Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Krimi
  • Sci-Fi

Obsahy (4)

Richter : The Enigma

Richter : The Enigma (1998) (TV film)

Dokumentární film o světoznámém ruském pianistovi Svjatoslavu Richterovi (1915-1997). Osou dokumentu je Richterovo autentické vyprávění o vlastním osobním, ale zejména profesním životě, které je prokládáno hudebními ukázkami z jeho koncertních vystoupení a zkoušek. Ve snímku se objevuje také řada dalších významných hudebních osobností jako např. David Oistrach, Mstislav Rostropovič, Glenn Gould a další.

Píseň bez konce: Příběh Franze Liszta

Píseň bez konce: Příběh Franze Liszta (1960)

Tento snímek je filmovou biografií Franze Liszta, významného klavírního virtuóze a skladatele 19. století. Děj na jedné straně mapuje Lisztovu profesní dráhu - tedy jeho koncertní i skladatelskou činnost, na straně druhé se zaměřuje na jeho soukromý život, zejména na jeho vztah s vdanou kněžnou Carolyne Sayn-Wittgenstein. Film obsahuje řadu hudebních scén, v rámci nichž zazní nejen hudba Liszta, ale také Chopina, Wagnera a dalších. Film získal Oscara za hudbu.

A Song to Remember

A Song to Remember (1945)

Biografický snímek zachycující život polského skladatele a klavírního virtuóze Fryderyka Chopina. Dějová linka postupuje chronologicky od Chopinova dětství a mládí v Polsku, přes jeho odchod do Francie, pobyt na Mallorce, koncertní turné po Evropě až po smrt v Paříži. Film akcentuje zejména Chopinův vztah se spisovatelkou George Sandovou v konfrontaci s postavou profesora Józefa Elsnera, na jehož podkladě je řešena otázka poslání génia, sobeckosti a vlastenectví. Ve filmu se objevuje řada Chopinových skladeb, a to jak v četných scénách klavírních vystoupení, tak v roli doprovodné hudby.

Cloclo

Cloclo (2012)

Tento životopisný film je biografií francouzské pop star Clauda Francoise, přezdívaného jako Cloclo. Děj zachycuje chronologicky jeho životní příběh od dětsví v Egyptě, přes hudební začátky v Monaku, vzestup a vrchol kariéry ve Francii, až po náhlou smrt roku 1978 v Paříži. Film se kromě hudby soustřeďuje především na povahovou stránku Cloclovy osobnosti, kterou vykresluje akcentem na mnoho detailů.

Reklama