Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Drama
  • Sci-Fi
  • Dobrodružný
  • Komedie

Recenze (10)

plakát

Přísně tajné projekty UFO: Odtajněno (2021) (seriál) odpad!

Nevím, co mě na tomhle "dokumentu" baví víc, jestli ty legrační "počítačové" animace, co vypadají, jako když je nějaký školák vyrobil za jedno odpoledne v nějakém herním enginu jako svůj úplně první pokus s volně dostupnými 3D modely, nebo ten zbytek, který se snaží tvářit jako děsně seriozní dokument, ale prezentuje jen jednoho totálního mašíbla za druhým, jak se vyjadřují k údajným pozorováním UFO, o kterých občas nikdy neslyšeli ani rodáci z míst, kde se údajně odehrála. Jestli se někdo chce zasmát a baví ho sledovat totální braky, tak si tu přijde na své, jinak tím proboha nikdo neztrácejte čas, je to totální zhovadilost, která nikdy neměla vzniknout.

plakát

V pasti: Barcelona (2023) 

Neočekával jsem od toho nic moc než mizerné tuctové "televizní" pokračování neočekávaného (a veskrze průměrného) celosvětového hitu. Výsledek v tomhle ohledu celkem příjemně překvapil, nebylo to IMO výslovně špatně napsané, natočené ani zahrané, a předchozí film to kopírovalo míň, než bych býval čekal. Není to samozřejmě ani kdovíjaký trhák, ale neurazilo mě to. Finále je takové svéráznější, ale tak nějak mi to prostě i tak přišlo o něco lepší a "logičtější" než za vlasy velmi přitažené finále prvního filmu. Kdyby tu byly poloviny hvězdiček, dal bych tomu 3.5, ale nejsou a na čtyři to taky úplně není, takže tři.

plakát

Slender Man (2018) 

Film, který přišel o skoro deset let pozdě, ale zato je v podstatě o ničem a zhola zbytečný. Úvod ještě docela slušně buduje atmosféru a zápletku, ale potom se vlastně už nic neděje. Příběhové linie nikam nevedou, postavy z filmu mizí bez další zmínky, nekoná žádné odhalení ani žádná pointa. Pár trapných lekaček. A několikrát jsem se u toho regulérně rozesmál ve chvílích, kdy to rozhodně tvůrci film nezamýšleli. Ne, tohle fakt ne. Pusťte si radši Marble Hornets. Nejsmysluplnější, co můžete se Slender Manem udělat, je otestovat s ním svůj surround systém, pár scén se v tomhle ohledu dost povedlo.

plakát

Cukr-blog (2014) odpad!

Jakožto někdo, kdo je jinak velkým zastáncem nízkosacharidové stravy a teoreticky by souhlasil s tím, že je kolem nás nesmyslně moc cukru, tenhle film považuju za naprosté peklo. Pseudovědecké blábolení, konspirační teorie, ničím nepodložená vážná tvrzení, citové vydírání nejhrubšího zrna, absurdní scénky na hranici grotesky (respektive někdy i za ní), fanatismus. A to celé ještě navíc ve fakt mizerném provedení. Více ode mne k filmu kdyžtak tady (snad se tu smí linkovat): http://www.edgeoftheworld.cz/2016/04/16/blog-o-cukr-blogu/

plakát

Hobit: Bitva pěti armád (2014) 

Bohužel/bohudík si poměrně dobře vybavuji svoje pocity, když jsem v roce 2001 viděl v kině poprvé Společenstvo prstenu. Šel jsem na něj pak ještě několikrát. Takže ze skutečnosti, že jsme po těch třinácti letech dospěli k něčemu tak strašlivému, jako je Hobit: Bitva pěti armád, kdy hodinu a půl filmu tvoří stupidní, otravné a zhola nerealistické (ve smyslu nerealistické i v rámci toho fantasy světa) videoherní CGI cutscény, půl hodiny příšerná nudná vata a asi patnáct minut solidní film, je mi upřímně řečeno celkem smutno. S každým dalším Jacksonovým filmem ze Středozemě to od toho Společenstva bylo v tomhle ohledu horší a horší (přičemž hlavní zlom nastal s prvním Hobitem) a společně s Markem Kermodem upřímně doufám, že teď už žádný další film ze Středozemě Jackson nenatočí, ani že se nikdo nebude pokoušet vydávat v jeho šlépějích. Naštěstí jsou pro to s ohledem na filmová práva možnosti relativně omezené. Třetí Hobit je až na pár výjimek fakt peklo.

plakát

Predestination (2014) 

Nebylo by to vůbec špatné, kdyby to nemělo některé velké problémy. Zápletka je hrozně triviální a jakmile je nám odhalena podstata příběhu (k čemuž dojde někdy ve třetině filmu), je okamžitě naprosto jasné, o co tady půjde dál. A i když jsem napjatě čekal na nějaký zajímavý zvrat, nedočkal jsem se ho, všechno pokračovalo a dopadlo přesně tak, jak se zdálo zhruba na konci té první třetiny. Navíc v souladu s klasickými klišé. Bohužel, tvůrci filmu evidentně měli dojem, že je jejich příběh tak úžasně rafinovaný a matoucí, že film místy připomíná pečlivě připravenou přednášku s pomyslnými obrázky a diagramy. Finální rekapitulační scéna mě pak výslovně zmátla - jak jsem neustále čekal na nějaký ten zvrat, tak jsem si říkal, že "teď, teď to konečně přijde, tohle všechno nám takhle polopaticky ukazují ještě jednou proto, aby to nakonec nějak dostalo úplně nový smysl, než jaký celou dobu čekáme!" Ale teprve když naskočily titulky jsem pochopil, že nám to prostě všechno znovu ukazovali jen proto, aby konečně i mentálně postiženým divákům konečně docvaklo, jak to všechno celou dobu bylo, a žádný zvrat se tedy nekoná, jak už bylo řečeno. Takže fakt raději ani nechci domýšlet, pro jaké stádium totální demence bylo to finální shrnutí vlastně určeno. Škoda, potenciál tenhle film fakt měl.

plakát

Strážci Galaxie (2014) 

Kdybych nikdy v životě neviděl Farscape a Firefly, kterých jsou GotG po stránce atmosféry, hláškování, divnosti i cool faktoru hlavních hrdinů jen slabým odvarem, a měl vyšší odolnost vůči zmateným CGI akčním scénám, kterými je tenhle film nacpaný, asi by mi GotG přišli skoro dokonalí. Takhle jim bohužel k dokonalosti leccos chybí. Navíc mě krapet štve, že většina postav kromě pětice hlavních hrdinů se celým filmem vlastně jen mihne. Ale tři hvězdičky už mi přijdou zase jako trochu příliš drsné hodnocení, takže zůstávám na (slabších) čtyřech.

plakát

Walter Mitty a jeho tajný život (2013) 

Tenhle film se evidentně snaží sdělovat velmi zásadní věci, ale bohužel mě jeho forma těchto sdělení naprosto míjí, takže je to z mého pohledu ve výsledku někde na úrovni Eat, Pray, Love nebo The Life of Pi - plytký a kýčovitý příběh plný rádobyhlubokomyslných sdělení pro ty, kterým je potřeba všechno servírovat poněkud polopatičtěji a pomaleji. Tedy pokud to celé nebyla záměrná ironie - u tohohle filmu si nejsem úplně jistý. Nicméně Stiller je tu výtečný, Island je úžasný (jako vždy) a místy jsem se docela zasmál, o bizarní nápady tu rozhodně nouze není, takže to naštěstí ve výsledku není až tak špatné. Navíc film, ve kterém zazní Space Oddity, nemůže být úplně špatný (a vlastně mi až teď došlo, že přes ty Bowieho písničky mi to vlastně místy docela dost připomínalo jiný poněkud bizarní - ale jinak celkově o poznání lepší - film, a to sice The Life Aquatic With Steve Zissou).

plakát

Oldboy (2013) 

Je to přesně tak zbytečné, jak jsem všude četl. Brolin je sice v rámci možností celkem fajn, ale k čemu to, když je ten film tak hrozně bezzubý (pun intended) a zbytečný. A Copleyho další trademarkový magor s legračním přízvukem by byl asi fajn v nějaké absurdní komedii, ale z takovéhleho filmu trčí jak palec z děravé ponožky. Totéž bizarní postava Samuela L. Jacksona. Pokud chcete vidět Oldboye, pusťte si originál, je sice o nějakých deset let starší, ale jinak ve všech ohledech nesrovnatelně lepší.

plakát

Vše je ztraceno (2013) 

All Is Lost by býval mohl být výtečný film, kdyby v nemalé míře nestavěl na tom, že se jeho hrdina chová nikoliv jako zkušený mořeplavec, kterým nejspíš měl být, ale jako nesvéprávný idiot, jenž nemá sám na moři co dělat. Takže to srovnávání s Gravitací je vlastně celkem trefné, jen technologicky je tenhle film někde docela jinde (což je jedině dobře). S chutí bych mu dal čtyři, možná i pět hvězdiček, ale kvůli těm stupiditám fakt nemůžu.