Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Animovaný
  • Akční
  • Krimi

Poslední recenze (13)

plakát

Malá mořská víla (2023) 

Kontroverze vyvolávala dlouho před svým uvedením do kin. V mých představách je Ariel bílá, psali někteří společně s hastagem #NotMyAriel. To vše kvůli obsazení Afroameričanky Halle Bailey do hlavní role v celovečerní pohádce Malá mořská víla. Nedostatků má hraná verze animovaného filmu několik, změna pleti hrdinky mezi ně ovšem nepatří. Ačkoliv se na první pohled zdá scénář Jane Goldman a Davida Mageeho stejný jako u animovaného filmu, přináší několik menších změn. Více prostoru dostává budování vztahu mezi princem a Ariel, díky čemuž je jejich láska uvěřitelnější a mnohem reálnější. Prokreslenější je i Erikův charakter. Už to není jen krásný princ z pohádky s modrýma očima, do nějž se zamiluje mořská víla. Diváci tak mohou poznat jeho zájmy a koníčky, strasti i radosti. Třešničkou na dortu je pak jeho vlastní píseň Wild Uncharted Waters v podání Jonaha Hauer-Kinga, která doplňuje už tak výborný soundtrack Alana Menkena a Lin-Manuel Mirandy. Do větších změn se ovšem scenáristé nepouštějí. Zaplní sice mezery původního příběhu, nic navíc ale nepřidají. Co však ubližuje snímku režiséra Roba Marshalla nejvíce, je vizuál. Zatímco v případě bouří, záběrů na krajinu ostrova či interiérů zámku je kamera Diona Beebeho perfektní a dodává filmu tu správnou melancholickou atmosféru, podmořské záměry svítí umělotinou. Jedna neonová barva střídá druhou. V porovnání s Cameronovým Avatarem, který vyšel v prosinci loňského roku, vypadá nová Malá mořská víla jako levná replika. Studio Disney tak naráží na stejný problém jako u Aladina, Dumba, Lvího krále a dalších hraných remaků. To, co funguje jako 80minutový animovaný film pro děti, postrádá v dvouhodinové hrané verzi s počítačovými efekty chemii. Žádná unikátnost, originalita, ona pohádkovost. O to ale zdá se studiu nejde. Místo vymýšlení nových příběhů sází na po generace ověřené vzorce, protože ty fungují, a co víc, vydělávají.

plakát

Indiana Jones a nástroj osudu (2023) 

Po hledání archy, Chrámu zkázy, Svatého grálu nebo království křišťálové lebky čeká zestárlého Indyho, ztvárněného nikým jiným než Harrisonem Fordem, poslední dobrodružství. Musí najít Archimédův tajný mechanismus, který umí predikovat trhliny v čase a s jehož pomocí lze cestovat napříč staletími. V patách jsou mu samozřejmě nacisté, tentokrát s tváří dánského herce Madse Mikkelsena, a chybět nesmí ani žena po boku hrdiny. Tou je jeho kmotřenka alias Phoebe Waller-Bridgeová. Na vlnu nostalgie sází režisér James Mangold, který je zároveň společně s Davidem Koeppem, Jezem Butterworthem, Johnem-Henrym Butterworthem autorem scénáře, i dalšími odkazy na předchozí snímky – například scéna s úhoři téměř identicky napodobuje starší slavnou scénu s hady. Autor ale tlačí na pilu až moc. Film střídá jednu parafrázi dřívějších dílů za druhou, najde se i pár divokých honiček. Mizí kouzlo charismatického archeologa, který bavil všechny věkové kategorie. Zatímco předchozí díly úspěšně stavěly na rovnováze akce, chemie a zábavných dialogů, Nástroj osudu chce být nabitý především akcí, která je ale v jeho podání příliš přepálená. Snímku chybí zejména chytrý humor a zajímavější postavy. Herecky bohužel září jen Harrison Ford, ostatní postavy jsou nesympatické, ploché a snadno zapomenutelné. Atmosféru nedodají ani proslulé tóny „tátadatá tátadá“ od Johna Williamse a v tu chvíli je něco hodně špatně. Podobně jako Indiana Jones vykrádá hroby, režisér a zbylí autoři vykradli předešlé snímky franšízy. Vytrhali jednotlivé motivy, pospojovali je, nic nového ovšem nepřidali. Vývoj, a ne příliš šťastný, je vidět snad pouze u vizuálu. Ten překvapí diváka už v úvodní retrospektivní sekvenci, kdy umělá inteligence na chvíli Forda omladila. Nepřichází úžas nad moderní technologií, ale spíše šok z umělosti a grafiky, která připomíná počítačové hry. A to pochvala rozhodně není. Všudypřítomný digitál zkrátka k Indymu vůbec nesedí. Kazí atmosféru a nutí diváka ještě více vzpomínat na časy, kdy Spielberg v minulém století takové možnosti neměl, a přesto dokázal stvořit nezapomenutelné příběhy. Posledním hřebíčkem do rakvičky je nepřiměřená délka. Spielberg moc dobře věděl, proč se držet dvou hodin, 154 minut je moc. Děj se vleče a vůbec neubíhá. Škoda, že Archimédův přístroj na cestování časem je pouze smyšlený. Po shlédnutí Nástroje osudu by totiž bylo nejlepší vrátit se do minulosti a říct tvůrcům, ať pátý díl vůbec netočí. Z celé legendární série je totiž bezesporu nejslabší.

plakát

Aftersun (2022) 

Calum stojí za zvuku cikád na kamenných polorozpadlých schodech amfiteátru, když jeho malá dcera Sophie společně s okolními turisty začne radostně zpívat narozeninovou písničku. Calumovi má být totiž za pár dní jednatřicet. Na rozdíl od holčičky na jeho tváří není ani smítko štěstí a záběr na jeho zachmuřenou tvář pozvolna přechází v scénu v tmavém pokoji, kde hlasitě vzlyká. Skotská režisérka Charlotte Wells zasadila příběh do prostředí tureckého hotelu. Calum ztvárněný Paulem Mescalem, který byl za roli nominován i na Oscara, bere Sophie alias Frankie Corio na dovolenou. Skotačí spolu u bazénu, kupují koberec, chodí na výlety, tancují na diskotéce. Děj působí všedně až obyčejně, čemuž napomáhá i stylizace obrazu. Scény vypadají jako záběry z „devadesátkové“ domácí kamery. Pečlivý divák si však všímá ženy, která se v některých záběrech odráží. Sophie přemýšlí, co jí táta tajil, o čem jí nikdy neřekl, jak se cítil a zda mohla zabránit tomu, co se stalo. Doslovný příběh v případě Aftersun není tak podstatný, zásadní je naopak emoce, kterou vyvolává. Beznaděj, že pod idylou se skrývá něco mnohem těžšího. Film je melancholický, citlivý a velmi křehký. Naprosto fenomenální je závěrečná taneční scéna ústřední dvojice na píseň Under Pressure. Aftersun je famózní debut. Režisérka Wells skvěle skloubila herecké obsazení, kameru, střih i hudbu. Jen díky tomu vznikl snímek, který v mysli utkví ještě několik dní po shlédnutí.

Poslední hodnocení (540)

Oppenheimer (2023)

16.03.2024

Smysl pro tumor - Epizoda 6 (2024) (epizoda) (E06)

11.02.2024

Harry Potter a Ohnivý pohár (2005)

04.02.2024

Harry Potter a Kámen mudrců (2001)

04.02.2024

Harry Potter a Tajemná komnata (2002)

04.02.2024

Harry Potter a Fénixův řád (2007)

04.02.2024

Dobré ráno, Brno! - Epizoda 4 (2024) (epizoda) (S02E04)

30.01.2024

Dobré ráno, Brno! - Epizoda 3 (2024) (epizoda) (S02E03)

30.01.2024

Dobré ráno, Brno! - Epizoda 2 (2024) (epizoda) (S02E02)

30.01.2024

Reklama