Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Komedie
  • Drama
  • Horor
  • Sci-Fi

Recenze (1 159)

plakát

Vřískot 2 (1997) 

Vřískot dva je pro mně to samé jako jednička. Pouhá vykrádačka, která jakoby paroduje díl první a je to teda pořádně vidět. Wes Craven měl zůstat jen u jednoho dílu. Dvojka krásně navazuje na jedičku, ale ja se nemohu zbavit dojmu, že jsem koukal na jedničku. Samozřejmně, že některé lekačky se vyskytnou, ale není nic tak strašidelného, abych spadl ze židle, abych se bál co se na platně děje a zakrýval jsem si oči. Nic takového se neděje. Otazkou je, jestli je dvojka lepší, než jednička. Těžko říct! Protože ve druhém díle má vrah alespoň dobrý motiv k vraždám, narozdíl od jedničky. Ale co ten konec zase? To je hrůza!! Zase rádoby masakr, který se nás snaží šokovat. O vrahovi jsem měl jisté tušení a taky mi to vyšlo. Po 60 minutách jsem to tušil kdo by jím mohl být. Jak jsem na to přišel? Ten, který poukazuje co nejvíc na ostatní, že jsou vrahové aneb ten kdo kvičí, od toho to fičí. Takže pro mně je dvojka to samé jako jednička, jen některé věci jsou ohledně scénáře trošku vylepšené. A kupodivu se mi líbilo i herecké obsazení. Neve Campbell zkrásněla. Courtney Cox, sakra, ta už být hezčí nemůže. David Arquette nehrál už ani moc takové pako. Z dalších nových přírůstků byl dobrý Jerry O'Connell a hlavně výborný Timothy Olyphant. A nemohu pochopit, proč zrovna v takto průměrném filmu musí hrát hudba od genia Hanse Zimmera a ještě ke všemu hudba, kterou jsme mohli slyšet ve filmu Operace: Zlomený šíp. Doufám, že třetí díl trošku zvedne reputaci této trilogii, ale dost o tom pochybuji.

plakát

Ace Ventura 2: Volání divočiny (1995) 

Rok po úspěšné jedničce je zde dvojka. A ten rok je sakra krátká doba na to, aby scénáristé vytvořili vtipný film. Ace Ventura dva nemá teméř žadné nové srandičky. Vykrádá pouze vtípky z jedničky. Občas se objeví něco nového a už jen málo vtipného. Celé to zachraňuje Jim Carrey a jeho obličej, který zvládne asi tak 1001 ksichtů a právě tyto ksichty by mohl použít třeba i do Ace Ventura díl padesátý. Ale nejsou jen ty vtipné ksichtíky málo? To si piště, že je!!! Nebýt Carreyeho, jeho obličejů, jeho pohybů a jeho občasných hlášek, tak by to byl 100% odpad a to bez jakéhokoliv slitování. Příběh filmu je téměř to samé, co jednička. Opět se hledá nějaké zvíře, ale s tím rozdílem, že z města se děj přesunul do jungle, nebo-li divočiny. A prostě nuda!!! Konec je dost debilní a postrádá jakýkoliv vtip. Občas se najde i nějaká ta parodie, jako třeba úvodní scéna z Cliffhangera, která je docela povedená a kupodivu i vtipná. No nedá se nic dělat! Ace Ventura 2: Volání divočiny jen potvrzuje, že dvojky jsou zbytečné filmy. A nějaký Steve Oedekerk nemůže nahradit v žádném případě Toma Shadyaca!

plakát

Malí válečníci (1998) 

V levém rohu jsou Gorgonité. Příšerky odněkud z neznáma, ale prý jsou z Gorgonu, což asi nikdo neví kde je. V pravém rohu je Chip Hazard se svými vojáky. Bude to velká bitva, kdo asi zvítězí? Když to napíšu takto, tak si každý bude myslet, že jde o nějaký sci-fi akční film. Ano, o sci-fi akční film jde. Jenže je zabalený v rodinném balení a Gorgonité a Chip Hazard a jeho vojáci jsou hračky, kterým byl implantován armádní procesor, který z těchto hraček udělal super zabíjející hračky. Tento film je bezesporu originální a navíc nabízí i slušnou dávku humoru. Najdeme i slušné odkazy na některé slavné válečné filmy. Jen teda nevím, jestli je to vhodné pro děti. Přeci jen smrt v drtiči na odpadky je docela burální a to i když jde o hračku. Všechny hračky mi byli sympatické, ať už šlo o monstra nebo o normální vojáky. Navíc Chip Hazard je stylový voják, kterému hrozně dobře padne hlas Tommy Leeho Jonesa. Konec filmu (zhruba posledních 30 minut), byl dost akční a možná až moc. Z herců docela potěšil mladý Gregory Smith. Ovšem Kirsten Dunst se mi nelíbila jak ve Spider manovi, tak ani tady. A to myslím vzhledově a ani její výkon mně neoslovil. Každopádně, takhle nějak si představuju komedii!

plakát

Gauneři (1992) 

Během první půl hodiny jsem si říkal, jak je možné, že zrovna tento film je zde mezi 200 nejlepšími filmy. Myslel jsem si, že je to snad díky zvůčným jménům herců. Harvey Keitel, Tim Roth, Michael Madsen, Chris Penn, Steve Buscemi a Quentin Tarantino jsou jednoznačně velkým lákadlem a předvedli parádní výkony. Taky jsem si říkal, že to snad ani nemohl natočit Quentin Tarantino, ten člověk, který řežíroval geniální záležitost Pulp Ficiton. A po půl hodině mně ho chytlo a mně začalo pomaloučku docházet, proč to vlastně je mezi těmi nejlepšími filmy. Je to jednoduchý film, netradičná příběh o gangstrech a svým způsobem jde i tak trochu o genialitu. Snímek obsahuje velmi vulgární výrazy a to tak, že jich tam je šíleně moc a nejsou to jen taková slova, která slyšíme třeba ve Slunce, seno a jahody, ale jde o mnohem tvrdší výrazy. Ale říkám si, že k filmu od Tarantino to prostě patří. Zrovna tak k folmu od něj patří brutální scény (skvělé mučení policisty) a krev. Po skončení filmu jsem něvěřícně kroutil hlavou, jak májí Gauneři perfektní dialogy!!! Film není stavěn na akci, ale na příběhu a na dialozích. A téměr 95 minut se jen a jen kecá. A konec? Super!!! Silně naprůměrný film, který si rád ještě připomenu!

plakát

Hancock (2008) 

Pro mně jeden z nejočekávanějších filmů letošního léta a věřím, že nebudu jediný, kdo to takto má. Hancock mně neurazil a ani nepotěšil. Čekal jsem něco lepšího, ale nestěžuju si!!! Je to prostě typická letní oddychovka, která má pobavit a taky že pobavila. Netypický film o superhrdinovy. První půl hodinka byla skvělá. Hlavní hrdina hlasil kde se dalo a co se dalo. Hlášky byli vtipné a některé scény taky. Potom to bylo docela už nudnější. Ke konci to chytlo opět to svižné tempo. Efekty byli opravu skvělé a docela si s nima tvůrci vyhráli, což je i vidět. Jediný co mi chybělo, tak byla hudba, jelikož ta mohla být o něco lepší. Jinak stopáž filmu je uchvátná. 84 minut (bez titulků) uteklo vražedně rychle a to je důkazem, že jsem se výborně bavil. Will Smith v roli Hancocka je velmi dobrý, ale možná by si měl číst scénáře a natočit nějakou pecku, protože jeho poslední dva filmy Já, legenda a právě Hancock jsou jen lehce nadprůměrnými filmy a obyčejnými oddechovkami, takže chtělo by natočit něco lepšího, protože herec takovýchto kvalit má určitě na výběr z mnoha scénářů! A krásná Charlize Theron, je neuvěřitelně sexy. Docela mně zaujala režie herce (a současně i režiséra), protože to zvládl slušně. A záhadou je mi rozpočet, protože když Transformers měli 150 milionů, tak šlo o akci monumentálních rozměrů. Ale Hancock má taky 150 milionů rozpočet, ale znát to na tom tedy není. Film u kterého si určitě každý odpočine!!!

plakát

Ace Ventura: Zvířecí detektiv (1994) 

Tímto filmem začal režisér Tom Shadyac natáčet bláznivé a ujete komedie a nutno říct, že něco podobného tu ještě nebylo. Ace Ventura je v žánru komedie určitě kult, protože je to opravdu hutná dávka zábavy u které se prostě nelze smát. První legráční scény se dočkáme už v uvodních 20 vteřinách a potom se vtipné scény stupňují, až je to extrémně vtipné. Jenže po hodině to začne ztracet tempo, vtip a je to docela nudné. Ale jako najde se tam něco málo k pousmání, to bych lhal sám sobě, kdybych tvrdil, že ne! Samotný příběh filmu je taky dost ujetý. Hledá se delfín, který se jménuje Vločka. No proč ne?! Prostě bláznivina. Ke konci to bylo trošku zmatené, ale ne tolik, aby se v tom člověk nevyznal. No, ale Jim Carrey!!! Něco podobneho jsem opravdu ještě neviděl. Jeho pohyby, jeho chůze, jeho mymický talent a občas povedené hlášky nemají chybu. Ten ať udělal cokoliv, tak to bylo vtipné a taky mu patří 99,9% , že je snímek, tak vtipný. A určitě je to jeho životní role, která ho katapultovala mezi komiky. Další z herců mně potěšila Courteney Coxová na kterou je radost se dívat. Nebýt toho konce, tak dám klidně 4*, ale takhle je to spíš 3,5*!

plakát

Vřískot (1996) 

Wes Craven je určitě elita mezi režiséry, kteří se specializují na hororové žánry. V jeho hororech je vždy něco nového, něco originálního, něco zábavného a něco, co je děsivé. Vřískot má originální scénář. Občas je děsivý. Zejména tedy prvních 10 minut bylo docela extremně děsivých a kdyby mi v tu chvíli zazvonil telefon, tak přísáhám, že bych měl strach ho zvednout a dost možná bych měl strach se na něj jen podívat. Jenže na děsivosti ubírá zlehčování některých scén a u jedné smrti (v garaži) se mi chtělo smát nahlas, jelikož utíkat malou dírou je hovadina. Ale neubráním se napsat, že je to obyčejná vyvražďovačka s teenagerama, kteří bojují o holý život. Je svkělé, že téměř 80 minut nevíme kdo je pachatel těch hrůzných vražd. Takže nám nezbývá, než zapojit mozek a poté podezřívat naprosto každého. Ovšem po 80 minutách přijde rozuzlení, které je úplně kreténské a motiv vraha je debilní. A navíc posledních 20 minut se nás snaží šokovat a snaží se to být ten pravý masakr. Jenže na mně to působí všechno uměle a ani hercům jsem moc nevěřil jejich výkony. Velká škoda, protože Vřískot zcela jistě nabízí originalitu!

plakát

Grinch (2000) 

Ačkoliv nejsou Vánoce a budou až za nějakou dobu, tak i přesto jsem si pustil tuto vánočně laděnou komedii v době, kdy panujou letní prázdniny. A i když jsou prázdiny, tak z této komedie na mně dýchla ta prává vánoční atmoféra. Příběh o Grinchovi nemá chybu a samotná postava Grinch je sice ošklivá, možná i smradlavá a zlá (ale svým způsobem velmi hodna) příšerka, která na mně působí hodně roztomile. Tento příběh o tom, jak se ze zabšklého tvora stalo mírumilovné stvoření je opravdu krásný. Navíc je to i dost vtipné. A povedené hlášky. Samozřejmně největší podíl na zábavnosti má Jim Carrey, který i když má masku, tak je možné ho rozpoznat. Zde využil veškerý svůj komický a herecký talent. Jeho ksichty jsou opravdu výborné. Výborná a podmanivá hudba, jenž vytváří právě tu zmíněnou vánoční atmosféru. A co tedy je divné, tak je bezpochyby český dabing. Ten se opravdu povedl. Boris Rösner coby Grinch byl výborný. A nebo sladce líbezný Zdeněk Svěrák, který byl možná až moc sladký! Každopádně, až budou Vánoce, tak vím na co se s chutí podívám!!!

plakát

Tmavomodrý svět (2001) 

Na to, že se jedná o český válečný film, tak je to opravdu paráda! Letecké souboje jsou dobře natočeny, ale je jich málo. Často slýchávám, že jde o český Pearl Harbor. Ano, možná to tak je. Ale v Tmavomodrém světu chybí ta megalomanská akce. Žadné pořádné vlastenectví, které je vidět z každého záběru. A co to tedy má společného s Pearl Harborem od géniuse Michaela Baye? Určitě milostný trojúhelník. Letecké souboje. Konec filmu. A stejně jako Pearl Harbor je skvěle obsazený, tak to samé se může říct o tomto filmu. Plejáda těch nejlepších českých herců. V hlavních rolích výtečný Ondřej Vetchý a Kryštof Hádek, kterému stále nemohu přijít na chuť. Hraje vždy takového hlupáčka (jako například v Bobulích), takže jeho výkon mně nepřesvědčil. V dalších rolích další kvalitní herci jako je třeba Oldřích Kaiser, Miroslav Taborský, Viktor Preiss a Jiří Lábus. Jediné co se mi líbilo stejně jak u Pearl Harboru, tak i u Tmavomodrého světa, byla nádherná hudba. Jediné co nemůžu překousnout je závěr filmu! !!!POZOR MENŠÍ SPOILER!!! Vyhazovat z letounu nafukovací člun, který byl částečně nafouknut v kokpitu? Ale no tak!!! Tohle tvůrci nějak nezvládli. Totální hovadina. !!!KONEC SPOILERU!!! . Jak mám u amerických filmů rád, když v nich zazní čestina, tak to samé platí i u českých filmů, když v nich zazní angličtina. To je super! Na české poměry jde o skvělý válečný film. P.S. Barča je naprosto krasný pes!!!

plakát

RoboCop (1987) 

Tak konečně jsem zkoukl pořádně tento film! A musím říct, že se jedná o velmi povedenou akční záležitost. Bohužel jsem neviděl normální verzi, takže nemohu porovnat s Director´s cut, kterou jsem právě dokoukal. RoboCop je pro mně podobnou ikonou, jako je Terminátor. Prostě film, který má své místo v kinematografii a je to také takový kult. Navíc, co se RoboCopa týče, tak je vizuálně cool! A má super bouchačku. Krvavé scény v tomto snímku jsou docela dobře a hlavně realisticky natočeny. Například scéna s ustřelenou rukou je skvělá. Peter Weller coby hlavní hrdina nemá co předvádět, takže vlastně jen chodí a je schovaný pod tunou plechu (nebo kevlaru). Ale to nemění nic na tom, že se jedná určitě o jeho životní roli. Ovšem dva záporáci byli skvěle vybráni. Ronny Cox a Kurtwood Smith podali v jejich rolích dobré výkony. Určitě za zmínku stojí i dobrá hudba, která umocňuje atmosféru. Tento film se Paulu Verhoevenovi opravdu povedl. V roce 1987 to musela být neuvěřitelná pecka, i když stále jen béčko. Nicméně kvalitní béčko. A v dnešní době? Klasika, která stojí za to!!!