Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Animovaný
  • Dobrodružný

Recenze (456)

plakát

Prokletí rodu Kennedyů (2010) 

Tohle asi natočil někdo, kdo má sklony k melodramatu a kdo neslyšel nikdy o tom, jak se má točit dokument. Výsledkem je nulová snaha o objektivitu, zveličování maličkostí a hledání souvislostí, kde nejsou. Samozřejmě od počátku bylo jasné, kam nás chce zavést tento závádějící a manipulativní komentář sestavený ze zápisku chůvy s rozhledem a schopnosti pochopení asi tak 13 letého dítěte. Když od samotného počátku se mluví o prokletí rodu a to v okamžiku, kdy jediné dvě "nepřirozené" smrti byly zaviněny válkou. To trochu zavání tím, že za jakékoli další pochybení nějakého pubertálního Kennedye můžou právě ony vychovatelky, když je vychovávaly v pýše a u každých otevřených dveří paranoicky volaly vražda a prokletí. A pokud Kennedyové umírali? Psychopati a riziko povolání je snadným vysvětlením - obzvláště když dvě generace v této rodině čítají desítky členů - někdo prostě předčasně umřít musí. A to je voda na mlejn těm vychovatelským husám.

plakát

Asterix a Obelix ve službách Jejího Veličenstva (2012) 

Jako celek hodně slabé, děravé až to bolí. Ale spousta vtipů, která potěšila a rozesmála. I když mám Angličany velice rád, proč by nemohli být zdrojem vtipů? Jejich zdrženlivost nebo horká voda o páté. Zvýrazněním vlastností i stereotypů jednotlivých národů jinak nudnému filmu dost scénáristé pomohli. Stejně tak jako pár dalšími vtípky na téma budoucího vývoje oněch národů – jako stoletá válka. Ale celkem vzato – asi pro další případné filmové pokusy bych radši divákům doporušil komiks, i kdyby ze sebe nejslavnější ruský Francouz Depardieu vydal to nejlepší, čeho jeho široké ruské srdce bude schopno.

plakát

Královna Alžběta (1998) 

Životopisný film? Tak trochu. Dokument? To určitě ne. Asi jsem původně čekal, že film bude pojatý jako trošku více průřezový jejím dlouhým životem, kdy skutečně Anglie zažívala onen rozkvět a nebudeme se tolik pitvat v počátcích vlády, které byly, když byly poněkud rozpačité. Potenciál filmu vypadal ale i tak skvěle - vizuálně, hudebně i herecky skvělé, režisérsky a scénáristky mnoho nedostatků. Přesto bylo fascinující sledovat proměnu energické vášnivé a chybující ženy v nedosažitelnou a emocí prostou královskou modlu.

plakát

Red 2 (2013) 

První film o špiónech mě vyloženě nadchnul, proto jsem byl všemi deseti pro natočení pokračování, Pokračování skutečně natočeno bylo - s tikrát více megalomanštější akcí (podle triků soudím) a o hodný kus vážnější. Myslím, že jsem měl trochu větší očekávání po kvalitě prvního dílu, ale o přílišném zklamání se rozhodně mluvit nedá. Jen bych uvítal větší dávku vtipů od Bruce Willise (ale asi by to chtělo menší přítomnost Catheriny Zeta Jones a větší přítomnost nonšalantní Helen Miren). Skoro to vypadá, jako by se tvůrci rozhodli nechat všechen vtip pouze na Johnu Malkowichi -ale ten byl skutečný dokonalý.

plakát

Osamělý jezdec (2013) 

Johnny Depp někde uprostřed mezi Deppem Sparowovským a Deppem Burtonovským - a je to i logické, když je Depp tak poznamenaný léty spolupráce s Timem Burtonem a stejně tak léty práce na Pirátech. Co se týče Osamělého jezdce tak místy jde spíše o oneman show právě Deppa a občas si k sobě tedy pustí i svého hereckého kolegu. V místech, kde není on tou jedničkou se pak rozvíjí příkrý akční příběh, který právě Depp narušuje svým humorem a trochu ten spád brzdí, což je jedině dobře. Škoda, že podobně tomu nebylo i na konci, kde se divákovi skoro nedostalo v proudu akce alespoň mírného vydechnutí. Jediné co mě skutečně hodně štvalo bylo pojetí příběhu jako vyprávění starce, starého stoletého Tonta - neustále skoky do "současnosti" byly neskutečně rušící a zbytečné. Ale jinak je ve filmu množství dobrých vtipů, gagů a scén, minimálně pro které stojí film vidět. A protože nemám rád westerny a tohle naštěstí western nebyl snad ani náznakem, tak je poupravím zařazení filmu na: dobrodružná a akční komedie, která se odehrává na divokém západě.

plakát

Kronika (2012) 

Vše natočit jen na kameru hlavních postav, případně televize či bezpečnostních kamer se může zdát jako skvělý a originální nápad, já za tím spíše vidím snahu tím sebedokumentáristickým stylem zakrýt nedostatečnou kvalitu příběhu a nedostatečnou věrohodnost vývoje postav. Pravdou ovšem je, že takhle se mi to (i díky relativní krátkosti) docela i líbilo - ten stejný scénář natočený klasickou kamerou bych pokládal pravděpodobně za hrozně pitomý. Přesto ale pro pokračování tohohle příběhu o hrdinech doporučuji přestat se snahou o vizuální originalitu, zapracovat na scénáři a vyprodukovat pokud možno kvalitní dílo. A prosím, žádné restarty, ať se z toho nestane zkažená série jako Butterfly Effect.

plakát

Star Trek: Do temnoty (2013) 

Oproti prvnímu Star Treku z dílny Abramse s restartovanou posádkou došlo k několika změnám - vytratil se trochu ten punc novoty, přibylo akce, velkoleposti a patosu (toho správného amerického) a Star Trek má bohužel našlápnuto jen na průměrnou novou sérií filmů - s méně kvalitním scénářem, ale velkolepějším čímkoli ostatním (ale to až do budoucna). Ale zpět k tomuto druhému Star Treku. Abramsovi se podařila skutečně pěkná podívaná, zopakuji i tisíckrát zopakované: Zachary Quinto je skvělým Spockem, a Benedikt Cumberbatch jako hlavní záporák filmu? No uznejte - skvělý herec, hluboký hlas, dobrej ohoz - tomu si i dá fandit.Takže verdikt? Líbilo se mi to hodně, všechny nesrovnalosti a povzdechy zatím přejdu, ale stejně si neodpustím malé fanouškovské rýpnutí. Khana, ať už se svět restartoval nebo ne, potkat neměli a hloubce citů mezi Jimem a Spockem nevěřím, na ně je ještě brzo. Ale alespoň se zrcadlově obětoval právě Spock, protože je chladně logický, a to je právě logické.

plakát

Po zániku Země (2013) 

Myslím, že z Smithe nikdy nebude dobrý scénárista (a z Shyamalana už asi nikdy nebude dobrý scénárista a ani režisér). Vymyslet relativně zajímavou budoucnost by jim ještě šlo, ale napsat scénář, které jakoby vypadl z podprůměrné počítačové hry sestávající se z přejití z bodu A do místa B? A nocování v jakýsi obdobách sejfování hry v podobě jediných teplých míst v na kost zmrzlé planetě rozmístěné akorát tak ve vzdálenosti, která se dá ujít za jeden den? To jako vážně? A to nemluvě o naprosto nefukčně vymyšlené základní a elementární logice historie světa (když už to tam muselo být) a stejně tak nevysvětlení, proč se ty mimozemská zvířata dají zabít jenom mečem v boji jeden na jednoho? A co ta scientologická agitka, ta musela být taky nutná? Úplně podle mě stačila jen reklama na rodinu Smithů. takže doporučení na závěr: M. Night Shyamalan už radši nic netočit. Smith ať jenom hraje v cizích filmech a pro Smithe jr. ať radši nehraje v ničem.

plakát

Ten, kdo stojí v koutě (2012) 

A další vtipná teenagerovská komedie. Až na to, že já už nejsem úplně teenager a ten film taky nebyl úplná komedie, ale i přesto pobavil a hlavně zabavil. Velkým lákadlem filmu je určitě Emma Watson (Hermiona), která konečně z toho malého ošklivého káčátka vyrostla do krásy a je z ní dospělá kačena (nebo tak nějak). Ale určitě stojí film vidět i z jiných důvodů, dokonce i kvůli hlavní postavě, jejíž narušenost bych ovšem osekal na polovinu a pak by snímek byl ještě krapánek více stravitelnější bez jakékoli újmy na uvěřitelnosti. To je asi moje jediná větší výtka. Vůbec mi totiž nevadilo, že se scénáristé nemohou rozhodnout, co je stěžejním tématem - přátelství, homosexualita, láska, drogy, zneužívání, narušenost? - protože po zkouknutí tohoto guláše jsem měl prostě docela dobrý pocit, takže se svým nerozhodnutím asi rozhodli správně.

plakát

Z pekla (2001) 

Tak takhle se to tehdy stalo? No je vidět, že i královna Viktorie měla své chybičky - třeba svobodné zednáře, jíž jsou ji byli plně oddáni. No ale teď vážně: Depp jako vyšetřovatel smrtí záhadného Jacka Rozparovače samozřejmě zářil spolu s Ianem Holmem (starý dobrý Bilbo). Prostitutky, postupně zabíjené, to už byla jen taková kulisa. Filmu bych vytkl jen dvě věcí: délka (chtělo by to trochu prostříhat), mysterióznost (mohla to být pěkná historická krimi detektivka, ale psychodelické vidiny budoucnosti to poněkud shazují).