Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Sci-Fi
  • Animovaný

Oblíbené filmy (10)

Temný rytíř

Temný rytíř (2008)

Pro mne tento film neznamená jen zcela mimořádný výkon pana Ledgera, alias Jokera. Tento film nenudí ani minutu ze své nemalé stopáže a je jedním z důkazů, že lze natočit velký drahý film, co pak zbožňuje kritika, chodí na něj davy diváků a režisér si vydobije status kultovního tvůrce. Několik zároveň rozjetých dějových linií, velké scény a zcela dokonalý konec co zjevně počítal s Ledgerovou účastí na případném dalším pokračování.

Fontána

Fontána (2006)

Ať už kdokoli mluví v souvislosti s tímto počinem o vykrádání Kubricka, ať už se pro mnohé jedná o jasný tah na bránu a citové vydírání, nemohu než zvolit tento film jedním ze svých životních zážitků. Ne všechny otázky zde musejí nutně mít odpověď, koncem filmu do sebe vše zapadne jako dokončení složité mozaiky. Obrazové obžerství, zvuková rafinovanost a nadživotní výkony především obou hlavních představitelů. Tím hlavním je ale bezesporu pan režisér, který tímto svým třetím počinem dokázal, že točit rozhodně umí a to i když se mu rozpočet těsně před natáčením smrskne na střípek toho s čím původně počítal.

Vetřelec

Vetřelec (1979)

Zcela revoluční počin v žánru, který následně udal nový směr. Neviděné nejvíc vystraší, dusná atmosféra, oživená fantazie H.R.Gigera. U žádného filmu jsem neměl takový pocit, jako u tohoto - zcela prádný vesmír, přesto k prasknutí nacpaný něčím zlým a tepajícím. Zrodilo se cosi, s čím by se člověk jen velmi nerad potkal a přesto jej vymyslel a budu velmi rád, když nás bude děsit i nadále.

Blade Runner

Blade Runner (1982)

Fenomenální dílo natočené podle předlohy podobně fenomenálního génia, P.K.Dicka. Knihu jsem četl, přesto na mne film zapůsobil minimálně stejně hodně jako jeho předloha. V budoucnosti, kde stěží říci, kdo je vůbec lovenou kořistí a kdo pronásledovatelem. Zda má vůbec cenu odsoudit na smrt odsouzené a zda realita existuje jen ve snech a nebo je ještě kolem nás. Barvy, chomáče páry a kouře, věčná tma a výhledy na lepší svět kdesi mimo tento život. Zcela jiné, filozofující sci-fi, kterých moc není. Ohromující zážitek.

Howlův kráčející hrad

Howlův kráčející hrad (2004)

Mé druhé setkání s panem Miyazakim a musím říci, že ač nejsem velkým fandou anime tvorby, jeho filmy mne dostávají pokaždé. Nádherný svět, co jeho tvůrčí mozek dokáže oživit vyráží dech. Základem jeho filmů jsou ale především příběhy, co do svých promyšlených světů zasadí. A stále se létá protože létání osvobozuje, přibližuje ptákům, slunci. A stejně jako u Pixarovských filmů, i tady jsou bytosti, které si oblíbíte velmi rychle ( především nejsou jen v jednom rozměru chrakteristiky ale opravdu vás baví a chápete proč reagují tak, jak reagují ) . Tuřínem počínaje a třeba poslíčkem čarodějky konče. Opět film pro všechny generace a opět se mi z jeho světa vůbec nechtělo.

Pán prstenů: Společenstvo Prstenu

Pán prstenů: Společenstvo Prstenu (2001)

Můj první film v multiplexu a zároveň hned jedním z vrcholných zážitků z kina, jaký jsem si odnesl. Pokud někdy někdo bude opět chtít zfilmovat po svém tento nádherný příběh, myslím, že nikdy nedojde tak daleko a nenatočí tak dobře. Zčásti především film fanoušků předlohy, revoluční jak kamerou, tak celkovým pojetím. V celkové stopáži filmu ani nedovedu vyzdvihnout jakoukoli pasáž výš než ty ostatní protože celek je nerozdělitelný. Tak jako prsten a Hora Osudu.

Akira

Akira (1988)

Kultovní status dostal tento film právem. Mluví vlastním jazykem, propadá se s polu s hlavním hrdinou kamsi do divákova vědomí a mutuje, stává se něčím vyšším a nepopsatelným. Zaujmou animace, hodně povedený soundtrack, vše jako celek hrdě stojící vedle Ghost In The Shell jako dvojice toho zásadního v tvorbě anime.

3-iron

3-iron (2004)

Můj jistě nejoblíbenější film od pana Kim-Ki-Duka . Křehký jako těch několik letmých slov, co tu jsou pronesena. Tichý a hluboký, co mluví vlastním jazykem a netřeba slyšet víc. Zde bez zbytečných demonstrací mužské nadřazenosti, bez provokativní krutosti jako v The Isle, naopak podobné Samaritan Girl ( opět jen svým způsobem ) . Jak žít a nebýt součástí společnosti, nebýt konzumní, využívat jen nezbytně nutného k životu, být šťastní jací jsme bez hromadění majetku kolem sebe. Pro mne nejsilnější Kim-Ki-Duk .

Laputa: Nebeský zámek

Laputa: Nebeský zámek (1986)

Nádherná Verneovská atmosféra a pohádková doba, pomalu v příbehu přerůstající v epické sci-fi. Další " létající " film od mého oblíbence, se vší tou dětskou naivitou, snovostí, kouzly a nevšední animací. I zde ty dvě hodiny utekly jako voda a mě nezbývá než usoudit, že žádný další takový tvůrce podobný panu Miyazakimu tu není. O to víc se těším na každý nový film.

Jméno růže

Jméno růže (1986)

Říkejme tomu temná detektivka, perfektní zfilmování románu, co byl dlouhou dobu nezfilmovatelný. Všechno to, co šlo z knihy vytáhnout tu je, značně zjednodušeno, namísto sáhodlouhých monologů Williama v knize tu hraje větší roli Conneryho charisma. Každopádně srovnávat nelze, byl zfilmován jen jeden pohled na knihu a je na každém jak moc se povedl či ne. Mistrovsky natočeno, zahráno a to vše odehrávající se v době, která byla jednou z nejtemnějších v dějinách a nikdy mne nepřestane fascinovat. :)