Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Krimi
  • Animovaný
  • Pohádka
  • Drama

Oblíbené filmy (10)

Whale Music

Whale Music (1994)

Nezávislý hudební film, který nemá chybu. Po jeho shlédnutí jsem si okamžitě sehnala desku kanadské kapely Rheostatic, která složila hudbu,na desce je i ústřední píseň Claire. Druhý objev je tlustý představitel Desmonda kanadský herec Maury Chaykin - doporučuji najít a užít si jeho další role ve filmech! Silný příběh citlivé a od světa showbyznysu odvrácené bývalé hudební hvězdy, oteklého škaredého chlápka, který se koupe v shnilém bazéně, tančí si nahý po domě na hudbu, kterou skládá jen sám sobě a velrybám a jednoho dne se zamiluje do krásné "princezny"....a ona asi do něj......dojemné k slzám a přitom vůbec ne patetické a romanticky ucitantané.

Pee-Weeho velké dobrodružství

Pee-Weeho velké dobrodružství (1985)

Jeden z raných filmů Tima Burtona. Další z jeho zpodobení "Nezařaditelné indiviuum" versus "Společnost". Willy Wonka v Karlíkovi je mile nedospělý, Beetlejuice smrdutě odporný, Edward smutek vzbuzující, Batman obdivuhodný.......Pee Wee je toho všeho původní prototyp. Má ho divák litovat jako pošahaného blázna? nebo obdivovat jako geniálního vynálezce? (kravinky na smažení vajíček v úvodu filmu), smát se mu, fandit mu, nebo nad ním brečet? Je čistý (důvěřování Francisovi) a přitom trochu zlomyslný (odmítání kina Dotie po telefonu), má obrovské pohybové nadání (tanec před smrtí v motorkářském klubu), je psycholog (se servírkou v dinosauří vyhlídce), je ochránce ještě slabších, než je on (hadi v hořícím zverexu),má obrovské odhodlání a vůli dostat zpět ukradené kolo (demolice filmových ateliérů je atakem na divákovu bránici)......je dokonalý. Film je pro mě nejlepším Burtonovým počinem,i když musím souhlasit s přispěvatelem Malarkey, že Pee-Weeho musíte buď milovat nebo nenávidět - ale tak je to vlastně u všech Burtonových vyděděnců.

Jméno růže

Jméno růže (1986)

Kdyby Williama z Baskervillu hrál kdokoliv jiný než Connery, asi bych dala o hvězdičku míń. Ale charismatický a hlavně inteligentně vypadající františkánský mnich je prostě okouzlující. Ta upřímná jiskra v oku a neskrývané nadšení nad vzácnými knihami, zapálení pro odhalení pravdy......do té role se herec skutečně vžil. Tato historická detektivka je temná stejně jako Ecova kniha, hluboký středověk uprostřed kláštera se podařilo ztvárnit skutečně naturalisticky, se vší jeho špínou, pověrčivostí, vírou, tradicí. Na postavy z tohoto filmu se nezapomíná - natolik jsou každá sama originální a výrazná, ať už opat, starý slepý Jorge, hrbáč nebo inkvizitor Gui. Co se posledně jmenovaného týče, dobře, že scénáristé zbytečně nerozebírali náboženské disputace, které inkvizitora provázely a drželi se linie vyšetřování vražd. Kulisy kláštera, zejména labyrint knihovny jsou dokonalé, nakonec knihovna byl objekt, na který jsem se z celého filmu těšila nejvíc. Moc dobře natočený film na motivy ještě lepší knihy.

Pějme píseň dohola

Pějme píseň dohola (1990)

Kultovní film pro celou naši táborovou partu - všichni ho známe nazpamět, všichni se u něj stále bavíme a.....všichni jsme to na táborech jako děti i jako dospělí prožili, já navíc přímo na táboře, kde se film točil!. Neprávem pozapomenutý film asi těžko pochopí ten,kdo tu předrevoluční táborovou atmosféru nepoznal. Film je na svou dobu vzniku nebývale akční, plný vůbec ne hloupých hlášek a musím ocenit skvělé herecké obsazení a to jak dospělých, tak dětí - začínajícím esům Strachovi, Aně Gaislerové a Václavu Chalupovi směle sekundují neherci. Chválím hudbu, animaci, všechno......aneb ..."To byl dobrej nápad-to byl můj nápad".

Labyrint

Labyrint (1986)

Díky své dceři jsem tuhle výbornou fantasy viděla mezi jejím čtrvtým a pátým rokem asi 50x. A neomrzela. Nádherný nadpozemský David Bowie v roli krále skřítků, kdy stejně doteď nevím, jestli byl skutečně tak zlý, nebo spíš nešťastně osamocený, jeho originální hudba, vypracované loutky, vychytávky v Bludišti dávno před Potterem a podobnými, bažina věčného zápachu....prostě perfektní podívaná. Jediné, co mi trošku vadilo, byl pocit, že Jennifer Connelly hraje poněkud dřevěně, ale zachránil to její pěkný vzhled.

Lepší už to nebude

Lepší už to nebude (1997)

Moc ráda mám tenhle film a v něm naprosto excelujícího Jacka Nicholsona. Jeho Melvin je většinou hodnocen jako "mrzout", ale on je především psychicky nemocný člověk. Znala jsem jednoho, co tuhle chorobu, panický strach z mikrobů a špíny měl. Oběsil se a v dopise na rozloučenou udal, že si je vědom toho, jak svým nesnesitelným chováním obtěžuje své okolí.....Nicholson ho zahrál úplně přesně. Celý film je vlastně tak trochu o jedincích vybočujících ze společenského úzu - neškodný, ale sousedem opovrhovaný homosexuál, ustaraná matka samoživitelka s těžce nemocným dítětem.....a všechen ten smutný úděl je propojen laskavým komičnem, nadějí v přátelství a lásku. Někdy je hrozně potřebné nekoukat jen na depky a pustit si film, který má na svém konci příslib něčeho lepšího, šťastnějšího.

Dotek Medúzy

Dotek Medúzy (1978)

Mrazivé, mrazivé, děsivě plíživé.....divák tuší, co bude, a stejně čeká, že se to v dobré obrátí. Ale neobrátí. A z hlavy to nedostaneš. Pro mě jedna z nejlepších Burtonových rolí, Ventura je jinak skvělý herec, ale v tomto případě je králem plátna Burton. Ty jeho studené oči, nehybná a přitom hrůzu budící mimika obličeje. ...A to je přitom vlastně po celý film posmrti........

Vlčí bouda

Vlčí bouda (1986)

Když tento film poprvé viděli dva moji známí, studenti filmové tvorby ze Švédska a Islandu, sedli na zadek a okamžitě se ptali po dalších skvělých hororech od té "Hýtylové". Zklamání, že neexistují, bylo obrovské a moje je taky. Vlčí bouda je naprosto netradiční horor ve všem: Vše působí amatérsky a neuměle, ale tak by to přece asi ve skutečném životě skutečně bylo. A z toho naturalismu jde právě ta největší hrůza. I Macháček a jeho parta instruktorů působí mistrně civilně a obyčejně, ale zlo se pomalu plíží okolo celé boudy a pak vstupuje dovnitř.

Hoří, má panenko

Hoří, má panenko (1967)

Nadčasový snímek geniálních pozorovatelů Formana, Passera a Papouška. Po několikerém shlédnutí filmu rozumím tomu, že s tímto náhledem na náš národ se tady v té zemi točit filmy dlouho nedalo. Film nemá slabé místo, přestože k jeho 71 minutám byla použita prakticky jedna základní kulisa - hospodský sál. Jan Vostrčil a jeho hasiči jsou přesně jako "můj nebo tvůj" soused z Horní Dolní, vesnické slečny dodnes potkáme na zábavách v podobných špeluňách a jediné, co se na nich změnilo, je styl oblékaní. Bezohlednost vůči nestorovi hasičů je denním chlebem nás všech, rozkradená tombola, drbny, odrhovačky na tancovačkách, nadržování prominentním jedincům (Tu Růženu tam, táto, nepiš!). .....Hoří, má panenko, to jsme prostě my. Ať se nám to líbí, nebo ne.

Pátý element

Pátý element (1997)

Řekla bych nejlepší Bessonův film.Do Leeloo v podání Milly Jovovich se musí zamilovat úplně každý, je prostě nadpozemská a dokonalá, Bruce Willis znovu dokazuje, že kombinace role akční hrdina x vtipále x milovník mu sedí ze všeho nejvíc a Gary Oldman jako Zorg je prostě umělecky ztvárněné Zlo. Báječná hudba, zábavné triky, skvělé herecké obsazení. Příběh baví a zároveň děsí, při představě, že by budoucnost mohla jednou takhle vypadat. Nádherná pohádka (jen mi v určitých chvílích malinko kazí blbě nadabovaný umečený Ruby)

Ovládací panel
3 body