Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Dokumentární
  • Horor
  • Krimi

Recenze (3 003)

plakát

O chamtivém strašidle (1985) (TV film) 

Papundeklová pohádka plná písniček. Hudba Marka Ebena je pěkně svižná, ale když se začalo zpívat, nevěděl jsem, jestli se mám smát nebo brečet. Texty Petra Markova jsou tak strašně infantilní, že měly být určeny snad pro batolata.

plakát

Zlatý copánek (1988) (TV film) 

Ve stejném roce se sešli Eva Horká s Janem Šťastným v komouškým kultu Rodáci, jako Vitásek a Kalvodová a vrhaly na sebe úplně stejné pohledy :D.

plakát

Dva výtečníci (1977) 

Nenáročná bláznovina plná absurdních situací, tolik typických pro tuto sympatickou dvojici. Když bych měl charakterizovat spolupráci Terence Hilla a Buda Spencera, byl by to právě tento film Dva výtečníci. Prostě klasa. Klasa je i hudba bratří De Angelisových. Povedený je též dabing, Svatopluk Skopal/Terence Hill, Jan Schánilec/Bud Spencer. A v neposlední řadě potěšilo obsazení porno hvězdy Laury Gemser.

plakát

To já ne, to on (1980) 

Pierre Richard a Aldo Maccione po úspěchu filmu "Jsem nesmělý ale léčím se" opět spojili síly a vytvořili komediální dvojici, které však oproti zmíněnému snímku chybí to hlavní, a to je vtip. Bohužel většina gagů jsou provařené a nehumorné pokusy o něco, co prostě nefunguje. Tohle Pierrovi nevyšlo ani jako režisérovi a scénáristovi, ani jako herci. "Jsem nesmělý, ale léčím se" a "To já ne, to on" jsou jako nebe a dudy. Jako skalní fanoušek Pierra jsem zklamán.

plakát

Kto odchádza v daždi... (1974) 

Tohle není žádná agitka, ale pohled na poválečné období, než přišel Únor 1948. Sedláci se mezi sebou rozdělili na dvě strany, jedni chtějí svoji půdu obhospodařovat sami, druzí začínají podepisovat smlouvy se vznikajícím družstvem. Dramatická rovina vítězí nad ideologickými bláboly, Martin Hollý moc dobře věděl, jak se vyhnout poplatných žvástům socialistické éry a tak do svých filmů vždycky dokázal dostat zejména silné charaktery jednotlivých postav a atmosféru oné doby se vším všudy. Gustáv Valach hereckému obsazení rozhodně kraluje a Zdeněk Liška se s hudbou taky opět vycajchnoval.

plakát

Roztržitý (1970) 

"Klistax vede!" Ztřeštěná parodie na reklamní slogany a reklamní kampaň v režii Pierra Richarda, který se s chutí zhostil i hlavní role. Pamatuju se, že jako děcko jsem film miloval. Nejlepší jsou ty morbidní gagy a i když po létech možná trochu zahlodal zub času, v rámci francouzských absurdních crazy komedií je to stále klasika! Navrch jako bonus geniální český dabing z roku 1974! Zdenek Sirový, kterému byla tenkrát po mistrovském dílu Smuteční slavnost zakázána režijní činnost, mohl na Barrandově pracovat aspoň jako dabingový režisér, což se kvalitou projevilo na mnoha dalších filmech ze sedmdesátých a osmdesátých let.

plakát

Naslepo (1965) 

Velice příjemná oddechovka, která se ze špionážního žánru mění v dobrodružnou komedii. A tato kombinace funguje na jedničku! Ústřední dvojka Rock Hudson a Claudia Cardinale jsou oba sympaťáci jak se patří a chemie mezi nimi pěkně jiskří. Film vysílala ČT2 a proto jsem měl obavy, zda bude dabing z roku 1999 aspoň trochu snesitelný. A musím říct, že byl bezvadný!

plakát

Jeremiah Johnson (1972) 

Herectví Roberta Redforda jsem měl vždycky rád a ještě nikdy jsem ho neviděl v nějakém filmu, kde by byl špatnej. Málo takových frajerů. Zde hraje dobrodruha a trapera, který putuje nádhernou divokou přírodou a žije si svůj vlastní nezávislý život. Veselý i neveselý. Působivost snímku nechybí, dechberoucí je zejména část přejezdu přes indiánské pohřebiště. Sydney Pollack + Robert Redford = záruka kvalitní podívané. Jako bonus navíc kamera Dukeho Callahana, který se pak blýskl i v Barbaru Conanovi. A v neposlední řadě též hudba a krásné baladické písně. Zajímavostí určitě je, že se na scénáři podílel John Milius.

plakát

Bakaláři - Dirigent (1987) (epizoda) 

Nejlepší na této bakalářské povídce jsou části, kde Miloš Kirschner mluví Spejbla a Hurvínka a Helena Štáchová Máničku. Jinak o ničem, Vízner v dvojroli je vyloženě trapnej a jako dirigent totálně nepřesvědčivej. Takhle by to mohl zahrát jakejkoliv tragéd, klidně i Michal David.

plakát

Hriech Kataríny Padychovej (1973) 

Jeden z mých nejoblíbenějších filmů Martina Hollého. Překrásná atmosféra období první republiky v jedné zapadlé vesničce má až magickou příchuť. Takhle to už nikdo natočit nedokáže. Kameraman Karol Krška byl také vždycky zárukou prvotřídní kvality, nejinak je to samozřejmě i u tohoto snímku. Hudba Zdeňka Lišky tvoří převážně klarinety, hoboje a ženské chorály a neskutečně tomu dodávají jeho charakteristický punc! Samply z muziky jsme použili i na jedné nahrávce Pigsty! Miluju filmy Martina Hollého!