Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Animovaný
  • Dobrodružný

Oblíbené filmy (10)

Pán prstenů: Společenstvo Prstenu

Pán prstenů: Společenstvo Prstenu (2001)

Ano tady to všechno začalo. Trilogie, která přepisovala dějiny a pravděpodobně natrvalo uchvátila první tři příčky v mém osobním žebříčku top filmů. Těžko říct co pochválit jako první, ale bude to Peter Jackson, který odvedl obrovský kus práce, ať už při psaní scénáře, výběru obsazení či samotném natáčení. To co se mu zde podařilo asi nikdo nečekal a myslím, že se Jackson už nikdy nepřekoná. Společenstvo je z celé trilogie nejkompaktnější a nejvyváženější, bez jakékoli slabší chvíle. Nebudu se rozepisovat dál, protože by to bylo asi nadlouho, takže to shrnu jako geniální začátek jedné geniální trilogie.

Avatar

Avatar (2009)

Ano, příběh je jednoduchý a naivní, velké dětské dobrodružství. To, že si někdo připadá na takové filmy už příliš starý, vyspělý, či uvědomělý je jeho problém a je mi ho líto. Cameron měl zkrátka sen a rozhodl se o něj podělit s námi a já jsem rád, že to udělal. Pokud se dokážete od všeho oprostit a prožít s Jakem jeho výpravu na Pandoru, tak na vás čeká úžasný zážitek. Zmiňovat technické zpracování nemá smysl, protože je zkrátka dokonalé (minimálně se dokonalosti blížící). Film nemá hluchých míst a než se nadějete budete zpátky v obyčejném šedivém světě, což je jedinná nevýhoda téhle epické pohádky, že musí jednou skončit. PS: Haters gonna hate a žádná rozumná argumentace nepomůže

Sin City - město hříchu

Sin City - město hříchu (2005)

Na Sin city lze nahlížet ze dvou různých úhlů pohledu. Část diváků může tento film považovat za tupý sled stylizovaných obrázků bez jakékoli emoce. Mohou považovat časté vysvětlování počinů postav za pomoc pro lepší orientaci slabomyslných diváků v ději. To ovšem, jen podle mého názoru, neukazuje na jejich inteligenci, či větší filmové zkušenosti, jako spíš na dokonalé nepochopení Rodriguezova záměru. A to nemluvím ani jako jeho fanoušek, ani Tarantinův (což skutečně nejsem, spíše naopak:)), ani takového toho Tarantinovského prožvanění filmu, na což kritici také u Sin city poukazují. Můj pohled na věc je ovšem opačný, Sin city je audiovizuálně úchvatné, pomalu plynoucí děj nenudí ani chvilku a celou dobu si jen vychutnáváte tu drsnou tvrďáckou atmosféru každého záběru. Absence emocí, je jednoznačně kladný prvek a jen dokresluje stylizaci celého filmu. Dalším plusem je obsazení, které je vskutku skvotsné a ne, tolik kritizovaná J. Alba mi zde opravdu nepřišla špatná (narozdíl od některých jiných filmů). Posledním kladem, který tu zmíním je opravdu velká sposta skvělých hlášek. Takže pro mě opravdu dechberoucí zážitek a film patříci jednoznačně do mých top 10.

Podivuhodný případ Benjamina Buttona

Podivuhodný případ Benjamina Buttona (2008)

Nejlepší Fincherův film. Vtipné, dojemné, magické, a vše v podání opravdu skěle vybraných herců. Celých 166 minut uteče jako voda a ke konci, když film nabírá na osudovosti, nebudete moci odtrhnout oči od plátna. Opravdu geniální filmové dílo, z loňského roku jednoznačně nejlepší film, jen škoda, že to nedošlo také akademikům, kteří všechny sošky nasypali průměrnému milionáři z chatrče.

Titanic

Titanic (1997)

Takže Titanic, co k tomu říct. Předně nechápu ty co dali odpad, buď jsou to totálně beznadějní cynici, nebo, jako většinou, se chtějí udělat pouze zajímavými. Připadá mi, že to je (nebo alespoň bylo) v módě prohlašovat, že Titanic je sračka, americká slátanina, stupidní doják atd. To jsou ovšem jen nějaké pózy rádody intelektuálů, nebo lidí, kteří prostě nepřekousli komerční úspěch Titanicu. Teď k filmu samotnému. Předně považuji za výborný nápad orámovat příběh tím výzkumem a hledáním ztraceného diamantu, což ději dodává jakousi věrohodnost a opravdovost. Hlavní hvězdou Titanicu není Leo DiCaprio, ale samozřejmě James Cameron. Každý záběr do detailu vypiplaný, ať už při milostných scénách, či při samotném potápění lodi. Druhou největší hvězdou našeho nepotopitelného parníku je James Horner, jehož hudba filmu přidává na osudovosti a působivosti velice výrazným způsobem. Vyjmenovávat své oblíbené pasáže by asi nemělo smysl, protože jich je opravdu spousta (namátkou oslava na "chudinské" palubě, útěk Kate a Lea přes strojovnu, muzikanti při potápění zvláště jejich hudba ve spojení s obrazy katasrofy atd.). Závěr filmu smozřejmě doják jak kráva (v dobrém slova smyslu), však také Titanic je jediný film u kterého jsem prolil nějaké ty slzy. Co se hereckých výkonů týče musím pochválit především Kate Winslet, ale i všechny vedlejší role byli velice kvalitně odehrány. DiCaprio předvedl slušný výkon, na něj ovšem jeho lepší role teprve čekali. Abych to shrnul tak je to jasných 5* a jeden z nejlepších filmů co jsem kdy viděl, každý dolar co Titanic vydělal, každá soška kterou získal jsou naprosto zasloužené.