Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Krimi
  • Animovaný

Recenze (295)

plakát

Jack Reacher: Poslední výstřel (2012) 

Dobrá, není to ztělesnění Reachera, které jsem chtěla (Kde je Nikolaj Coster-Waldau, když ho fanoušek potřebuje?) Ale jinak to má znaky slušného krimithrileru - nikoli vyložené akce, jak ji možná mylně prezentují upoutávky. Stejně jako v knihách velkou část zabere vyšetřování zločinu. Umně sestříhané roviny jednotlivých osob a jejich činů jsou sympatickým základem, mezi které je roztroušeno několik akčních scén a byť Cruise určitě není typem bouráka, jak je prezentován knižní i filmový Reacher, mně jako fanouškovi otrávenému anonymními jatkami posledních akčňáků to takhle vyhovuje.

plakát

Expendables: Postradatelní 2 (2012) 

Další díl a mám s ním obdobný problém jako s předchozím. Kromě akční scény Jeta Li s nádobím a Jasona Stathama s noži zbytek nestojí za nic (dialogy, logika děje, výprava). Dobrá, u akčního filmu se dá leccos prominout, ale když většina snímku připomíná to nejhorší od Seagala, nemíním mu odpustit jistý standard jen proto, že se tam sešla parta (skoro)bývalých akčních hvězd. Navíc masové scény na začátku a zejména na konci opět Postradatelné pasují do role nechutných sociopatů, co se do akcí vrhají s nadšením a sadisticky si vychutnávají masové vraždění (btw na letišti bezstarostně střílejí mezi nevinné cestující). Pokud akce ve fimu bude připomínat tohle, nehodlám jí fandit - 50%.

plakát

Havran (1943) 

Pravdivé a univerzálně platné: "Na malém městě, tady nebo někde jinde..."

plakát

Poznamenaná žena (1937) 

Navzdory slibné zápletce a silným konfliktům zapomenutelná záležitost, které se nedaří vzbudit trvalejší dojem, Bogart kupodivu příjemný; Davis přirozená, když přehrává něco jiného a přehrávající, když má být přirozená.

plakát

Temný rytíř povstal (2012) 

Není to velký film, jen je to velkolepě natočené, dějovými linkami přebobtnalé a srážené frázovitými proslovy. Nejsilnější je tak snímek ve chvílích konkrétního ohrožení a skutků. Tradičně silné poropojení a práce akčních (dějových) scén s hudbou.

plakát

Ve službách FBI (2009) (seriál) 

Díky zlepšující se 2. sérii celkově za 4* (o třídu zábavnější než čím dál otravnější Mentalista), hodnocení 1. série (3*), 2. série (4*), 3. série (4*).

plakát

Lovci zločinců (2011) (seriál) 

Person of Interest staví sci-fi motiv neomylného stroje, pomáhajícíího v předstihu odhalovat zločiny, na pole detektivního žánru. Detektivka je tu základ, kde okrajový sci-fi prvek umožňuje hlavním postavám předcházet promyšleným trestným činům. Tím se z Person of Interest stalo moje seriálové provinilé potěšení. Hlavní hrdinové na rozdíl od autorit dosazených zákonem, které jsou mnohdy zkorumpované a mocichtivé, mohou pracovat mimo rámec zákona, což obvykle vede k rozličným zdravotním újmám na straně padouchů. (Tímto pojetím připomíná slušný Human Target). Hlavní postavy mají jasně stanovené typy. Finch - vědec, nerdovská postava; Reese - borec, co umí bojovat a střílet. Právě akce a zejména postava Johna Reese je předmětem mého neutuchajícího pobavení. Seriózní akce (přestřelky, kontaktní souboje) jsou plné amatérských chyb, kterých by se rozhodně bývalý špičkový voják nedopustil (krytí, pohyb v prostoru, neohrabanost). R. tak vypadá značně nepřesvědčivě a skoro legračně (Nevada: "Do každého souboje jde tak, jakoby se hlavně bál, že dostane na budku.") a každou větu pronáší, jako by sděloval tajemství nesmrtelnosti. Zkrátka provinilá zábava. S1: 4*.___Postavy zvážněly, prohloubily se a získaly na uvěřitelnosti, přibyla sympatické ženské hrdinky (a vrací se Zoe, sláva), motivy a zápletky se příjemně zkomplikovaly, zejména hlavní linie: S2 - 4*, konec 2. série za 5*.

plakát

Continuum (2012) (seriál) 

Pozitivní protipól mysteriózním seriálům typu Alcatraz, kde se na pozadí detektivního žánru objevují tajemství, které se stejně nevyřeší. Continuum kombinuje detektivku s prvky sci-fi s tím rozdílem, že víme u většiny osob a jevů základní otázky kdo, co a proč, zbytek pak zjevně objasní další díly (kdo stál za útěkem). Jasné jsou postavy, jejich motivace, chování, sci-fi prvky jsou přiměřené a zapadají do dění. Hlavní hrdinové působí sympaticky (Kiera, Alec). Příjemné překvapení. 1. série (4*).

plakát

Avengers (2012) 

2D verze s hodně podivnými titulky: Pokud by někdo sejmul Kapitána Ameriku, byli by Avengers lepším filmem k podívaní i poslechu (na čemž jsme se ve skupině shodli všichni). Naštěstí patriotistické kecy a činy obvykle shodí Stark nějakou vtipnou hláškou, další hrdinové jsou dostatečně výrazní a sympatičtí stejně jako záporák Loki, akce a humor je vyvážená oproti druhému Ironmanovi. Přesto mi přijdou Avengers jako film s pouhými náznaky než s vážnou a plnohodnotnou sondou do duší superhrdinů, což pro mě doteď představuje X-men: První třída a dvě jeho hlavní postavy (Charles a Eric).

plakát

Blackpool (2004) (seriál) 

Kombinace rodinného dramatu, detektivky a muzikálu zní trochu vyšinutě, ale tady to výborně funguje. Kupodivu nejlepší mi připadají "muzikálová" čísla, kdy několik lidí na různých místech si předává jednu písničku. A opět výborně vybraní herci.