Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Animovaný
  • Drama
  • Krimi
  • Dokumentární

Biografie (10)

Eugen Spálený (režisér)

11.12.2021

Eugen Spálený pocházel z rodiny známého polyglota, jazykovědce a vysokoškolského pedagoga. Po ukončení základní školy vystudoval obor jemná mechanika – optika na Střední průmyslové škole strojní v Přerově. Následovala vojenská základní služba, po níž nastoupil jako technik na Univerzitu Palackého v Olomouci, kde se seznámil se… (více)

Zdeněk Ostrčil (herec / režisér / scenárista)

11.08.2013

Zdeněk Ostrčil se vyučil malířem pokojů v Újezdci. V letech 1950-1951 studoval na Střední uměleckoprůmyslové škole v Gottwaldově obor užitá a dekorativní malba v architektuře a propagaci. Do Zemanova oddělení gottwaldovského studia nastoupil v roce 1951 a začal zde pracovat jako pomocný výtvarník a architekt trikových scén… (více)

Bohuslav Pikhart (kameraman)

18.07.2013

Pikhart se vyučil fotografem. Tomuto povolání se plně věnoval až do roku 1956, kdy nastoupil do filmového studia v tehdejším Gottwaldově do skupiny Karla Zemana jako asistent kameramana Antonína Horáka. Podílel se na vytváření scén Zemanových trikových filmů, posléze je tvořil již samostatně, od sedmdesátých let zúročoval tyto… (více)

Ladislav Vlk (režisér)

19.08.2012

Zpočátku se nezdálo, že by pozdější režisér a animátor Ladislav Vlk šel uměleckou cestou. Vyučil se zedníkem na Odborném učilišti Průmyslových staveb v Gottwaldově, teprve poté vystudoval Střední uměleckoprůmyslovou školu v Uherském Hradišti (1960-1964) obor reprodukční kamenosochařství a restaurátorství. V roce 1965 nastoupil… (více)

Josef Zeman (režisér / herec)

13.11.2011

Výtvarník a režisér Josef Zeman se po krátkém studiu na obchodní škole v Semilech živil navrhováním bižuterie. Chybějící vzdělání si doplnil na Střední uměleckoprůmyslové škole v Uherském Hradišti a Gottwaldově v oborech modelářství a tvarování obuvi. V roce 1951 začal pracovat v ateliéru svého jmenovce Karla Zemana jako… (více)

Zdeněk Rozkopal (scénograf / režisér / scenárista)

03.09.2011

Narodil se jako syn lesmistra v Beskydech. Výtvarnou dráhu si musel doma probojovat, protože v rodině neměla velkou tradici. Kvůli uzavření vysokých škol za protektorátu se vyučil zámečníkem, ale po válce studoval architekturu na ČVUT a současně výtvarnou výchovu a deskriptivu u profesora Cyrila Boudy na Pedagogické fakultě UK… (více)

Milan Šebesta (režisér / scenárista)

31.07.2011

Šebesta se vyučil elektromontérem, záhy začal studovat propagační grafiku a výtvarnictví na Střední uměleckoprůmyslové škole v Uherském Hradišti. Studia na vysoké škole dokončil až ve zralém věku.Do gottwaldovského ateliéru Hermíny Týrlové nastoupil v roce 1968. Začínal jako animátor filmů režisérů Ludvíka Kadlečka a Jana… (více)

Ladislav Pálka (režisér)

26.07.2011

V roce 1969 absolvoval Pedagogickou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci, obor výtvarná výchova a pionýrské organizace. Učitelství se věnoval jen krátce. Od roku 1972 působil ve výstavnictví. V roce 1974 nastoupil do studia Gottwaldov do ateliéru Hermíny Týrlové, kde se stal členem týmu režiséra Jana Dudeška v profesním… (více)

Ján Dudešek (režisér / kostymér / scenárista)

29.01.2008

Režisér a výtvarník Jan Dudešek byl jedním z výrazných tvůrců gottwaldovského studia animovaného filmu. Natočil na osmdesát krátkých filmů. Do Zlína přišel již v roce 1941, kde absolvoval Baťovu závodní školu práce a vyučil se obuvníkem. Studoval na Střední uměleckoprůmyslové škole v Gottwaldově obor modelářství a návrhářství… (více)

Ludvík Kadleček (režisér)

29.01.2008

Vedle Týrlové a Zemana byl Kadleček jedním z profilujících tvůrců gottwaldovského studia animovaného filmu. Natočil kolem stovky krátkých filmů. Vyučil se řezbářem, poté studoval VŠUP v Praze, posléze přešel na Střední uměleckoprůmyslovou školu do Zlína. V roce 1953 nastoupil jako výtvarník do ateliéru H. Týrlové a působil zde… (více)

Reklama