Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Animovaný
  • Dobrodružný

Recenze (456)

plakát

Věc: Počátek (2011) 

Možná mám nezanedbatelnou výhodu v tom, že jsem nikdy neviděl Carpenterovu klasiku, k níž van Heijningen natočil prequel. Rozhodně jsem po východu ze sálu nesdílel pocity mnohých, kteří pseudointelektuálně trousili poznámky typu: "To byla hovadina, sračka..apod.." Film určitě nějaké chybky měl, možná se až přespříliš vyžíval v digitálních tricích namísto většího důrazu na uvěřitelnost. Nicméně jsem byl i přesto spokojen - napětí, občas vtip, dobré charaktery jednotlivých postav - jen tedy chvílemi jsem si připadal jako ve Vetřelci - Ripleyová jako by z hvězdné lodi vypadla, ta mi už ve Vetřelci pila chvílemi krev.

plakát

Sherlock (2010) (seriál) 

Sherlock Holmes neviktoriánský, Sherlock Holmes nekouřící, Sherlock Holmes moderní? Proč ne. Ale mám podezření, že šlo čistě o komerční tah - tento Sherlock by stejně dobře fungoval i kdyby se jmenoval Smith a podobnost s Doylovou postavou by byla čistě náhodná (záměrná?). Vnitřně by všechno fungovalo jako každý jiný krimi seriál s géniem v hlavní roli, ale kdo by o něm věděl, a proto raději být věrný v detailech s plnější peněženkou. Ale dosti plkání. Jak jsem říkal, seriál funguje - interakce postav, děj, hádanky, všechno super. První díl byl brilantní, osvěžující a vtipný v moři šedi. Druhý díl najel na osvědčenou linku a byl již pouze dobrým, ke konci nudil. V třetím díle byl Sherlock trošku jinčí seriál, trošičku změny (k lepšímu), chvílemi přesto nuda a nad tím vším vyloženě otravný. Naštěstí je herecké obsazení kvalitní a jsou to Britové, s britštinou v britském městě Londýně, to tomu pomáhá. Kdybych hodnotil pouze první díl, neváhám a dávám plný počet, celkově ale nemohu. Zas tak špatný, abych dal jenom tři, ale také není, takže 75%

plakát

X-Men: První třída (2011) 

Podobně jako u Star Treku tvůrci poznali, že nemá cenu pokračovat kupředu, neb cesta je trnitá, spletitá a vede do záhuby.Raději se vrací zpátky na začátek, vlastně ještě před začátek a zkusí začít nová dobrodružství. No a opět podobně jako u Star Treku vypadl opravdu příjemný výsledek. S mladým Profesorem X i Magnetem jsem byl spokojený a děj a zápletka? Docela vtipné a nápadité využití dějin.

plakát

Harry Potter a Relikvie smrti - část 2 (2011) 

Naše děti s touhle sérií vyrůstaly a Harry Potter děti zase naučil číst! Upřímně? Hodnotit kvality filmu z tohohle pohledu je naprosto scestné (a stejně ty děti četly jenom Harryho Pottera, to se nedá počítat). Já bych svoje hodnocení trochu netypicky úvodem shrnul: Jako samostatný film je to podprůměr. Chybí tomu vše, co film dělá filmem. Ale jako velkolepá akční scéna, která je vyvrcholením tzv. prvního dílu, je to zase skvělá podívaná. Zprůměrujte to a máte z toho film, na který sice brzy zapomenete, ale aktuálně se na něho dá dívat a opravdu si ho užít. Ne nebudu plakat kvůli tomu komerčnímu rozdělení na dvě části: sami si to rozdrobili a sami si tu miliardu navíc musí sníst....Protože si knihu až tak moc nepamatuju, tak nějaké lpění na detailech mi bylo dost ukradené a mnohem více než rozebírání "co by kdyby, jak by a proč by" mi vadily některé herecké výkony - tedy vlastně jeden. Možná, že Danielu Radcliffovi mnohem více vyhovují nahé role v muzikálech, ale soudím, že dětská role, byť trvající deset let, nikoho v herce nepřerodí. Naštěstí ale všichni ostatní zdatně sekundovali - od kolegů dětských herců až po mistry britského herectví. Miluju britštinu! Jo a abych uzavřel - možná by to bylo hanění předlohy, možná by ty "děti, co se naučily díky Potterovi číst" plakaly, ale ten závěr si mohl Yates odpustit. Nefungovalo to v knize, nemohlo to fungovat ani ve filmu - pryč s patosem! 80% přesně.

plakát

Piráti z Karibiku: Na vlnách podivna (2011) 

Říká se, že radši nemáte nic očekávat, pak nebudete zklamáni. Z toho rčení jsem poněkud zklamaný, protože jsem byl zklamaný, i když jsem nic neočekával - a to dokonce tak, že nebýt v kině, tak to vypínám. Johnny Depp má na plátně sice dost prostoru, ale jako by ani nebyl účastníkem filmu. Penelope Cruis je sice baba, jak se patří, ale když otevře pusu, tak z ní padají samé perly - taková trošku nanicovatá slepička, která raději měla zůstat v tom klášteře a nesnažit se dělat scény ještě nudnější, než byly. Oceňuji tu sebeparodii, že kapitána Jacka Sparrova zahraje každá ženská, ale jestli je to všechno, co Penelope měla předvést,tak potvzuje moje podezření, že ženská postava v tomto dílu byla opět jenom proto, aby se chlapi měli v kině na co koukat. Slyšel jsem, že čtyřka má být návratem ke kořenům, k prvnímu dílu, ale to skutečně není. Děj je tragický a velmi velmi jednoduchý - což by nevadilo, kdyby to byla alespoň pořádná a nabitá akce a ne zívačka a nuda, kde sem a tam pochoduje nelogická a zbytečná španělská armáda idiotů. Jediný, kdo tomu dával skutečnou šťávu byl opět Geoffrey Rush jako kapitán Barbossa a trošku překvapivě výtečný Ian McShane jakožto Černovous.

plakát

Kruhy v obilí (2006) 

Jako dokument je to pojato velmi dobře - ačkoli asi by si problematika zasloužila větší názorovou roprostřenost. Ale ať je pravda jakákoli, tak úkolem dokumentu nebylo ji vyluštit, spíše představit možnosti a fakta a to se myslím povedlo dobře. Za sebe musím říct, že mě mnohem více zajímaly části vyloženě vědecko-výzkumné a matematické, respektive geometrické. Subjektivní plkání o povznášejících a probouzejicích energií s virgulí v ruce, to už mě trochu míjelo.

plakát

Malá Velká Británie (2003) (seriál) 

Britové jsou velmi zvláštní lidé. Ne nemyslím ty "všední" Brity na ulici, které v seriálu vidíme. Myslím Brity tvůrce, jejichž humor, musím se přiznat, je mi velmi blízký. Jsem rád, že duch monthypythonismu žije alespoň čátečně v každém britském seriálu, ale v tomto o sobě dává vědět opravdu hodně.

plakát

Chuck (2007) (seriál) 

Po delší době seriál, který mě zaujal. Svěží, vtipný, s dobrým nápadem. Každý si najde něco - drsný přístup, ukňučený přístup, bloncku a její bitky s jinýma ženskýma, vhled do amerických tajných služeb (a jejich vzájemným bojem - ale když přijde na věc, tak se všichni spojí proti FBI a uráží ji, nikdo ji nemá rád "Jsou blbí, ne hluší") Pro mě jednoznačně nejlepší postavou je agent Casey. Musím ale říct, že po jisté době se zejména hlavní hrdina dot okouká a jeho neschopnost a stále opakující se chyby nejen jeho, ale celého scénáře, začnou lézt na nervy. Ale teda 10/10 za znělku....... edit: Po dokoukání seriálu musím říct, že před polovinou třetí série kvalita začíná prudce vzrůstat a čtvrtá série jednoznačně nejlepší.