Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Krimi
  • Dobrodružný

Recenze (152)

plakát

Birdman (2014) 

Když se nad tímto filmem zamyslím, je pravděpodobně nejen nejlepším snímkem roku 2014, ale lze řadit i k tomu nejkvalitnějšímu, co jsem v životě viděl. Mohl bych na něj pro jeho zábavnost jít ještě několikrát, což se mi nestává - a pokaždé bych si všiml nového detailu. Birdman má elektrizující divadelní (a přesto filmově akční, čemuž napomáhá i hudba) atmosféru, ale krom pozoruhodného psychologického dramatického příběhu s prvky komedie odvedla nejdůležitější práci sledující kamera. Celý film budí dojem jednoho kontinuálního záběru. Podtrhuje to jeho autentičnost a vtažení diváka do děje, ač tam jsou momenty, které se (mírně řečeno) nestávají úplně běžně. :) Snímek má takové tempo, že nemůže nudit. Někteří diváci si tak ani nemusí povšimnout komplikovanosti děje a četných narážek. Poslední záběr zvyšuje mé hodnocení za 100 na 110 %. :) Birdman je jakoby nenápadně inovativní dílo, jelikož se to nesnaží dávat okázale najevo. Je i humorně kritický k určité společnosti. Michael Keaton, bývalý Batman, předvedl ve svých 63 letech svůj životní výkon, ke kterému ho dotlačil (snad) jistý vítěz Oscara za nejlepší režii, Alejandro González Iñárritu. Úžasný zážitek.

plakát

Mistr (2012) 

Lehké filmové zklamání, snímek s divnou atmosférou, která absolutně nevtáhne do děje (možná proto, že tam skoro žádný není), bylo mi jedno, jak to dopadne, zaujmout můžou jen herci - byť hlavní hvězdou filmu pro mě je perfektní Philip Seymour Hoffman, nikoli lehce přehrávající Joaquin Phoenix. Na Oscara byla nominovaná ještě Amy Adams, ale ta tam skoro není... Z režie jinak kvalitního filmaře PTA až příliš čiší snaha o uměleckost.

plakát

Ve jménu vlasti (2011) (seriál) 

Když i KevSpa hodnotila hned po pilotním díle.... :-) Rozporuplné postavy s tajemstvím, stoupající napětí a až neobvyklé probuzení zájmu o další dění - na to, že jsem zatím viděl jen pilotní epizodu.

plakát

Krajina přílivu (2005) 

Jsem naprosto šokován, nemohu se s tím smířit - a nesmířím se s tím. Nejsem velký znalec Terryho Gilliama, toto je teprve čtvrtý snímek, co jsem od něj viděl, avšak předem říkám, že se neřadím mezi jeho odpůrce: Imaginárium Dr. Parnasse se mi líbilo a z 12 opic a Krále rybáře jsem byl vyloženě nadšený. Avšak co mělo být toto, to možná neví i sám režisér Gilliam. Ani takovýhle námět, který je mimochodem nosný, se nemusí podat stylem, který působí, že se tvůrce filmu zbláznil, zhulil či oboje. Nechápu ani všeobecnou chválu na adresu Jodelle Ferland - pravda, byla lepší a méně křečovitě teatrální než většina hereckého ansámblu, avšak její výkon byl zcela průměrný, málo zajímavý a především její brebentění s hlavami panenek bylo nesympatické až otravné. Film je nudný a nepřesvědčivý, jedinou skutečně věrohodně a nesmírně kvalitně odvedenou práci předvedl geniálně zfetovaný Jeff Bridges, který opět dostal roli, se kterou by se nikdo takto popasovat nedokázal. Bohužel je to první film s ním, který se mi nelíbil, navíc nemá velký prostor. Každopádně nebýt něj, dám maximálně jednu hvězdičku a tento rozčilující film vypnu po pár minutách - nebo ho spíše vůbec nezapínám...

plakát

Batman začíná (2005) 

Proč to tu ode mě mělo jen 2*...??? Třetí díl mě donutil tento první po několika letech zkusit podruhé, tudíž zaslouženě zvyšuju o 3*. Zvláštní, jak mi dřív Nolanův styl neseděl...

plakát

Audience (1990) (divadelní záznam) 

Hra mě příjemně překvapila, byť na nejvyšší hodnocení jako taková není, avšak Landovský.... :-)

plakát

Mladý mistr (1980) 

Kdybych hodnotil čistě jen Jackieho kondici, tak dám nejen jasných 5*, ale považuju to i za jeho nejlepší film... :-)