Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Drama
  • Komedie
  • Sci-Fi
  • Dobrodružný

Recenze (1 001)

plakát

Duna: Část druhá (2024) 

Tam kde Herbert přinesl geniální a promyšlenej obsah, ovšem (se vší úctou k autorovi) v nepříliš čtivý formě a s ne úplně uspokojivě napsanýma a zakončenýma dějovýma linkama, Villeneuve přidává právě i tu neskutečnou audiovizuální formu, zároveň ctí předlohu a přitom dělá převážně drobný, výjimečně větší změny, ale důležitý je, že je dělá ku prospěchu příběhu a jeho vyznění.

plakát

Tři mušketýři: D'Artagnan (2023) 

Sice bez tahu na bránu, jak by se slušelo, ale jinak veskrze povedený historický spíše intrikářský drama než akční dobrodružňák, ale když k akci dojde, je zchoreografovaná a natočená parádně a bez rychlých střihů (většinou vlastně skoro úplně bez střihů). Vůbec kamera a celkový promyšlení scén je tu parádní! Snad u dvojky dojde i k nějakýmu tomu většímu napětí, aby film zase jen tak prostě obyčejně nedotančil k cíli, pak bych se nebál hodnotit absolutně.

plakát

Šin Godžira (2016) 

Po hodně dlouhý době zase japonskej kaiju film, na kterej jsem se podíval a k mojí radosti si to pořád udržuje takovej ten "jinačí" feeling oproti americkým monster filmům. A tohle - se svým pojetím Gojiry jako skoro hororovýho creepy potvoráka - mohla bejt neskutečná pecka. Stupňující se bezmoc, kde ještě víc než horovovej design Gojiry straší hororový množství byrokracie (ne)řešící, jak si s katastrofou poradit, se ale bohužel rozplyne na rádoby cool závěru, kterej v kontrastu vlastně dost realistických prvních dvou třetin moc nedává smysl a zbytečně film strhává dolů. Nemluvě o občas skvělý hudbě (např.: Gojira theme nebo destrukční sekvence) a občas hudbě, která je úplně mimo a chce bejt strašně cool, jenomže je absolutně mimo nastavenou atmosféru.

plakát

Rebel Moon: První část – Zrozená z ohně (2023) 

V příběhu očekávaně zcela neoriginální a místama tak trochu blboučký a naivní a celý je to (tentokrát nečekaně) nikoli ski-fi Sedm statečných/samurajů, ale spíš variace na hledání kumpánů ala Mass Effect 2, který by zachránili vesničku pseudo-skifi-vikinských farmářů proti říši, která zase spíš než aby připomínala Impérium ze Star Wars, tak dost silně evokuje Impérium z Warhammeru 40k, což mi osobně ani nevadilo - spíš naopak - a utvrdilo mě to v tom, že se fakt dost těším na WH40k adaptaci od Cavilla. Celý mě to, zřejmě hlavně díky z většiny líbivýmu vizuálu (třebaže některý designy jsou dost generický), slušný hudbě a převážně sympatickýmu (a sympaticky nesympatickýmu) obsazení, bavilo a pro nás, komu nevadí celková neoriginalita, to dolů táhne hlavně samotná práce s postavama, která tu prakticky není. Snad to Snyder Cut (wtf) trochu vylepší. Druhej díl si určitě dám tak jako tak.

plakát

Pacifik (2010) (seriál) 

Rozpačitý první 4 epizody, kterým se nedaří pořádně vystavět a odvyprávět to, co je třeba. Kvůli nim jsem to tenkrát ani nedokoukal - a jaká to byla chyba! Od vylodění na Peleliu se z toho totiž stane totální náser, kterej strhne jak vyobrazením bojů, tak postupně gradující atmosférou naprostý bezmoci, absurdity války, jejích následků, ale i občasným černým vojáckým humorem.

plakát

Bod obnovy (2023) 

A pak že to nejde! Českej film se světovým audiovizuálem, kde je navíc k tomu zase po nějaký době ukázáno, že i český herci dokážou pod šikovným vedením dobře hrát a jsou ve svých rolích uvěřitelný dokonce i když promluví, v čele se sympatickou hlavní hrdinkou. Sice to nemá nijak objevný poselství, ale v rámci tématu vlastně dostačující a fungující a svět, kde jsou "cyberpunkový" novostavby a vychytávky postavený nad povědomým českým prostředím, tu má cosi do sebe. Doufám, že tvůrci sklidí zaslouženej úspěch a za pár let dostaneme buď pokračování nebo něco jinýho, podobně odvážnýho.

plakát

Ahsoka (2023) (seriál) 

Nejvíc starwarsovský SW od doby, co to Lucas prodal Disneymu.

plakát

Highlander (1986) 

Ze začátku strašnej cringe, kdy kdybych nevěděl, o co jde, tak bych si myslel, že se dívám na nějakou komedii. Strašný herecký výkony a originální dabing, tragický fighty, nulová gradace důležitých scén... ale pak se něco stane a celý se to dost zvedne, začne se víc řešit mytologie nesmrtelných, začne to bejt vtipný ale nikoli nechtěným způsobem a hlavně to začne mít i náznaky epičnosti, dobrou atmosféru, působivý záběry na (snad) skotskou krajinu a i když závěr nenabízí takovou gradaci, jakou by si zasloužil, rozhodně neurazí. A popravdě odehrávat se to celý v historických epochách, tak bych dal i plnou palbu, protože skotská linka byla o dost zajímavější a povedenější než ta současná. A do remaku, prosím, Sama Heughana! (Jakkoli je Henry Cavill bůh, tady bych dal přednost jeho skotský alternativě)

plakát

Indiana Jones a nástroj osudu (2023) 

Ford je pořád Indy, pořád dokáže švihnout bičem, přeskočit z auta na auto nebo dát ránu pěstí, která udělá onen zvuk typickej už od Dobyvatelů. Mangold bohužel ale není Spielberg a i když se očividně snaží, stejně film působí jen jako rutinní pokračování. První půlka je vlastně nezábavnej sled akčních sekvencí, ve kterých je sice nějakej náznak hravosti a koumavosti akčních scén z předchozích dílů, ovšem těch zajímavých nápadů je v nich tak málo, že při tý stopáži nedokážou zabavit, a hlavně v nich prakticky o nic nejde a nijak pořádně něj neposouvaj dopředu! Navíc je doprovází všudypřítomný, zbytečný a hlavně strašně očividný CGI (omlazenej Ford je docela v cajku), který tomu celýmu ubírá na kouzlu. Až ve chvíli, kdy tvůrce napadlo použít doopravdickou scénu, doopravdickou past, doopravdickej tuktuk, tak to tam najednou aspoň na chvíli je. Až druhá půlka přinese zajímavý nápady a dokonce i pár působivých momentů - to jen díky ní se mi tu ještě podaří vysmrknout tu čtvrtou hvězdu.

plakát

Symptom Pandorum (2009) 

Nebejt těch retardovaně natočených a sestříhaných akčních scén, kdy na sebe jednotlivý záběry dost často ani nenavazujou a divák má problém sledovat, co se vlastně děje, tak bych tomu za všechno ostatní napálil klidně 5*.