Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Dokumentární
  • Krimi
  • Animovaný

Oblíbené filmy (10)

Forrest Gump

Forrest Gump (1994)

Malé dějiny USA (politické, kulturní, hospodářské, sportovní, společenské) odvyprávěné nejgeniálnější filmovou postavou, kterou skvěle zahrál Tom Hanks. Vtip a smutek se prolíná rovnoměrně. Sladkohořká příchuť příběhu se rozplývá jako ten nejlahodnější bonbon a vy se těšíte na další kousek.

Philadelphia

Philadelphia (1993)

Příběh je orámovaný písněmi Bruce Springsteena a Neil Younga. V prologu nás vítá pohled na Philadelphii prostřednictvím konfrontace dvou výborných právníků, jež dál svede osud na společnou cestu. A tak se divák stává součástí hry, ve které je sice nejvýraznější téma pohled na homosexuály, ale prostřednictvím vzájemného poznávání se objevují otázky víry, vztahu ke sportu, k lidem, názory na lásku. Silně působí scény u soudu, kdy Andrew Beckett charakterizuje svého šéfa. Za nejsilnější považuji scénu, kdy Andrew vysvěsvětluje Joovi svůj vztah k opeře, záběry na oheň v krbu a "tanec" Andrewa s kapačkou při písni Marii Calais a následný příchod Joa domů k rodině. Vážný příběh dokáží prosvětlit i vtipy, nejen na "deset tisíc svázaných právníků pod vodou", ale i obsazení slepce ve výtahu. "A můžete mi to někdo vysvětlit jako malýmu dítěti?"

Osobní strážce

Osobní strážce (1992)

Americká limonáda, ale kvalitní značky. A když si ji servírujete jen svátečně, tak se dá nasládlý příběh vychutnat, a to nejen díky jiskření mezi hlavními hrdiny, ale také díky vtipným dialogům a v neposlední řadě pěkným písničkám. Volba ústřední dvojice byla základem úspěchu: K. Costner byl na začátku 90. let ověnčen prestižními cenami, písničky W. Houston zněly z rádií. A když se Rachel hned při prvním setkání podívá na Franka Farmera, je jasné, že Frank nebude jen bodyguard. Pompézní podívaná nenudí díky změnám prostředí – vila, klub, hospůdka, honosný hotel, lesní srub, vyhlašování Oskarů – a díky zajímavým prostřihům – Ráchel pozorující z okna, jak Frank sleduje její klip. Nejakčnější scéna: Frank učící plavat Rachelina syna Fletchera...Příjemná oddychovka.

Rebelové

Rebelové (2001)

Závěrem, který nastiňuje atmosaféru srpna 68, Renč lovestory povýšil na film, který stojí za zamyšlení. Filmařsky precizní propojení klipů s příběhem, hudebně skvělé retro 60. let, herecky výborní Norisová, Hanák, Němec. Závěrečné Terezino zoufalé mávání na Oldu odrráží lidské osudy tehdejší doby. V následném muzikálu rozpracována zajímavě udavačská postava průvodčího.

Výlet

Výlet (2002)

Výborná scéna - zachycení postavy manžela (Igor Bareš) při umývání auta - chlapi přece nepláčou... Za vedlejší roli by si zasloužil cenu Žahour:-) Alice Nellis si pohrála i se závěrečnými titulky, takže Aňa Geislerová a Kryštofem Hádkem si můžou do filmografie připsat zajímavé postavy (divka a kluk tlačící škodovku). Vedle Bareše v této poeticky laděné tragikomedii herecky koncertuje rodina Janžurova. Skvělá hudba - Tomáš Polák.

Eva tropí hlouposti

Eva tropí hlouposti (1939)

Knižní podobu crazypříběhu Fan Vavřincové převedl Martin Frič dokonale do filmové podoby. K pohodě přispěli i Nataša Gollová, Oldřich Nový, Zdeňka Baldová nebo Josef Gruss. "Olé!"

Ať žijí duchové!

Ať žijí duchové! (1977)

Už úvodní prolog, odehrávající se na hradě Brtníku, naznačí bezstarostnou rodinnou podívanou. Svěrákovy scénáristické nápady v této svěží dětské taškařici jsou okořeněny písněmi Jaroslava Uhlíře. "Jo, brašnu, myslíš:-)"

Společnost mrtvých básníků

Společnost mrtvých básníků (1989)

Carpe diem. Škoda, že se toho nedrží v ČT a tak kouzelný a upřímný film neodvysílají v hodinu, který by snímku slušel a který by umožnil, aby ho vidělo víc diváků. O Vánocích 2007 jsem nevydržel do půlnoci. Když jsem pak slyšel ódu jednoho maturanta, tak jsem litoval. Nevěřil jsem vlastním očím, když na přelomu ledna/února letošního roku film reprízovali na ČT 2 v pondělí od 17.00. A ty dvě hodiny, co jsem seděl u televize, jsem seděl jako přikovaný. Tak jednoduše podaná kritika puritánství, tak přirozeně motivující John Keating, který neučil studenty text papouškovat, ale PROŽÍVAT... Mistrovsky přirozeného Robina Williamse jsem nevnímal jako herce, ale jako výborného učitele. Zajímavé komantáře: Radek99, suicide.

Východ-Západ

Východ-Západ (1999)

Před mým komentářem tento film, natočený podle skutečného příběhu, tady komentovalo pouze 9 uživatelů (počítám-li i technické údaje od Houdiniho a Danečka), hodnotilo 140. Přitom je to film, který bere dech. Základním symbolem je voda. Její nekonečnost proráží příď lodi už při počátečních titulcích. Ubíjející stereotyp při plaveckém tréninku zároveň dává naději svobody - možnost útěku při sportovní akci. Kontrast bazénového zázemí a nadšeného tréninku v jezeře - teplá voda v bazénu x chladným vztahům na jedné straně a studená venkovní voda x vřelým vztahům. Nedostatek vody zobrazuje sovětskou socialistickou každodennost v nájemním domě - pokoje i užívání vody na příděl. A souboj s otevřenou mořskou vodou při útěku = plavání za svobodou, která má mnohem větší cenu než všechny medaile. Film řeší hrůznou komunistickou sovětskou politiku, která rozděluje lidi, poznamenává jejich osudy. Už při návratu domů rozehrává Alexej Golovin karetní hru s pasy. Trumfy ovšem nedrží sympatický lékař vyznávající se z lásky ke své francouzské ženě Marii, ale všemocná strana. Ta sama určuje pravidla a z lidí dělá loutky. Při výstupu z lodi v přístavu se po zastřelení jednoho z navrátilců rozsvítí světlo a film začíná... Ještě že byly takové víly, jakou zahrála Catherine Deneuve. Nedabovaná verze: zde