Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Akční
  • Pohádka

Oblíbené filmy (7)

Dokonalý trik

Dokonalý trik (2006)

Jeden z nejlepších mysteriózních filmů všech dob. Dívejte se pozorně!

Když Burian prášil

Když Burian prášil (1940)

Jeden z nejlepších filmů s králem komiků, neprávem poněkud přehlížený. Neznám vtipnější konverzační veselohru na lehce lechtivé téma manželské nevěry, než je v této komedii. Dobová kritika uváděla, že se spojení komediálních herců Buriana a Nového v jednom filmu příliš nepovedlo, nevím proč, mě to přišlo přirozené. Marvan trochu přehrává, ale hrabě Kocharowski Čeňka Šlégla je doslova geniální figurka a už dávno se stal legendou. Stará dobrá (v tomto případě vynikající) česká komedie s plejádou špičkových prvorepublikových herců, kteří zde pod taktovkou Martina Friče doslova excelují. Film je plný vtipných hlášek a závěrečná scéna, kde baron předává svému novopečenému zeti zápisník pro zapisování nevěr mě doslova dostala do kolen ! Takový byl Archibald !

Jméno růže

Jméno růže (1986)

Naprosto skvělý, legendární film natočený podle bestseleru Umberta Eca. Příprava filmu trvala tvůrcům 5 let a stálo to za to. Takové panoptikum figurek mnichů se jen tak někde nevidí. Vynikající scénář, byť příběh musel být proti knize hodně zeštíhlený, vynikající režie, nezapomenutelný františkán Sean Connery v roli napraveného exinkvizitora, věrohodné masové scény, erotika, napětí a hlavně ponurá, velmi ponurá atmosféra středověkého kláštera dává filmu punc vyjímečnosti a exkluzivity.

Hugo a jeho velký objev

Hugo a jeho velký objev (2011)

Nádherný film, nominovaný na několik Oscarů. Vizuální efekty, magická atmosféra, pohádkové prostředí starého nádraží plného zvuků a všudypřítomné páry, prostě film vás okamžitě vtáhne do děje a vyvolá ty nejpříjemnější pocity. Hugo pátrá po tajné zprávě od svého mrtvého otce až nakonec narazí na samotného Georgese Méliese, průkopníka francouzských hraných filmů, který je pokládán za mrtvého. Ale jestli je to ten velký objev, s tím si nejsem jistý:) A nesmím zapomenout na podmanivou hudbu, který všechny ty vizuální pocity korunuje.

Týden v tichém domě

Týden v tichém domě (1947)

Nejdelší a nejobsáhlejší Nerudovu povídku převedl tehdy začínající a jak později mnohokrát prokázal vynikající režisér Jiří Krejčík na filmové plátno velmi věrohodně. Některé nezajímavé epizody z povídky logicky vynechal, hodně si i přidal, ale výsledné filmové dílo je přímo skvostné. Velmi věrně a živě vystihl atmosféru staré Malé Strany se všemi jejími figurkami, jejich problémy, starostmi i denními radostmi. Smrt staré žebračky, poctivá hokyně Bavorová, která nakonec vyhraje v té lutrii, rozhádaní a zadlužení domácí Ebrovi se svými zlomyslnými dcerami, zamilovaný doktor Loukota, kterého nakonec užene jeho bytná pro svoji nesmělou dceru, pan domácí se svým milovaným špačkem, a především mladý a nespoutaný budoucí básník, který kreslí a paroduje své naduté nadřízené v c. a k. katastrálním úřadě, až ho nakonec vyhodí, to všechno jsou střípky ze kterých režisér doslova vykouzlil mistrovské a poetické dílo. Mě stačí první dvě minuty filmu a jako mávnutím kouzelného proutku se ocitám na Malé straně někdy před 150 lety, kdy ještě vládly ty staré dobré časy...