Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Animovaný
  • Akční
  • Krimi

Poslední recenze (151)

plakát

Roma (2018) 

Roma zpočátku diváka jen tak lehce ošplouchává jako hlavní hrdinka v úvodní scéně omývá dlažbu na dvoře domu rodiny, pro kterou pracuje. Postupně však přituhuje a jak film plyne, emoce a dramatické okamžiky přichází ve stále silnějších vlnách. Osamění. Strach. Bezmoc. Tíživost nevyhnutelného. Smutek. A vlny postupně nabírají na intenzitě. Až jsou silné jako vlny v takřka závěrečné scéně, kdy přichází příboj emocí, kterému jsem podlehl a Romu si na první zhlédnutí zamiloval. 100 %

plakát

Vice (2018) 

Co funguje jednou, nemusí fungovat i podruhé. Co bavilo a působilo svěže v Sázce na nejistotu, v tomto případě neskutečně otravuje. Film by místy i fungoval, ale neustále je dění narušováno různými těžkopádně působícími pokusy o osobité pojetí. Celé to tak musí táhnout a zachraňovat herci a odvádí skvělou práci. Christian Bale je působivý a i ostatní herci mu zdatně sekundují. 50%

plakát

Správní chlapi (2016) 

Největší slabinou Správných chlapů pro mě byla nejspíš jednoduchá, ale přitom poměrně krkolomně a místy až příliš vážně a nezábavně podáváná zápletka. Film se z tohoto důvodu chvílemi trochu nezajímavě táhne (zejména v jeho první polovině), ale většinou naštěstí poměrně sviští a zábava se z plátna v něktrých momentech doslova chrlí. Nějaké vtipy se sice netrefí do černého, ale celkově mi humor filmu sednul a nemůžu říct, že bych se nebavil. Velkým plusem je, že obě hlavní postavy jsou pěkně prokreslené a dobře ztvárněné. Navíc pár scén a několik hlášek je skutečně hodně povedených. Dojmy z filmu jsou v souhrnu takové, že je to jednohubková ptákovinka, která sice pobaví, ale nikterak závratně nenadchne a ani žádné hlubší dojmy nezanechá. Pokud nečekáte víc, nemůžete být zklamáni. 70%

Poslední hodnocení (3 731)

Vyšehrad: Fylm (2022)

13.04.2024

Hádkovi (2022)

13.04.2024

Jedeme na teambuilding (2023)

04.04.2024

Tragéd Fantozzi (1976)

07.03.2024

Fantozzi (1975)

06.03.2024

Velryba (2022)

08.02.2024

Cesta za smířením (2021)

06.02.2024

Letopisy Narnie: Plavba Jitřního poutníka (2010)

06.02.2024

Letopisy Narnie: Princ Kaspian (2008)

01.01.2024

Reklama

Poslední deníček (11)

Oscar 2021

Pojedenácté v řadě jsem zhlédl všechny filmy nominované minimálně v osmi hlavních kategoriích a zveřejňuji zde svá přání za zisk plešatých sošek. Jedná se tedy o přání, nikoliv tipy. Má přání se budou v nejednom případě (pravděpodobně v naprosté většině z nich) lišit se skutečnými vítězi.

 

Nejlepší film roku: Chicagský tribunál

- tenhle film jsem viděl snad jako první nominovaný v této kategorii a doufal, že přide ještě něco lepšího. Nepřišlo. Popravdě je pro mě tohle nejslabší z těch 11 posledních ročníků. Chicagský tribunál mě zaujal ze všech nominovaných nejvíc, ale v žádném jiném z předchozích 10 let bych mu pěsti nedržel. 

 

Nejlepší režie: David Fincher(Mank)

- Mank se u mě úplně do černého netrefil, ale považuju ho za mimořádně zajímavý film, na který se rád podívám znovu. Lví podíl na tom má režie David Finchera, kterému sošku přeju.

 

Nejlepší herec v hlavní roli: Anthony Hopkins(The Father)

- v této kategorii mě všichni nominovaní potěšili. Nejvíc mě nadchnul výkon Anthony Hopkinse.

 

Nejlepší herečka v hlavní roli: Andra Day(The United States vs. Billie Holiday)

- The United States vs. Billie Holiday mě spíš otravoval, protože si hrozně okatě říkal o nominace na Oscar, ty až na výjimku nominace pro výše uvedenou dámu nepřišly. Právě ale výkon Andry Day táhne celý tento film a v mých očích to byl nejlepší výkon posledního roku.  

 

Nejlepší herec ve vedlejší roli: Paul Raci(Sound of Metal)

- kategorie pro mě relativně zapomenutelných výkonů. Nejvíce mi v hlavě utkvěli Sacha Baron Cohen a právě Paul Raci. Druhému jmenovanému budu plešouna přát.

 

Nejlepší herečka ve vedlejší roli: Yeo-jeong Yoon(Minari)

- o výše uvedené dámě jsem nikdy neslyšel, ale byla prostě dobrá a budu jí držet pěsti.

 

Nejlepší původní scénář: Chicagský tribunál(Aaron Sorkin)

- jedním z důvodů, proč mě Chicagský tribunál bavil ze všech nominovaných filmů nejvíce je to, že je výborně napsaný.

 

Nejlepší adaptovaný scénář: Borat Subsequent Moviefilm: Delivery of Prodigious Bribe to American Regime for Make Benefit Once Glorious Nation of Kazakhstan(Sacha Baron Cohen, Anthony Hines, Nina Pedrad, Dan Swimer, Erica Rivinoja, Jena Friedman, Peter Baynham, Lee Kern)

- druhý Borat je v dnešní době osvěžující dílo plné neskutečných nápadů a geniálních hlášek.

 

Kamera: Zprávy ze světa(Dariusz Wolski)

- krásně nasnímaný film

 

Hudba: Mank(Trent Reznor, Atticus Ross)

- perfektně padnoucí hudba.

 

Střih: Sound of Metal(Chloé Zhao)

- Sond of Metal měl geniální zvuk a skvělý střih.

 

Nejlepší cizojazyčný film: Quo Vadis, Aida?

- už je to několk let, co se mi podařilo nakoukat i tuto kategorii, a musím říct, že jsem byl celkově velmi spokojen. Vyrovnaně kvalitní výběr. Nejspíš vyhraje Chlast a bude to tak v nejlepším pořádku, O malý kousek se ale přikláním k Aidě. Asi i proto, že s filmografií její režisérky jsem měl možnost se nejednou seznámit na festivalu v Karlových Varech, který mi po loňské výluce chybí.