Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Drama
  • Animovaný
  • Komedie
  • Sci-Fi

Poslední recenze (14)

plakát

Gen V (2023) (seriál) 

Miluju The Boys, přesto jsem byl k gen V již od začátku skeptický. Ano, The Boys svět, nebo jak to nazvat, je sice zajímavý a rozmanitý, ale přece jenom jsem si The Boys oblíbil hlavně kvůli konceptu daného seriálu. Když jsem se tedy dozvěděl, že má dojít teenage seriál z tohoto světa, moc jsem tomu nevěřil. Zároveň jsem si však řekl, že by to mohla být fajn teenage nabušená jízda plná šílenství ohledně školního prostředí spojeného se zvrácenými superhrdiny a bude to prostě pořádná zábava. Bohužel vás musím zklamat, nic takového od Gen V nečekejte. Ano, v prvních asi dvou dílech nám toto Gen V nabízí, následně tam však z pro mě nepochopitelného důvodu tvůrci museli narvat nějakou "složitější zápletku", která se hrozně tváří a místy i přímo kopíruje v The Boys, je však v jádru absolutně povrchní a spíše otravná. Opravdu by mi stačil teenage seriál v prostředí světa The Boys a byl bych spokojený. Velký problém mám taktéž s postavami, které mi přijdou hrozně povrchní a nezajímavé. Dokonce jsem si myslel, že seriál ani nedokoukám, naštěstí se v šestém dílu objevily staré postavy z The Boys a i s nimi seriál nabral menší zlepšení. Ve výsledku je to asi okay na páteční večer, kdy se opravdu hodně nudíte, ale já osobně bych dal přednost ještě jednomu shlédnutí The Boys. 5,5/10

plakát

Pinocchio Guillerma del Tora (2022) 

Tak jsem dnes konečně dostal šanci zhlédnout tento jedinečný snímek a můžu říct, že jsem po dlouhé době viděl pořádně dobrou pohádku. Film je technicky naprosto špičkově vyšperkovaný. Lze vidět, jak si animátoři dávali práci s každým jedním detailem na scéně a mnohdy si lze, jste-li pozorní, někde v pozadí všimnout nějakého pohybu, se kterým se vůbec animátoři nemuseli štvát, ale prostě to udělali. Cit s nímž je celé dílo vytvořeno lze znát jak na jeho technické, tak příběhové stránce. Absolutně miluju první třetinu filmu. Animátoři zde dle mě nejvíce ukazují svůj talent a svoji práci, což ale není to hlavní. Hlavní totiž je, že je první třetina filmu absolutně nabita emocemi a postavy si skrze nejen dialogy absolutně zamilujete. Pak už s nimi prožíváte každý jeden pocit. Smrt Carla je pro mě dosud nejlépe vykreslená část filmu a pinokio, který je v kontrastu se svým "Papa" veselý a až hyperaktivní krásně buduje a posouvá příběh. Potom měl pro mě film spíše sestupnou tendenci. Celkově od doby, co se Pinokio odpojil od svého "otce" mi přišlo, že film přestal být méně emocionálně založený, což neříkám, že je vyloženě špatně, ale mi osobně to po bombastickém a srdci drásajícím začátku prostě nestačilo. I když miluji zasazení do doby, v níž se film odehrává a poukázání na tehdejší režim v Itálii bych taky nemohl nevyzdvihnout, myslím si,  že se měl film zaměřit buď to na výcvik Pinokia do války, nebo na celou záležitost s cirkusem. Obě pasáže byly skvělé, dobře napsané a svým způsobem se mi každá moc líbila, jenom tam dle mě už nezbyl prostor pro vybudování tak silných emocí. Celá pointa okolo smrti byla velice pěkně zpracovaná, ale přes to úplně nefandím konci filmu, kde je určitý problém (smrt pinokia) vyřešený spíše pasivní postavou, která se nějak tak zjeví ve správný čas, aby všechno zachránila, což mi osobně jako dostačující konec kulervoucího začátku nestačí. Pro shrnutí - Pinokio je rozhodně jedinečný film s jedinečnou atmosférou, kterou, dovolil bych si říct, že u žádného jiného filmu nepocítíte. Ať už se Pinokio nachází v jakékoliv části příběhu, vždy vás táhne do dění, na postavách vám bude záležet a každou ztrátu pocítíte s nimi. Jen je škoda, že žádná z dějových linek nebyla, kvůli nedostatečnému prostoru, dotažena k úplné dokonalosti. Film hodnotím 8/10.

plakát

Barbie (2023) 

Když jsem včera odcházel z kina, mísily se ve mně různé emoce. Abych to vzal nějak od začátku. Film je po vizuální stránce neuvěřitelně unikátní a nápaditý. Růžový svět Barbie je něco, co pro gotičky musí být absolutní mordor. Zároveň nám svět ale ukazuje pořádnou dávku postav, které jsou sice absolutními jednodimenzionálními karikaturami, ale to mi popravdě vůbec nevadilo. S hudbou si taktéž tvůrci dali ohromně záležet a popravdě právě hudba bylo možná i to, co bylo na závěrečné fázi tohoto filmu nejlepší, ale to předbíhám. Normálně tohle nerozebírám, ale kulisy v tomto filmu byly prostě dech beroucí. Barbie a hlavně sympaťák Ken si vás nejen svými hereckými výkony prakticky hned získají. No a jak je na tom příběh? První dvě třetiny filmu super. Neuvěřitelně nabušená komedie, u které, i přestože tohle není můj šálek čaje, jsem se chlamal každých pár sekund. Výborně rozjeté postavy, vztahy a příběhy, co by se jenom mohlo podělat? Co se stane, když do povrchnější mírně akční komedie s karikaturními postavami zahrnete extrémně kontroverzní a složité téma? Samozřejmě vznikne problém. To, že se tam autorka snaží na sílu narvat patriarchát, bych ještě, jakožto spíše vtipnou vsuvku, přežil. Ale to, jakým způsobem do díla zahrne feminismus, je z mého úhlu pohledu prostě špatně. Z mého úhlu pohledu říkám hlavně proto, že jsem se o filmu bavil s několika lidmi a těm to problém moc nedělalo, takže hádám, že v tomto budu asi v menšině. V čem tedy problém spočívá. Myšlenka feminismu je o tom, že si mají být ženy a muži rovni. Jak to probíhalo v barbie landu? Po celou dobu tam vládly jenom ženy a muže měly jenom jako takové... ani nevím jak to popsat. Pak tam na chvíli vládli jenom muži, což bylo moc moc špatné, i když to v principu bylo to samé (a to, že autorka všechny muže zobrazila tak hloupě, jak zobrazila, o tom ani nemluvím) Když pak tedy jedna postava (už si nepamatuji jméno) všechny ženy "vyléčila" tím, že jim řekla, jak to ženy mají v reálném světě hrozně těžké, dalo by se očekávat, že to povede k vývinu postav a ke konci se v barbie landu rozhodnou udělat rovnoprávnost mezi muži a ženami. Ne. Po vyléčení to prakticky funguje jako předtím, s výjimkou tedy toho, že muži už mohou být na nejnižších pozicích. Taktéž se mi líbí, jak na začátku měla jedna Barbie hezky proslov o demokracii, takže nedat možnost volby někomu na základě pohlaví je demokracie? Chápu, že se tvůrkyně asi snažila ukázat nesmyslnost patriarchátu, ale to dle mě tím, že ženy na konci a na úplném začátku filmu dělali v podstatě to samé muži, nedělá. Závěr s Barbie dle mě sice nebyl nějak ohromný, ale pro mě osobně dostačující a nevidím v něm problém. Shrnul bych to tím, že Barbie je technicky výborně zvládnutá a skvěle funguje jako komedie, ale v závěru u mnoha postav (s výjimkou těch hlavních) neproběhl žádný vývin a taky složitá témata díky povrchním postavám a samotnému scénáři moc dobře nefungují. Za mě 6/10.

Poslední hodnocení (477)

Hádej, kdo je vrah (2022)

18.04.2024

Labyrint: Útěk (2014)

14.04.2024

Jan Palach (2018)

27.03.2024

Armáda mrtvých (2021)

23.03.2024

Tmavomodrý svět (2001)

18.03.2024

Duna: Část druhá (2024)

02.03.2024

Zelenáč - Série 3 (2021) (série) (S03)

02.03.2024

Kosmonaut z Čech (2024)

01.03.2024

Zelenáč - Boj na život a na smrt (2020) (epizoda) (S02E11)

29.02.2024

Reklama