Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Krimi
  • Pohádka

Oblíbené filmy (10)

Nelítostný souboj

Nelítostný souboj (1995)

Kdybych měl všehovšudy jen tři možnosti hodnocení pěti hvězdičkami, jednu bych dal zde. Vynikající drama s kriminální zápletkou. Film má výbornou atmosféru, i přes delší stopáž není rozvleklý a každý detail má svůj význam. Napětí má nejen v hlavní dějové linii, ale i ve zdánlivě vedlejší (osobním životě hlavních aktérů, který ani u jednoho není barvotiskový), a kterou vnímám silněji. Násilí zde není samoúčelné, jako v akčních filmech, ale jen součástí děje a dá se říci, že je ho zde více než v akčních filmech. Zajímavé jsou třeba detaily výbuchu směrové nálože na začátku s rozbitím všech skel kolem a spousta drobností. Michael Mann je velký puntičkář. Soundtrack je bez chyby. Kronos quartet, Lisa gerrard, nebo Moby a vše je laděné jako film. Asi dva roky po natočení filmu byla provedena loupež podobným způsobem myslím že na letišti ve Španělsku podle této předlohy.

Monty Pythonův smysl života

Monty Pythonův smysl života (1983)

Je znát, že Pythoni jsou starší, zkušenější a opustila je největší hravost, ale přesto je to za mě geniální dílo. Možná méně dada, ale zase je to o smyslu života. Já ho tam viděl a rád se dívám. V češtině má navíc i geniální dabing, který rád jinak nemám. Porod, pokud znáte reálie zdravotnictví je geniální a smutný v jednom. Po chvíli uvidíte výpravný videoklip k "every sperm i sacred". Tradičně bez zaškobrtnutí. V zákopu s citronovým dortem - to by mohlo být hned vedle "norského modrého" Nezapomenutelné je i "Welcome to the middle of the film" - to si vypůjčili i sklepáci pro Pražskou pětku Dárce jater, nebo pan smrtka, zase dost vtipné a k zamyšlení, možná to není jen samoúčelný humor, není to jen o provokaci a tím je to trochu jiné.

Gattaca

Gattaca (1997)

There's no gene for Human spirit - toto je motto filmu a film pro mě dokonale vystihuje Je to navíc i film, který uvidím rád znovu a vím, že se nebudu nudit. Že skvělý film musí být drahý, mít drahé kulisy a triky. Nene. Stačí silná myšlenka v dobrém scénáři, drahé triky a kulisy nahradíte dobrým kameramanem, který snímáním a filtry navodí atmosféru a přidáte vynikající hudbu, která není futuristická, ale děj dokonale a lidsky podmalovává (rozhodně to není tak laciné, jako patos Howarda Shorea) Michael Nyman složil pro Gattacu asi svoje nejhitovější album a skladby z Gattacy jsou právem v jeho Essential výběru - (pro mě skvělé skladby Gods Hands, Becoming Jerome, A Borrowed Ladder)

Podraz

Podraz (1973)

Tohle je od začátku do do konce film bez chyby, slabého místa a ve svém žánru dodnes nepřekonaný a nepřekonatelný jako stovka novým oštěpem. Skvělá atmosféra, vynikající ústřední hudební melodie, dva z největších herců té doby a geniální scénář, co bývá jednou za desetiletí. A samozřejmě pan režisér co měl den.

Temný rytíř

Temný rytíř (2008)

Film má jedinou, ale malou slabinu. Zlo velmi výrazně převažuje možná i díky atmosféře filmu a na pozitivní straně je díky dokonalému ztvárnění maniakálního psychopata Ledgerem až příliš prázdno. Aaron Eckhardt je dost nevýrazný a Chris Bale poměrně sterilně nemastný a ani jeden nedokáže vyvážit žolíka. Jediná výraznější postava na + straně je tak Gary Oldman, který Ledgera nevyváží ani s předešlými partnery. Kreace Jokera a srovnání Ledgera třeba s Nicholsonem je samozřejmě i díky pojetí nesouměřitelné. Nicholsonův Joker byl směšný šašek Scéna odchodu z nemocnice a výslech Jokera na stanici si opravdu zaslouží Oskara.