Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Animovaný
  • Krátkometrážní

Oblíbené filmy (10)

Počátek

Počátek (2010)

"Dreams feel real while we're in them. It's only when we wake up that we realize something was actually strange."

Matrix

Matrix (1999)

životní role Keanu Reevese v pro mě nejkultovnějším filmu všech dob..

Atlas mraků

Atlas mraků (2012)

bratrům (ehm.. sourozencům) Wachowským se to spolu s Tykwerem povedlo! je sice hrozně náročné to všechno plnohodnotně vstřebat během jedné projekce, takže se těžko hledají slova, ale..... no prostě jsem ohromen, okouzlen - bylo to FENOMENÁLNÍ.. skloubit šest zcela odlišných příběhů do smysluplné komplexní podívané o tom, co nás spojuje, v čem se lišíme, o minulosti, budoucnosti a samotném lidství tak vyspělým způsobem, to je opravdu kumšt.. tuny emocí, jedno poselství za druhým, hluboké myšlenky, šokující momenty, touha po svobodě, obětování se, revoluce a putování lidské duše napříč časem... snad jen na závěr jsem čekal ještě nějakou absolutně odzbrojující pointu a ne takové rychlé utnutí celé podívané, ale možná je to tak i lepší.. hrozně bych si přál, aby bylo na světě víc takových odvážných filmařů, kteří se nezaleknou takhle složitých projektů... P.S.: rozhodně si to dám časem ještě jednou a zvážím zařazení do TOPky :) ||| EDIT (29.12.2013): po roce a kousek jsem si to dal podruhé a absolutně není co řešit.. tohle (slovy KevSpy) "vizionářské dílo" o lidské civilizaci jako takové (se všemi jejími klady i zápory) patří rozhodně k tomu nejpozoruhodnějšímu, co kdy v kinematografii vzniklo, a já jsem jednoznačně ještě víc unesen než po první projekci.. směle řadím tenhle skvost na třetí místo ve své relativně dlouho neměnné TOP 10 a už teď přemýšlím, kdy se jím nechám dojmout, unést a odzbrojit potřetí... P.S.: knížku si prostě musím přečíst!

Interstellar

Interstellar (2014)

po druhé projekci, kdy si člověk může daleko pečlivěji vychutnávat všechny ty menší detaily a střípky téhle opojné mozaiky, se u mě dostavuje přesně ta nekompromisní fascinace, kterou jsem od spojení bratrů Nolanových a výpravné vesmírné sci-fi čekal.. přes úchvatný vizuál a fantastickou Zimmerovu burácející hudbu, která je schopna každičkou scénu umocnit na maximum, jsou srdcem i motorem Interstellaru především čas i vzdálenost překonávající emoce a vůbec tak nevadí, že celá tahle myšlenkami nabitá audiovizuální pecka vlastně po celou dobu stojí primárně na vztahu Coop-Murph.. poprvé za 4*, podruhé už za 5* :)

Terminátor 2: Den zúčtování

Terminátor 2: Den zúčtování (1991)

po čistě "temné" jedničce přichází trošku odlehčenější dvojka a je to zatraceně příjemná změna.. hromada akce a do toho kultovní hlášky.. James Cameron je bůh!

Americká krása

Americká krása (1999)

tomu se říká debut! do té doby neznámému Samu Mendesovi se podařilo hned svým prvním filmem vytvořit nezapomenutelné dílo s velmi osobitou magickou atmosférou, kterou podtrhuje výborný (ne-li životní) výkon Kevina Spaceyho v roli "ubožáka" Lestera.. Americká krása je snímek o tom, že není často všechno tak růžové, jak by se při pohledu zvenčí mohlo zdát; o tom, že každý má zkrátka své problémy, se kterými se chtě nechtě musí vyrovnat.. pokud se ale člověk naučí vážit si samozřejmostí a zdánlivých maličkostí okolo sebe, uvědomí si, že na světě je opravdu tolik krásy.. a nejen té americké :)

Avatar

Avatar (2009)

po skončení jsem se zvedl ze sedačky v kině a otupěle vyrazil zpět do našeho obyčejného, šedého světa s tím, že po takovém zážitku už můžu klidně umřít..

Vykoupení z věznice Shawshank

Vykoupení z věznice Shawshank (1994)

je možné, aby byl film z vězeňského prostředí tak příjemný, lidský, optimistický, plný naděje (která, jak všichni víme, umírá poslední), přátelství, emocí a tak dále? ano, je a umí to jen Frank Darabont (dokázal to i v Zelené míli).. jedním slovem - excelentní!

Armageddon

Armageddon (1998)

skvělá akční sci-fi jízda, na kterou, ač je trochu přitažená za vlasy, zkrátka nedám dopustit..

Clerks 2: Muži za pultem

Clerks 2: Muži za pultem (2006)

stoprocentní Kevin Smith - dál tenhle chlápek snad ani zajít nemůže.. už dlouho se mi nestalo, abych u filmu brečel smíchy.. těším se, až si tuhle šílenost někdy pustím znovu :)