Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Krimi
  • Horor

Recenze (460)

plakát

Stalker (1979) 

Z toho filmu něco sálá a tomu kdo mi poví, co to je, budu nadosmrti zavázán. Já to totiž nevím. Stalker je buď geniální filmový zážitek, který se musí vidět několikrát, nebo vyšinutá psychologická hra pana režiséra a na první pohled zavrhnutá blbost. Já osobně už vyhlížím další projekci. Musím tomu zkrátka přijít na kloub.

plakát

Balada o vojákovi (1959) 

Přijemné, milé a zároveň válkou zohavené a předem prohrané. Trošku rozpolcená věta o tomhle filmu, ale to vůbec nevadí. Je to naprostá perla válečných filmů. Možná je to tím, že válka je tak trochu mimo náš pohled, ale zároven jsou její následky pořád někde okolo. A co je hlavní, zamiloval jsem se do Šury.

plakát

Čistá duše (2001) 

Když má Ron Howard dobrý rok, umí udělat úžasné filmy. Čistá duše je přesně ten případ, kdy měl dobrý rok. Filmový přiběh Johna Neshe je naprosto skvostné dílo, ve kterém naprosto exceluje Russell Crowe. Je to ten film, co si můžete pustit stokrát a stejně vás to bude bavit. Je to zkrátka a dobře jedno z těch filmových děl, kvůli kterým kinematografii tak miluji.

plakát

Rivalové (2013) 

Bzum, bzum!!! A je to pryč. Rivalové měli 123 minut? Tomu se mi nechce věřit. Je super, když vidíte film, který uteče jako voda, nenechá vás vydechnout a ještě vám u toho čas od času naskočí husí kůže. Je to sakra silný příběh. Navíc i já jsem jeden z těch, kterému Nicky Lauda vždycky připadal jako nafoukanec. Myslím si to pořád, jen k tomu teď pribudou slova jako bojovník, profesionál a skvělý pilot. Mám rád tenhle bláznivý sport, i když už dnes není ani z desetiny tak bláznivý jako tenkrát. A jelikož už je v době mého hodnocení jasné, že na Rush americká filmová akademie zapomněla, tak by se nad sebou měli zamyslet.

plakát

Božské děti (1997) 

Neobyčejně laskavý příběh o dvou sourozencích z velmi chudé íránské rodiny. Asi takhle bych popsal film Božské děti jednou větou. Na tomhle příběhu je krásně vidět, jak i když nejsou peníze, dokáží děti hledat ve svém životě to dobré. Nestává se mi často, že bych byl u filmu dojatý, ale stalo se to. Bylo u scény hned na počátku příběhu, když přišel říct Ali své malé sestřičce, že ztratil její boty.

plakát

Respice finem (1967) 

Pánové a dámy tomuhle říkám dokument. Mě to chytlo tak moc, že bych těm babičkám hned šel trochu pomoct. Fakt je to suprová a hlavně neuvěřitelně dojemná záležitost. Špáta byl zkrátka velkej borec.

plakát

Princ a Večernice (1978) 

Pro mě jako malého kluka neexistovala oblíbenější pohádka než právě Princ a večernice. A krom téhle sentimentální vzpomínky je tu ještě něco. Dokonce se mi to vážně líbí ještě dnes. Je to padouch Mrakomor v podání Radoslava Brzobohatého. Toho fakt budu žrát snad do konce života. Je to jedna z těch pohádek, kvůli kterým mám rád vánoční televizní program.

plakát

Tenkrát na Západě (1968) 

Tenkrát na Západě je něco nepopsatelného. Já totiž asi neumím ani slovy vyjádřit, jak úžasný a brilantní a mnou milovaný tenhle film je. Řeknu to asi takhle, film si neumím představit bez westernu a western si neumím představit bez Tenkrát na Západě. Když by se dnes někdo pokusil o to překonat tohle veledílo má smůlu, tohle totiž nedá. Co mu k tomu chybí? Tak zaprvé nevím jestli ještě existuje člověk jako byl Sergio Leone. On měl totiž až nadlidský cit pro dobro a zlo. Byl to totiž génius v tom ukazovat, že neexistuje černá a bílá je pouze šedá a né všechno dobro je dobrý a zlo zlý. Tak to prostě nefunguje a o tomhle mě i zde neustále přesvědčoval. A co je nejdůležitější, tak úspěšně. Další problém, proč už tenhle film nikdo nepřekoná je Ennio Morricone. Vlastně se dá říct, že husí kůže mi po zádech chodí jen při představě soundtracku, nemusím ho ani slyšet. Z mého pohledu je to nejlepší soundtrack všech dob. No a pak je to ještě jedna důležitá složka. Jsou to Fonda, Bronson, Robards a anděl Claudia Cardinale. Byl by problém vyrovnat jednoho toho herce. Najít pak čtyři je čístá utopie. Nyní už stačí dodat jen, že je to nesmrtelná a neokoukatelná klasika. A navíc prakticky nestárne, škoda že lidé co ji dělali ano.

plakát

Sloní muž (1980) 

Nejen, že je to vážně skvělý film, ale je to hlavně jeden z nejúžasnějších filmových příběhů. Je strašně fajn vidět Johna (John Hurt) jak se mu celý svět klaní za to čím si prochází. Je to opravdu strašně silný film a výkon Johna Hurta je fenomenální. Ono to totiž určitě nebylo vůbec snadné něco hrát, když máte na sobě masku, ale Hurt to zvládá.