Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Krimi
  • Animovaný
  • Pohádka
  • Drama

Recenze (370)

plakát

Zlatovláska (1973) (TV film) 

Odjakživa mám z pohádky rozporuplné pocity - výprava, hudba, celková nálada, nakonec i loutky, vše to je fajn a má to tu správnou kouzelně pohádkovou náladu. Co se hereckého výběru týče - koncert Rosůlkové, Holého, Peška, nakonec i Štěpánka. Ovšem Jorga Kotrbová, koženě statující, celkově taková nějaká v obličeji deformovaná, s ošklivými zuby a nějak i přestárlá na mě už jako na dítě působila skutečně odpuzujícím dojmem. Takže jsem si vždy užila zlého krále, zachraňování zvířátek, ještě rybařícího krále a pak jsem od televize utekla. Zlatovlásku jsem si jako pilná čtenářka pohádek zkrátka představovala jinak a nechtěla jsem tuhle ani vidět. No a moje dcera to po letech zazdila rozklíčováním hodným puberťáka: "Co na tom jako mami nechápeš??? Paní režisérka jenom, jako manželka Jiříka nechtěla, aby se jí zamiloval do jiné. Tak vybrala takovou, kde to nehrozilo." :-)

plakát

Kráska a zvíře (2017) 

Velmi neočekávané a příjemné překvapení. Viděno v kině ve 3D, což nemusím, ale co by rodič pro dítě neudělal. A nevadilo mi ty. Forma muzikálu nebyla vůbec špatná, písně i jejich pozadí jsou nosné a nenudí. Nádherné je celkové zpracování kulis. Les je správně ponurý, zámek patřičně pohádkový, vesnička kouzelná. Emmě to v hlavní roli moc sluší a je opravdu "jiná". Pobavily mě všechny ty neživé postavičky na zámku. Pokud hlavní milostnou romantickou píseň zpívá čajová konvička, je to vtipné a vtip nechybí i v dalších situacích, což je strašně dobře. Celkový dojem z pohádky mám ten, že je to POHÁDKA. Se vším, co pohádka má mít. Dcera (13 let) byla absolutně nadšena. Snad úplně jediné, co mi vadilo, byli černoši v čemsi jako barokních kostýmech - jak podotkla dcera: "Mami, není to blbost? V době, kdy se ta pohádka měla odehrávat byli snad černoši mezi takovejma lidma jedině jako otroci, ne? " - Souhlasím. Nejsem rasista, ale tohle je zkrátka historicky blbost.

plakát

Z archivu Sherlocka Holmese - Strakatý pás (1984) (epizoda) 

Jedna z mých nejoblíbenějších knižních povídek je zde opravdu se ctí natočena. Doktor Roylott je snad ještě šílenější než v knižní předloze a hrůza se patřičně plíživě stupňuje s postupujícím vyšetřováním. Tento díl má opravdu správnou detektivní náladu. Brett exceluje.

plakát

Tulík a Týnka (2012) (seriál) 

Nedávno jsem svým blízkým vysvětlovala, proč nesnáším pavouky těmito argumenty: Viděli jste někdy v dětském filmu roztomilého pavoučka? Jsou tam myšky, krtci, tučňáci....ale pavouk??? Beru zpět. Tulík mě mile překvapil. Sice nejde o žádné extra dílo, ale kdybych něco takového sledovala od dětství, možná bych nebyla tak zavilým arachnofobikem.

plakát

Z archivu Sherlocka Holmese - Skandál v Čechách (1984) (epizoda) 

První zpracování, kde se mi Irena Adlerová zdála skutečně dostatečně okouzlující na to, aby učarovala i detektivovi, který jinak běžně po ženách nekouká. No a k tomu - jak se David Suchet narodil Poirotem, je pro mě Jeremy Brett dokonalým ztělesněním Sherlocka Holmese. Jinak už si ho snad ani neumím představit a ostatní filmoví Sherloci mi přijdou směšní. Ty pohyby, střídmá splašenost, divoký pohled v očích, který umí rázem přejít do výsměšného, vyčkávavého, klidného.....prostě herecký koncert. Watson skvěle sekunduje a vše má patřičnou náladu - kulisy, kostýmy, hudba, výběr míst pro natáčení.

plakát

Anča a Pepík - Dvě sestry (2017) (epizoda) 

Knížku máme doma velmi oblíbenou, takže obavy trochu byly, přeci jen komiks bývá občas složité zpracovat, ale povedlo se a Anča s Pepíkem jsou i ne televizní obrazovce fajn. Zdařilý je i dabing a hudba.

plakát

Děsivé dějiny (2009) (seriál) 

Za sebe soudím, že průměrně inteligentní a sečtělý člověk z intelektuálně přiměřené rodiny si dovede vztah k zajímavostem v dějinách nalézt sám a na rozumnější úrovni. Na druhé straně chápu, že ne každý má takové štěstí a pak potřebuje pomoc, aby nalezl zálibu v dějinách prostřednictvím "vtipného" zpodobnění a přiblížení historických postav tak, jak je tomu v tomto seriálu. Mně to, že někdo zavádí slova "hustý" mezi historické postavy a zesměšňuje je prostřednictvím přehrávajících vtipálků, aby si to divák lépe upamatoval, přijde poněkud ploché, ale pokud to někomu vyhovuje, krčím rameny a myslím si své. A je mi jasné, že když má někdo, stejně jako moje dcera, na dějepis v ZŠ blba, který nemá o historii absolutně žádný zájem, nic o ní neví, plete si Napoleona s Karlem IV. a učí jen proto, že mu jako tělocvikáři chybělo kus úvazku, pak i takovýto seriál může být tím jediným, co dítě s historií seznámí.

plakát

Kukačka v temném lese (1984) 

Příznám se kajícně - mistrným hercem Olegem Tabakovem jsem byla dosud trestuhodně filmově nepolíbená a díky Kukačce hodlám tento stav změnit a vyhledat další jeho dílo. S vizáží milého obchodního úředníčka a takhle zahrát - už je to měsíc, co jsem film viděla a stále se při vzpomínce na toho skrčkovitého, vilného, bestiálního a zároveň ukradenou dceru milujícího gestapáka nechutí oklepu. Ten jeho sladký, téměř chlapecký úsměv, přecházející do děsivé linky sevřených rtů je nezapomenutelný. Stejně tak na mě zapůsobila jeho nenávistná a životem zhrzená německá žena. Dílo celkově má obrovskou atmosféru. Není uspěchané. Vypovídá. A hodně drsně. Scéna z náletu, scéna z vraždy v koncentráku, chlípná scéna při výběru dítěte z ústavu, nebo i jinde většinou vlídná Míla Myslíková v roli kruté vychovatelky, celé je to deprimující - a přesně to takové téma vyžaduje. Kukačka je film, na který se nezapomíná.

plakát

Anděl Páně 2 (2016) 

Včera jsem se navnadila u mé milované jedničky a dnes vyrazila, plna chvějivého očekávání a zároveň obav, s dcerou na dvojku. Po revoluci jsem ještě nezažila vyprodané kino (v našem případě Svitavské). A mé těšení bylo vyslyšeno nadmíru. Jak pravil sám režisér v rozhovoru na Radiožurnálu - druhý díl se dá udělat špatně velmi snadno - tak to se mu, zaplať Pán Bůh, :-) nepodařilo. Smáli jsme se. Všichni v kině. A už teď vím, že budu muset znovu, protože spousta slov mi přes smích publika unikla. Ráda budu, tak jak v jedničce, znovu objevovat a pátrat v jemných nuancích a vtipných náznacích. Pohádka, a je otázka, zda je to vlastně pohádka, mě pohladila. Je skvělé vědět, že ještě v Čechách nevymřel inteligentní humor a výborní herci, že ještě někdo umí napsat geniální scénář a druhý natočit skvělý příběh. Děkuji. A když bude do milionu diváku chybět, půjdem s dcerou třeba 10x. A jinak. Bolek Polívka čím starší, tím zralejší a uvěřitelnější, v tomto případě krásně temný. Falešná mikulášská partička byla silně naturalistická - nezapomenu na jízdu Mikulášskou parní mašinkou ondyno v Litomyšli, kdy střízlivé byly snad jen děti a jejich nešťastné matky a svatý Mikuláš se válel po zemi společně s ožralými čerty při každé výhybce). No a Anděl s Čertem - nejlepší a nejjiskrnější herecká dvojice vzniknuvší v porevoluční kinematografii.

plakát

Ženy, které nenávidí muže (2012) (TV film) 

Většinou jsem zvyklá psát delší komentáře, ale tento film to skutečně nevyžaduje - takže jen krátce: Je to unylé, unylé, unylé a bezpohlavní.