Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Horor
  • Sci-Fi

Recenze (77)

plakát

Ženy v běhu (2019) 

Tak jsem viděl Ženy v běhu. Ustál jsem to, vlastně uležel, ale je mi z toho až fyzicky špatně. Ženy v běhu reflektují jakýsi fiktivní svět, kde jedinou hybnou silou, která ženy obecně k čemukoliv motivuje, je hledání, případně podnícení partnera k vytvoření tradiční rodiny. Je to svět, kde jsou muži, kteří se ocitnou na okamžik sami v domácnosti, neschopnými bulíky, protože jen žena může mít domácnost pevně v rukou a autor jasně vymezuje její místo mezi plotnou a pračkou, protože tohle „normální“ chlapi přece neumí. Svět bez jakýchkoliv konfliktů, dilemat, pouze neuvěřitelná porce stereotypů, klišé a laciných vtípků (např. neuvěřitelně trapné rodinné skládání slova HOVNO v písmenkové polévce)…wtf? Ženy jsou tady definovány jako bytosti, jejichž štěstí je přímou úměrou závislé na mužích, zapomeňte na práci a jiné ambice, v tomhle světě nejsou důležité. Partnerské vztahy, sňatky a budoucí miminka jsou hnacím motorem všeho. Že je tohle u nás komerčně nejúspěšnějším filmem celkem chápu a zdálo by se, že po Troškovi to není až taková tragédie. Technicky je to sice vyšší level a obejde se to bez pitvoření, ale hodnocení na CSFD je minimálně znepokojující. To se opravdu filmoví fandové spokojí s tímhle paskvilem? A pokud už je žena v určitém věku, může být vlastně ráda, že se ještě vůbec někdo objeví. Třeba sympatický kriminalista, jehož malá dcerka, která potřebuje nutně maminku, aby byla rodina kompletní, se nejmenuje samozřejmě nijak jinak, než Rozárka!! Bleeee, fuj, jdu zvracet…..

plakát

Milada (2017) 

Milada je bohužel průměrný film a jakýkoliv dokument řekne o paní doktorce Horákové mnohem víc. Máme však nyní ve vládě opět komunisty. Tvrdí, že jsou jiní a poučení, ale zároveň nejsou ochotni omluvit se za minulost a historii vesele překrucují (Semelová, Filip) - jak překvapivé! Myslím, že je to tak silné téma, že by ho měl znát a vidět úplně každý, třebas i v této podobě. Proto hodnotím výš…

plakát

West Side Story (1961) 

Konečně viděno na velkém plátně. Parádní barvy a luskání prsty, úžasná muzika a choreografie a další luskání prsty. Perfektní kamera, zpěv a pak spojení písní v jeden mírně kakofonicky celek, aby se zdůraznila dramatizace událostí. Ach ta hravost a ty koule. Tohle je prostě klasika a jeden z nejlepších muzikálů vůbec. Ještě dnes mi v hlavě zní všechny hudební motivy.

plakát

U ohně (2011) 

Velice pomalé, krom poslední scény takřka bez emocí. Přesto jistým způsobem silné. Nesnaží se diváka dojmout, vše sledujeme zblízka, ale nedostaneme se pod povrch. Je to záměr, protože i v běžném životě nosíme masky. Masky úsměvů, i když nám do smíchu není, masky statečnosti, i když se třeseme strachy. Každý, kdo zažil něco podobného, chápe. V jednom dlouhém statickém záběru se zvedá vítr, rozvíří trávu a koruny stromů a já ho úplně cítil. Jistě, bylo to tím, že jsem seděl zrovna uprostřed Slováckého divadla v UH, kde nejvíc fouká klimatizace, ale i tak to byl nevšední pocit. ;) Pana Almendrase budu sledovat, talent rozhodně má.

plakát

Vlk z Wall Street (2013) 

Tenhle film je velká jízda, což o to. Taky je skvěle napsaný, zrežírovaný a vůbec nenudí. To je všechno fajn. Nějak ale nemůžu přenést přes srdce, že celý film de facto fandím (aniž bych chtěl) hajzlíkovi, který obral tisíce lidí, pak aby se zachránil, napráskal všechny své kámoše a nakonec to všechno vyblil do knihy a nechal natočit. No teda fuj! Rád bych věděl, jestli třeba i Scorsese od něj něco nekoupil... Ani bych se nedivil... Myslím, že pan režisér by si měl zkontrolovat všechny své účty...Jen tak pro jistotu... ;)

plakát

Sobecký obr (2013) 

Další sociální drama a opět britské. Tentokrát je to ovšem řádná porce deprese a beznaděje. Natočeno bez příkras a syrové až na dřeň. Je zajímavé, že jak příběh plyne, docela brzy divák pochopí, že směřuje k jednomu důležitému momentu. Tehdy se do naprostého ticha ozve zvuk. Viděl jsem, jak celé kino sebou škublo a mně po zádech přeběhl mráz. Důkaz, že postupně budované napětí má často větší sílu, než drahý magakýč s kadencí dvaceti výbuchů za deset minut. Sobecký obr je rozhodně skvěle natočený a výborně zahraný film, nicméně, než ho budu chtít vidět znovu, chvíli to potrvá,. ;) LFŠ 2014

plakát

Mluv (2004) 

Takhle to vypadá, když do hlavní role relativně lehce nadprůměrného filmu obsadíte skutečný herecký talent. Kristen se pro hraní narodila a její úsporný, až minimalistický projev, kde vidíte na její tváři každou myšlenku, každou emoci, je naprosto odzbrojující. Už jen tímto si zasloužila můj nekonečný obdiv a žádná Twilight sračka to nezmění. Objektivně by byl film tak za 3 a půl, ale tahle holka ho vynesla do jiné dimenze.

plakát

Fish Tank (2009) 

Fish Tank s jedinou rybkou, která sleduje přes stěny akvária podivně zamlžený svět ovlivněný věčně ožralou a pařící matkou, sestrou, která bohužel žije v úplně jiném akváriu a je vlastně jen takovou rybkou od naproti. Slizký rychlo-otčím ji taky na důvěře v lidi a život moc nepřidá. Její snaha uniknout s pomocí naivních uměleckých ambicí je uvěřitelně dojemná. Úžasný debut Katie Jarvis, skvělá, hlavní hrdinku neustále sledující kamera a přesná, promyšlená režie. Výborné!!

plakát

Dům (2011) 

Slovensko-České rodinné sociální drama. A velmi povedené. V dnešní době je téměř zázrak narazit na tak dobrý film z našich končin. Krobot prostě skvělý, Medvecká je stará liga, která hrát umí a Judit Bárdos je nejen výborná herecky, ale navíc je opravdu půvabná. Na vesnici a v malých městech si lidé vidí do talíře, život plyne pomalu a sny, které v mládí vypadají tak uvěřitelně, se ztrácejí. Co nám pak nakonec zbývá? Ten generační konflikt je vyobrazen opravdově. Otec, který to přece myslí dobře a dcera, která má ještě pořád sny, protože je mladá a možná taky úplně jiná. Občas je nejtěžší naslouchat lidem, na kterých nám nejvíc záleží, protože nechceme vidět jejich nezdary, bojíme se o jejich budoucnost. A tak místo abychom toho člověka akceptovali, vytvoříme si jeho imaginární obraz, který je tak dokonalý, že každý jeho(její) posun jiným směrem, nás naplňuje zbytečným zoufalstvím. Český dabing nechápu. Naštěstí je ale kvalitní. P.S. Igorku, díky za výborné doporučení!! ;)

plakát

Slib (2014) 

Lidé dělali ve jménu lásky vždycky neuvěřitelné hovadiny, ale objednat si vraždu "konkurenční" dívky nemá dle mého názoru nic společného s dysfunkčností rodiny a už vůbec nic se splašenými hormony. To bychom se pak museli bát každého druhého puberťáka, kterému rodiče až tak moc nerozumí. Jistě, že dnešní doba je poněkud rychlejší, dospělí jsou často v práci celý den a děti rostou tak nějak osamoceně. Vražda ale není přece činem člověka, kterému se splašily hormony! A tahle vražda byla navíc promyšlená, vykalkulovaná a chladná. Tohle vymyslí pouze sociopat, člověk, který nechápe rozdíl mezi správným a špatným a využívá ostatní k dosažení svého cíle. Použití současných komunikačních technologií ve filmu reflektuje pouze dnešní dobu a žádné zvláštní poselství bych za tím nehledal. Hlavní hrdinka (Eliza Rycembel) to hraje výborně a rozhodně se za svůj debut nemusí stydět. Příliš mi ale neseděla ta unylá linearita. Slušné, ale poněkud rozporuplné drama. LFŠ 2014