Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Animovaný
  • Akční
  • Drama
  • Dobrodružný

Recenze (100)

plakát

Filosofové (2013) 

Za mě slušných 60%. Film měl výborný nápad, skvělou jiskru a vizuál. Co se týče obsahu, tak tam ve své druhé polovině film poněkud pokulhává. Závěr dobrodružství na ostrově jsem naštěstí bral jako vzdor studentů vůči učiteli, tak mne jeho nelogičnost příliš netrápila. Milostná linka na závěr zase zajímavě naznačila, že učitel je taky jen člověk, a že i navzdory svým znalostem může být v soukromém životě velmi nešťastný. Pokud se na film nedíváte příliš kriticky a máte chuť si jen tak trochu "zafilosofovat", tak je toto celkem zábavná oddychovka. Já jsem se například vždy velmi dobře bavil, když se ve stínu atomového hřibu šel představovat básník. ;-)

plakát

Hobit: Neočekávaná cesta (2012) 

Jakožto velký fanoušek Pána prstenů i pana Jacksona jsem bohužel mírně zklamán. Samozřejmě jsem nečekal, že tento film bude lepší než původní trilogie, ale čeho je moc, toho je příliš. To, že se režisér nedržel příliš předlohy (viz patálie s troly), bych mu odpustil. Ale nemohu mu odpustit, že opustil toho krásného "Tolkienovského" ducha, který nás provázel po Středozemi v předchozí trilogii. Pan Jackson se totiž tak moc ukolébal úspěchem (dodávám, že naprosto zaslouženým) předchozích filmů, že svrhl své božstvo (pana Tolkiena) a na jeho místo dosadil sám sebe. A tak se místo prohlubování psychologie postav, čí znalostí o národech Středozemě, kocháme "remake-y" Jacksonových scén (Gandalf vše zachraňuje s východem slunce, Gandalf šeptá můře cosi o orlech, Gandalf čelí strašnému bossovi na velmi úzkém mostě atd.). Takže jedinými okamžiky, kdy jsem přímo pocítil přítomnost pana Tolkiena, byly dvě zpívané písně. Avšak hned poté se vše rozplynulo v jednotvárné cestě nudných postav, které občas běží, občas bojují a občas utrousí infantilní hlášku. Divák pak sleduje hlavní postavu tváří v tvář smrti a je mu to vlastně jedno. "Hmm, možná teď umře. Co je mi ale po tom, vždyť jsem ho vlastně ani neznal." Jaký to je propastný rozdíl oproti vtipnému Gimlimu, elgantnímu Legolasovi, zarputilému Aragornovi, utrápenému Boromirovi či oddanému Samovi. Nakonec nejlepší postavou, která dokáže diváka nejvíce dojmout, je Glum, který jako jediný nepodlehl té čiré komerci a (režiséru navzdory) zůstal stále stejně šílený a rozpolcený. Po skončení promítání tak odchází divák ze sálu a pamatuje si jen úvodní dvacetiminutovku a pak scénu s Glumem. Nabízí se otázka, zda by tedy film nebyl mnohem lepší, kdyby byl zkrácen o polovinu. Nezbývá, než si počkat na Director´s cut a doufat, že tato verze filmu bude mít navzdory zažitým zvyklostem kratší stopáž než původní film. Závěrem chci říci, že je tento film přesto slušně natočený a jako oddychovka na jedno podívání stojí za zhlédnutí. Prostě 60%. Jen si nejsem jist, že na zbylé dva filmy půjdu do kina.

plakát

Angel densecu (1996) 

Jasný důkaz, že i skoro dvě dekády stará OVA dokáže být velmi vtipná. :o)

plakát

Usagi Drop (2011) (seriál) 

Jeden z nejlepších a nejlaskavějších anime seriálů roku 2011. A že je děj příliš jednoduchý a plný klišé??? Inu, ono to skutečné mateřství či otcovství takové většinou je. A v tom je právě jeho krása.

plakát

Muž ve stínu (2010) 

Polanski opět boduje. A ani ta nešťastná epizoda s internetem nemůže snížit zážitek ze zbylých dvou hodin perfektně koncipovaného dramatu, kde každý z herců má uvěřitelné emoce a zárověň nějaké to tajemství. Děj je velmi ucelený a celou dobu v divákovi zesiluje tíživý pocit z atmosféry, která se odlehčuje jen na okamžiky, dovolující mírný ulehčený nádech před skokem do ještě temnější atmosféry příštího okamžiku. 90%

plakát

Cesta (2009) 

I když to tak na první pohled nevypadá, tento film má (po dramatu) žánrově nejblíže k romantickému filmu. Chápu že se to dá snadno přehlédnout v tom množství zmrzačených a vyvržených těl, ale ta romantika tam je. Skrytá v nejspodnější vrstvě provází diváka celým filmem a v okamžicích vzácného klidu vyvěrá mocně na povrch, aby rezonovala v jeho srdci. Tento film je plný lásky. Lásky mezi otcem a synem, lásky ke zmizelé ženě, . . . lásky k touze po míru a klidu. Lásky pohřbené pod množstvím otřesných zážitků, a právě o to více viditelné a silné. Lásky, která nám všem dává naději, že, i když bude lidstvo téměř vyhubeno a zbytky lidí se budou doslova požírat na cestě k vyhynutí, ze světa nikdy nevymizí lidskost. Nezbývá mi než vděčně poděkovat tvůrcům tohoto filmu za přenádhernou studii lidské duše. Are you carrying the fire?

plakát

Po přečtení spalte (2008) 

Jenom Coenové dokáží udělat z Malkoviche starého psychopatického alkoholika, z Clooneyho paranoidního posránka a z Pitta naprostého dementa. :-) Při tom Pittovo přiblblém úsměvu, který předcházel nevyhnutelnému výstřelu, jsem si smíchy málem pustil do kalhot. Pánové Coenové . . . smekám! :-) Report back to me when it makes sense.

plakát

Drive Angry (2011) 

Solidní tři hvězdy (ať si kdo chce, co chce říká). Cage se pustil zase do jednoho kontroverzního projektu a myslím si, že jej bez problémů ustál. Ghost rider byl sice mnohem lepší, ale tady na CSFD je hodnocen hůře, takže . . .

plakát

Ghost Rider (2007) 

Nechápu, proč je tento film tak špatně hodnocen. Už dávno jsem pochopil, že uživatelé CSFD neumí sledovat film s nadhledem a raději bojují vší silou proti proudu, jímž je vede režisér, než aby se raději nechali unášet příběhem a užili si tu jízdu. Tento film si nehraje na žádné drama s filosoficky hlubokou zápletkou (viz komentář od movie). V každém okamžiku filmu jsem viděl jednotlivé obrázky komixu, které byly přesně takové, jako mají být: přímočaré, jednoduché, plné efektů a klišé(což zrovna ve světě komixu nemusí být nutně špatně). Takže příště prosím zkuste sledovat film očima nezaujatého diváka a nesnažte se ho "režírovat" ve své vlastní mysli.

plakát

Alois Nebel (2011) 

Celkový dojem po návštěvě kinosálu - "promrhaný potenciál". Zatímco atmosféru bych hodnotil na 5 bodů, charaktery postav už bych musel hodnotit za 3, a nakonec samotný děj stěží jedním bodem. A přitom na dané téma by se dalo velmi snadno rozvinout vedlejší dějovou linii a prohloubit tak charktery záporných postav. Nevím zda bylo cílem vykreslit postavy jako lidi unavené životem, ale přesně tak vypadal celý děj - unaveně. Škoda, protože na české poměry se jedná o nadstandardní záležitost. Takže při větší propracovanosti by to vskutku mohl být světový film.