Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Komedie
  • Drama
  • Animovaný
  • Sci-Fi

Oblíbení herci (1)

Roy Scheider

Úžasný herec, jehož obličej si díky kombinaci výrazného zlomeného nosu (památka na kariéru amatérského boxer) a inteligentních tmavých očí, často skrytých za brýlemi, nespletete.

 

Scheider skutečně vypadal spíš jako jemný učitel literatury než drsňák, co nakráčí do místnosti a celou jí vypráská. Jenže přesně takové „alfa samcovství“ dokázal vyzařovat. Proto dostával i role, ve kterých bychom si představili hvězdy s mnohem nabušenější muskulaturou, a suverénně v nich obstál.

 

Jeho hrdinové mívali slabiny, znali jsme jejich obavy, traumata, ale o to silněji pak působili, když šli do finální bitvy. Arnold Schwarzenegger byl takřka nezničitelný voják, když si to rozdal s Predátorem, ale Roy Scheider se coby šerif Brody bál vody a přesto se v ní musel utkat s velkým bílým žralokem!!!

 

Jo, právě role Martina Brodyho v megahitu Čelisti mu zajistila věčnou slávu, ale úspěšný byl i předtím a potom. Nominace na Oscara získal za výkony v kriminálce Francouzská spojka (1971) a muzikálu All That Jazz (1979). A jakkoliv muzikály moc nemusím, tak All That Jazz mě naprosto dostalo, i díky famóznímu Scheiderovi. Ne nadarmo se říká, že to je ten nekrásnější film o neumírání.

 

Objevil se i v mnoha dalších kvalitních či zajímavých snímcích (Čelisti II, 2010: Druhá vesmírná odysea, Modrý hrom, Maratónec, Nahý oběd, atd.) a výraznou roli hrál také v mém dětství, protože jak Čelisti, tak Modrý hrom jsem poprvé viděl někdy v 6–7 letech. Dva poznatky si od té doby nesu celým životem: 1. obrněné helikoptéry s rotačákem jsou fakt cool. 2. V moři je lepší plavat maximálně tam, kde člověku voda sahá po pás, a nebo spíš vůbec:))

 

Zjistil jsem, že kdybych na svém instagramovém profilu instageek_cz o Modrém hromu napsal jen o 5 dní dříve, bylo by to přesně v den výročí Scheiderovy smrti, k níž došlo 10. února 2008. Kdyby žil, slavil by letos (rok 2021) 89. narozeniny. Tak mu k nim chci symbolicky popřát a s úctou poděkovat za nezapomenutelné zážitky.