Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Dokumentární
  • Akční
  • Krimi

Oblíbené seriály (10)

My z konce světa

My z konce světa (1975)

Pohoda. 1) Slovem, které vystihuje tento seriál, je pohoda. Půvabné lokace, trefné herecké obsazení i pěkný námět sám o sobě jsou zaručené taháky. V mládí jsem na seriálu oceňoval právě tyto vlastnosti. Nekoukám kde co lítá, ale dělám co mě živí._____ 2) Ty oceňuji i dnes, ale už nemohu nevidět také scenáristické nedodělky, nedotažený děj, nevyrovnanou kvalitu jednotlivých epizod a určitou unylost celého vyprávění._____ 3) Záběry z Krkonoš (Pec pod Sněžkou) potěšily, atmosféra horské boudy je autentická a neopakovatelná. Bojar a Bary také nezklamali, i když chvílemi bylo vidět, že mají filmaře poněkud na háku._____ 4) Do mysli se mi zaryla i parádní hudba k titulkům 46letého Ladislava Simona (mj. autora znělky Večerníčku)._____ 5) Asi by to chtělo seriál podstatně zkrátit, aby zůstalo jen to obsažné. Méně znamená někdy více._____ 6) Něco účinkujících: 15letý Jiří Máša (Jurka), 56letý Radovan Lukavský (otec), Radka Jandáčková (neobyčejně protivná uřvaná Gábina, Jurkova sestra), 48letá Zdena Hadrbolcová (matka), 28letý Oldřich Vízner (starší bratr Vuk), 14letá Zuzana Bydžovská (zakoukaná do Jurky, který ji ignoruje), 57letý Martin Růžek (kuchař), 57letý Josef Bek (strýc), 45letý Josef Vinklář (hajný Rýdval), 13letý Roman Čada (Jurkův kamarád)._____ 7) Zajímavý koment: maxxxim*****.

Zdivočelá země

Zdivočelá země (1997)

Poválečná historie v kostce. 1) Skvělá osvětová práce. Pamětníci zavzpomínají a ostatní se seznámí a poučí. I kdyby seriál nikdy neposloužil jinak než jako zrcadlo doby, nebyla to marná práce._____ 2) Oceňuji zejména skvělé zobrazení atmosféry každodenního života. Rozdíl mezi 50. a 70. léty jsem ještě v žádném filmu neviděl tak průzračně jasně._____ 3) Seriál je rozvleklý? Ale kdepak. Pravda, střílí se v něm pomálu a rvačky, pokud k nějaké dojde, jsou přízemně české. Seriál je sága, rozsáhlé vypravování a tak i plyne...jako velká řeka, pomalu, ale s velikou silou. Majestátnost příběhu, a tady opravdu jde o Příběh, si vyžaduje zklidnění a důstojný průběh._____ 4) Výborné herecké výkony (kdo byl špatný?) podtrhuje epická hudba._____ 5) Někdo snad namítne, že takhle každodenní život většiny občanů prostě nevypadal. Jistě, že ne. Kdo chce vidět každodennní život rutinérsky zpracovaný, ať sleduje Velmi křehké vztahy, Ordinaci v růžové zahradě a podobné seriály. Každému, co jeho jest._____ 6) Podplukovník Maděra a major Zeman. Oba seriály zobrazují dobu ideologickým prizmatem. Srovnání ale není fér. Zatímco Zeman režimu slouží, Maděra chce mít čistě jen pokoj. Není disident ani odbojář. Je oběť._____ 7) Třetí řada překonala má očekávání. Kompaktní děj a výstižná atmosféra. Těším se na Maděru v sametové revoluci.

Hvězdná brána

Hvězdná brána (1997)

Seriál jako naplnění klukovských snů o dobrodružství. 1) Na první pohled zarazí neumělá laciná výprava. Na první poslech zarazí dialogy, které nejsou dialogy a jejichž stupidita je neměřitelná. Přidejme scénáristickou bezradnost u mnoha epizod a spoustu dalších neuvěřitelných nehorázností (např. uprostřed přestřelky skončí díl - to be continued - ovšem končí i celá řada). Seznam výhrad by byl velmi obsáhlý._____ 2) A přesto se na seriál těším a sleduji ho, pokud jenom mohu. Sedám k obrazovce - opět jsem kluk, který vyráží na tajemnou cestu za dobrodružstvím. A protože jsem kluk moderní, nedoprovází mě d´Artagnan s Athosem, Vinnetou s Old Shatterhandem ba ani Frodo s Gandalfem. Zvolil jsem si neohroženého plukovníka O´Neilla, půvabnou majorku Carterovou, chytrého Daniela Jacksona a exotického bojovníka Teal´Ca. Toto jsou moji hrdinové. Nedivím se těm, jejichž dospívání lemoval tento seriál, že se jim stal srdeční pětihvězdičkovou záležitostí zcela mimo kritiku. Chápu je._____ 3) Seriál sice natočili Kanaďané a Američané, ale někdy mám pocit, že je to česká satira. Všimli jste si, že v týmu jsou dva, kteří něco umí (Carterová techniku a Jackson historii a jazyky), jeden, který velí a poslední čistě pro okrasu (Teal´Cova "goaldská" specializace se vyčerpala někdy koncem první řady)? Tedy 2 : 2. Inu, jako v životě:)_____ 4) Trochu mi seriál připomíná verneovky. Ty taky četla a čte dospívající mládež a sní o cizích krajích a nepopsatelných zázracích. I SG je plná skvělých nápadů, myšlenek, touhy po dobrodružství. Ovšem to zpracování...to zpracování..._____ 5) Seriál není dobrý ani špatný. Je návykový. Kdo si zvykne v mládí, půjde s ním životem. Ještěže jsem ho neviděl ve svých patnácti:)

Mr. Bean

Mr. Bean (1990)

Nefalšovaná čistá sranda. Konečně se mohu shodnout téměř se všemi komentátory a dát pět hvězdiček s vědomím, že ani jejich dvojnásobek zdaleka nedokáže vyjádřit Atkinsonův přínos do pokladnice světového humoru. A to humoru nejen vtipného, ale i vysoce lidského a vůbec ne trapného. Bean se nevysmívá, ale usmívá, vlastně se řehtá na plný koule a my s ním. Keep going, Rowan.