepšími přáteli SRKem a Kajol (což je realita i příběh tohoto povedeného snímku). Neznalá bollywoodských filmů (a jejich krále emocí, energie a empatie v podobě SRKa), jsem se bez jakéhokoli očekávání připojila na čistou linku lásky mezi stanicemi: herecké superstar, hlavní hrdinové filmu a diváci. Absolutně mě síla filmu a SRKa srazila na kolena - cítila jsem se jako by do mě narazila parní lokomotiva! Uzavření kruhu mezi hravou studentskou láskou, dramatickým založením mladé rodiny a konečným naplněním lásky z dob studií mě bavilo, i když retrospektivní prvky snímku z něj odebraly nabízející se překvapení z konečného vyvrcholení (jako u mého úplně prvního bollywoodského filmu "Dil se"). Něco se začalo dít i se mnou, po zjištění, že SRK hraje sám sebe: skvělého tátu se srdcem na dlani, věrného a zodpovědného partnera, dobrosrdečného a úspěšného člověka ve všem nač sáhne. Zajímavostí filmu je, že sokyně v lásce k SRKovi si svou roli preferované a odmítnuté dámy prohodí v dalším úspěšném snímku Kabhi Khushi Kabhie Gham... Á propos ne všichni Khanové jsou stejní: Salman Khan, v realitě na rozdíl od SRKa nedisponuje silnými stránkami jako ve snímku - ani v nejmenším...

Někdy veselo někdy smutno

Někdy veselo někdy smutno (2001)

Nejen síla přátelství (mezi SRKem a Kajul) spolu se sílou lásky mě magicky přitahuje k tomuto snímku. Jakmile vypuknou pošmourné a studenější dny listopadové, řeknu si, je čas na indické DIWALI (svátek světel), který z filmu prozáří i můj pokoj a mé vlastní vzpomínky na naší indickou svatební cestu... "Kabhi Khushi Kabhie Gham" hraje všemi těmito emocemi za podkresu magických melodií. Je již mou každoroční tradicí se rozesmát a zároveň rozplakat s tímto povedeným snímkem - vztahy s rodiči jsou skutečná výzva i pro mě. Zajímavostí snímku je, že trojúhelník SRK + preferovaná Kajul + odmítnutá Rani se objeví v dalších snímcích s tou změnou, že si dámy např. v "Kuch kuch hota hai" prohodí své role: z preferované se stane odmítnutá a opačně.

Uprchlík

Uprchlík (1993)

Doporucuji vsema 10! Koncert filmovy vas prilepi k obrazobce a neodlepi do sveho poctive gradujiciho finale. Garantuji, ze vam dlouho budou virit otazky hlavou, zda byste se zachovali tak a nebo uplne jonak??? Hlavni housle nehraje jen mistr "Indiana Jones" ztvarneny nezapomenutelne Harrison Fordem, ale soucasne jeho protivnik v podani jedinecneho Tommy Lee Jonese. Snad jen malickosti bych vytykala (jako pad z prehrady ci schopnost doktora ohanet se pestmi bez jakekoli predesle zkusenosti). Nebudu hlidat kazdou noticku a aplausuji ve stoje!

Wasabi

Wasabi (2001)

Stejně jako "Někdo to rád horké", někdo to rád wasabi. Hlavní hrdina Hubert, v podání Jeana Rena, se příliš neliší od nazelenalé japonské pochoutky: je ostrý, vhání slzy do očí a jeho okolí jej musí dlouze rozdýchávat. Kolem francouzského komisaře je skutečně horko, lítají kolem něho rány pěstmi i kulky ze zbraní, suché hrdlo si chladí saké (na ex) a troubí jako stádo slonů (do svého kapesníku)... Tato velepikantní francouzsko-japonská chuťovka odehrávající se částečně v Paříží a částečně v Tokiu sice k slzám úplně nedožene (a proto ta 1* dolů), ale zato zaručeně promasíruje bránici. Zajímavost k snímku nemám (ty dosypávám jen k masala filmům), ale přidám k dobrému, že tento snímek doporučují i intelektuálně založení faráři...