Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Krimi
  • Komedie
  • Akční
  • Horor

Poslední recenze (4 475)

plakát

Monty Python a Svatý Grál (1975) 

Viděno poněkolikáté, ale tentokrát v Cinestaru a úplně prázdném sále. Byli jsme tam čtyři. Dokonalost.

plakát

1899 (2022) (seriál) 

První díl byl takový vlažný rozjezd. Ve druhém až pátém díle se mi dostalo neuvěřitelně rozehrané napínavé jízdy se zajímavými nápady a skvělou atmosférou. No a poslední tři díly, kdy se vše začalo splétat dohromady, začaly bohužel být neuvěřitelnou utahanou nudou a rozuzlení mnou jen tak bez zájmu prošlo. Podobně jako Archive 81, dokonalý námět a nijaký závěr.

plakát

1670 (2023) (seriál) 

Seveřané po polsku. Podobný druh humoru i herectví, jiná země, jiná doba. Tak nějak mě to nakonec vtáhlo a oslovilo, ale Seveřani mi přišli vtipnější.

Poslední hodnocení (4 759)

1899 (2022) (seriál)

14.03.2024

1670 (2023) (seriál)

11.03.2024

Berlín (2023) (seriál)

07.03.2024

Mimoni 2: Padouch přichází (2022)

03.03.2024

Papežův vymítač (2023)

25.02.2024

Ratchedová (2020) (seriál)

08.02.2024

Archer - Série 14 (2023) (série) (S14)

13.01.2024

Ta druhá (1946)

01.01.2024

The Hairy Ape (1944)

01.01.2024

Reklama

Poslední deníček (3)

The Avengers

Když se řekne Avengers každýmu se asi vybaví partička komiksových superhrdinů, kteří v současnosti vládnou kinům. Nicméně existují i jiní, u nás téměř neznámí Avengers. Jedná se o britský špionážní seriál natočený v 60. let, který se udržel 6 sérií a odvysílalo se celkem 161 epizod. Vzhledem k tomu, že jsem právě dokoukal druhou sérii napíšu si zde takové malé shrnutí svých prozatímních dojmů, které někdy v budoucnu přetvořím do regulérního komentáře.

Hlavním hrdinou celého seriálu je agent John Steed (Patrick Macnee), který spolu se svými pomocníky, respektive zatraceně sexy pomocnicemi, řeší různé případy pro tajnou vládní organizaci.

1. série: K první sérii toho moc napsat nemohu. Dochovaly se nám z ní pouze dva celé díly a třetina prvního dílu. Já osobně jsem viděl jen jednu epizodu a to patnáctou s názvem Frighteners. Důvod je prostý. V Británii 60. let se televize snažily co nejvíce ušetřit, a tak většina epizod tohoto seriálu se vysílala živě ze studia a ty které byly zaznamenány byly později přemazány nějakým jiným seriálem, neboť nikdo nepočítal s opakovaným vysíláním.

Steedovým partnerem v této sérii je doktor David Keel, kterého hraje Ian Hendry. Nicméně by se to dalo otočit. V první sérii byl hlavním hrdinou Keel, zatímco Steed byl pouze jeho pomocníkem.

Ta jedna epizoda, co jsem viděl, nebyla špatná ale ani nijak zásadní, takže mi moc neutkvěla v paměti. Bez hodnocení.

2. série: Ve druhé sérii dochází k určitým změnám. Hendry odchází a ze Steeda se stává hlavní postava celého seriálu a přicházejí noví partneři. Prvním z nich je doktor Martin King (hrál ho Jon Rollason). Objevil se pouze ve třech epizodách jako náhrada za Hendryho, aby se upotřebily scénáře a nemusely se moc přepisovat. Dalším sidekickem se stala Venus Smithová (hrála jí Julie Stevens), která strašila naštěstí jen v šesti dílech. Jednalo se o nesympatickou blondýnu, která v každým díle měla nějaké otravné pěvecké číslo a očividně byla do Steeda zabouchnutá.

A pak přišla Cathy ... Nejčastější Steedovou partnerkou ve druhé sérii byla Cathy Gale (Honor Blackman), inteligentní dáma v sexy kožených kalhotech, která ovládá judo a poradí si v každé situaci. Cathy se objevila ve většině dílů druhé série a vydržela i celou třetí sérii. Se Steedem tvoří skvělou navzájem se špičkující dvojku.

Co se kvality druhé série týče, tak jsem čekal maličko víc. 99% scén se odehrává ve studiu, jednotlivé epizody mají velmi podobné zápletky a hodně kolísavou kvalitu, některé jsou zábavné a napínavé a jiné zase nudné. Zvuk není úplně čistý, takže občas není rozumět a vzhledem k tomu, že většina herců ve vedlejších rolích nebyla nijak výrazná, tak jsem se v některých postavách dost ztrácel. 3,5*

3. série: Ve třetí sérii se již Cathy Gale ustálila jako jediná Steedova partnerka, což seriálu výrazně prospělo, neboť její zadek v kožených kalhotách je ozdobou každého dílu. Celkově se třetí série posunula o něco dopředu - epizody jsou zábavnější, nápaditější a dějově pestřejší a také jsou více využity exteriéry, takže třetí sérii hodnotím za 4*

4. série: Zatím se jedná o jednoznačně nejlepší řadu. Steed dostane novou partnerku, Emmu Peel, kterou zvtárnila nepřekonatelná výtečná herečka Diana Rigg. Jejich vzájemná chemie funguje znamenitě (stejně tak jako občasné a vkusné narážky na to, že spolu něco mají, což samozřejmě vzhledem k cenzuře nemohlo být explicitně řečeno nebo nedej bože ukázáno). Na jednotlivých epizodách je vidět větší rozpočet, takže si užijeme mnohem více exteriérů a interiéry zase nevypadají tolik studiově. Zápletky jsou neskutečně zábavné, vtipné, často absurdní a komické a přesto nechybí napětí a vynikající atmosféra a rozhodně se nejedná o žádnou parodii na špionážní žánr. Takže nemohu hodnotit jinak než za 5* a těšit se na pátou sérii, která bude již v barvě.

5. série: Pátá série má narozdíl od čtvrté dosti kolísavou kvalitu jednotlivých epizod. Nicméně ty dobré a zábavné přeci jenom převažují. Objevují se remaky starších černobílých dílů s Honor Blackman. No a Emma přestala nosit své legendární kožené outfity a vyměnila je za barevné "teplákové" kombinézy, které až na několik výjimek nevypadají nic moc.4*

6. série: Závěrečná série představuje novou kolegyni jménem Tara King, kterou hraje Linda Thorson. Je sice fajn, ale své předchůdkyni se nevyrovná (a navíc některý modely, co nosí jsou poměrně dost otřesný). Seriálu trošku dochází dech, některé epizody jsou fajn, ale hodně jich je průměrných, podprůměrných nebo hrozných. Tato série je podle mě tak za 3*.

 

8. 1. 2014 Dneska jsem dokoukal poslední díl. Trvalo mi to skoro dva a půl roku (s většími nebo menšími přestávkami), ale celkově vzato jsem si Steeda a jeho děvčata hodně oblíbil. Seriál má švih, šarm, humor a hodně ztřeštěné a za vlasy přitažené zápletky. Některé povedené epizody plánuju dát znova. Celkově 4*

The Avengers