Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Dobrodružný
  • Fantasy

Recenze (11)

plakát

Viking (2016) 

Potom jak se postupně vyvíjelo hlasování na IMDB jsem byl značně skeptický a ostražitý. Po shlédnutí musím říct, že jsem byl nakonec příjemně překvapen. Historik nejsem, znalec historie asi taky ne a moje znalosti Pověsti vremenných let dosahují úrovně hodin literatury na střední škole, nicméně tohle ztvárnění raného středověk považuji za uvěřitelné. Je to přesně tak akorát, krvavé, špinavé, přímočaré, šokující a drastické, jak by si podle mě zasloužilo. Výprava je místy až opulentní, kamera úchvatná, scenérie fantastické. Celkově povedený vizuál místy kazí překotný střih. Horší už je to s kompaktností děje a návazností jednotlivých scén (jak už tady psal Ďuro). Co se hereckých výkonů týče Sveneld s přehledem válcuje Vladimíra, Irina a Rogněta jsou hlavně na okrasu a norské crew se stačí tvářit kruto-přísně. Celkově hodnotí čtyřma lehce zablácenejma bronzovejma kladivama. PS: Nečekejte žádný nesmrtelný super hrdiny....

plakát

Hobit: Bitva pěti armád (2014) 

Tak, je to za námi a přišel čas na resumé...Resumé s lehce hořko-kyselou pachutí...takže: Vizuálně stále podmanivé, emocionálně slabé a příběhově kostrbaté a nevyvážené. Z mého pohledu velmi nízká úroveň napětí, gradace děje nulová. Osudovost jaká svírala trilogii Pána Prstenů drtivým stiskem tady prostě nehledejte. Každým coulem z toho kouká fakt, že Hobbit jako předloha prostě nebyl k takovéto "epičnosti" stvořen. Během sledování jsem si uvědomil jeden paradox. Pocítil jsem upřímnou lítost, z toho, že mi umírajích hrdinů (z předlohy moc oblíbených) vůbec líto není. .Vrcholem všeho je Gandalfova linie , která krutě narušuje plynulost původního vyprávění. Nedokázal jsem jí vstřebat jako součást příběhu. Pravděpodobně už nejsem ten stejný nerd co si ujížděl naLoTRovi před deseti lety....Škoda, chce se mi brečet.... Ale, abych nebyl jen negativistický tak doufám, že vizuál si dlouho zachovám v paměti.Pro dokreslení LoTŔího universa je naprosto nezbytný. Osobní souboje poměrně cool, pár dobrých vtipů a několik zajímavých choreografických nápadů. Škoda jen toho celku. Za mě až do morku kostí sedřené **** a to převážně z nostalgie. :-(

plakát

Lev v zimě (1968) 

Pro někoho užvaněná nuda, pro mě geniální konverzační duel dvou famózních herců. Představuje věčný boj, intriky a hašteření anglického vladaře a jeho lepší (horší?) polovičky. Zároveň barvitá freska na podkladě upeňování moci dynastie Plantagenetů na anglickém trůně.

plakát

Interstellar (2014) 

K úplné spokojenosti tam prostě něco chybí. :-( Skvělá vizuální stránka, fantastickí hudba, napětí, že by se dalo krájet..Nicméně tentokrát jsem byl jako divák napřed a pointy jsem dokázal předvídat a finále mě zcela neuchvátilo.

plakát

Vikingové (2013) (seriál) 

No, Raagnar Lodbrok je postava z legend. Jeho historickou autentičnost by se dala přirovnat ke Kněžně Libuši. Jeho osud a osud jeho rodu zpracovává "Ragnarssona þáttr". Vzhledem k povaze informačních zdrojů o této legendární postavě i její době bych rozhodně nečekal že scánaristé vyplní seriál filosofováním a sofistikovanými dialogovými duely (viz. některé komentáře). Tady se jde prostě přímočaře a tvrdě na věc, velká rozhodnutí se dělají během několika úderů srdce a nejpádnější argumentem (taky nejčastějším) je sekera. Srovnávání s Hrou o trůny je samoúčelné, hloupé a umělé. Uvědomte si, že se tu zpracovává osud maniaka, co si myslí, že je Odinův syn,co vyplenil Northumbii, Paříž, znásilnil a ukradl vše co mu přišlo pod ruku. Mimochodem ,král Ælla je skutečná postava a jestli chcete vědět jak dopadne jeho duel s Ragnarem podívajte se do anglické wikipedie. ;-) Takže rekapitulace. Za mě poctivé čtyři a to za: Fimmelův punkový účes, za jeho fešnou štítonošku, za norskou přírodu, za Flokiho "Psychopata" boatbildera....A vůbec, až přijdu z práce, zabalím se do deky a nechám na sebe fouknout ledový vítr od fjordů a pustím si sedmý díl!

plakát

Sucker Punch (2011) 

Popsat, co všechno tomu chybí, by stálo mnohem víc energie, než si tahle "věc" zaslouží. Výsledkem je absolutní obsahová, emocionální a myšlenková prázdnota. Pseudofilosofování anděla strážného (Scott Glen) to posouvá ještě o level blíž filmovému peklu. Stejně filosoficky podnětný výkon bych dokázal se zanícením předvézt nad obsahem svého odpadkového koše. Navíc to, co mám celek tahat z průšvihu (čili akce) smrdí samoúčelností a je (přesto že se tu střílí opravdu hodně) naprosto bez náboje....Jo ,ať nejsem zlí. Holkám to sluší a triky vypadají dobře (zato ty dvě hvězdy). Podtrženo sečteno: krutě jsem se nebavil a do konce jsem vydržel jen proto, že jsem doufal, že mi aspoň před koncem někdo vysvětlí co a proč se tam ku*va vlastně děje!!!

plakát

Počátek (2010) 

Celou dobu projekce jsem seděl jak přikovanej, hltal titulky a pamětliv rad těch co to už viděli, jsem vydržel i nejít na záchod...A vyplatilo se. Byl to ku*va nářez!!! Hlavní momenty jsem pochopil (aspoň doufám), ale v některých detailech mám guláš. Nic naplat. Budu na to muset znovu.:-) Jednu výtka přecejen mám. Jak už tu bylo řečeno DiCaprio fakt hraje to samé jako v Shutter Island. Nicméně i tak ***** naprosto bez váhání.

plakát

Dobrodružství Quentina Durwarda (1988) 

Na Tarasovových historických filmech ze 70.-80.let je jasně viditelný vývoj choreografie bojových scén. Z tohoto hlediska je Quentin Darward v rámci dané kategorie nejpovedenější.

plakát

Ivanhoe: Balada o statečném rytíři (1983) 

Tak takhle přesně jsem si celé dětství představoval Ivanhoea. Nikdo už se mi v této roli nelíbil tak jako Peteris Gaudins. Z Tarasovových historických filmů je mi tenhle nejmilejší (hrad Khotyn, k jehož dobývání tady dojde je fakt úchvatný).

plakát

Šípy Robina Hooda (1976) 

Já ho viděl na rekreaci ROH.:-) Po nedávném shlédnutí nepopírám lehkou míru vyčpělosti (hudební vložky v ruštině mi poměrně značně lezli na nervy) Nicméně celkově příjemně nostalgické.