Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Animovaný
  • Sci-Fi

Oblíbené filmy (10)

Případ pro začínajícího kata

Případ pro začínajícího kata (1969)

Ačkoli jediný zástupce českého filmu v mojí desítce, neznamená to, že bych českými filmy pohrdal. Naopak si jich vážím natolik, že jenom uspořádat žebříček českých filmů by mi zabralo věky. Takže jen takový nástřel, kde se pokusím eliminovat silná 60. léta, jen proto, aby se dostalo i na jiné: 1. film z titulku, protože je strašně absurdní a Juráček v něm krásně ztvárnil Swifta, Kafku i Orwella. 2. Sedmikrásky, protože jsou krásně srandovní a hrátka na stříhání je svými triky dodneška nepřekonaná (i když animovaný film o vlakové honičce skládající poctu všem klasickým filmům ji asi překonal, ale to všichni kdo ho viděli, víme). 3. Pytlákova schovanka: i když efekt barevného filmu objevili v USA již filmem Čaroděj ze Země Oz, u nás se na něj čekalo déle a tento efektní nástup prostě stojí za to vidět už kvůli chytlavým písničkám. 4. Přednosta stanice, protože nějakého Buriana sem dát musím, mám ho v nejčerstvější paměti a prostě mám radost, že se i za Protektorátu točili kvalitní české filmy. 5. Protektor: zatím jsem ho neviděl, protože jsem v cizině, ale mám z něho dobrý pocit a těším se na něj do kina. Nominace za ČR na Oskara, povinní Čeští lvi a všeobecně kladné reakce - co víc si přát. 6. Kdo chce zabít Jessii: nejlepší český komiksový film (ačkoli se těším i na Aloise Nebela - trailer vypadá jak české Sin City, škoda, že na ČSFD není: http://www.novinky.cz/kultura/144473-video-komiksovy-alois-nebel-miri-na-platno.html ) a navíc kvůli němu Kája Saudek "musel" nakreslit 20 stránek komiksu. Celkově považuju tento film za nejlepší komiksový film, právě proto, že nebyl natočen podle komiksu, ale komiks a film vznikaly zároveň a komiks bohužel samostatně nevyšel, ale přesto na 100% komiksový (srovnatelný svým významem s Darkmanem od Sama Riamiho, možná jej i převyšující). 7. Tajemný hrad v Karpatech: hrabě Töleke s Teleke je prostě nepřekonatelný, ačkoli Limonádový Joe mu šlape na paty, ale vybírat s Lipského filmů je těžké. 8. Ikarie XB1: nejlepší český sci-fi film, který přesáhl hranice v podobě naprosto otřesného filmu Voyage to the End of the Universe (s příšerným, naprosto odchylným dabingem, poangličtěnýma titulkama a zkaženým koncem, který ale stojí za to vidět). Dokonalé herecké výkony, skvělá kamera a trochu dobový příběh, ale krásný film, který se svým stářím řadí mezi Forbidden Planet a Star Trek: TOS. 9. Jízda: důkaz toho, že se dá natočit dobrý levný film, na který je radost se dívat. 10. Vesničko má středisková: klasika. No a v těsném závěsu dobýhají: Marečku, podejte mi pero. Trhák. Happy End. Mňága: Happy End a Postel. Tímto se omlouvám lidem, kteří se něco chtěli dozvědět o Juráčkovi a odkazuji je tímto na jeho deníky (které jsem ještě nečetl).

Matrix

Matrix (1999)

Rána z čistého nebe. Sci-fi, které tu ještě nebylo. Inspirace snovým světem i východní filosofií (svět je jenom rouška, která zastírá skutečnost - něco podobného tvrdil i Platón ve svém podobenství o jeskyni). Popkulturní odkazy na Alenku v říši divů (Follow the white rabbit and find how deep the rabbit-hole goes). První využití bullettimu (snímání jednoho okamžiku více kamerami, respektive fotoaparáty) umožňující vnímat zastavení času. Základ kultovní série...

Quantum of Solace

Quantum of Solace (2008)

Skvělá akční podívaná. V úvodní automobilové honičce jsem se sice občas ztrácel, ale natočena byla bravurně. Nic rychlejšího jsem ještě nezažil a vzadu zůstávají pověstné honičky z Speed Racera, Ronina, Renaissance, Matrix Reloaded či Blues Brothers. I další scény, jako je bitka v kostele či útěk z hořícího domu nenechají nikoho na pochybách, že "Bond is not dead". Sice chybí různé gadgety, takže Bond není úplně ten starý známý Bond Conneryho, Brosnana, Moora a dalších. Je škoda doktora Q, ať již v podání Johna Cleese či někoho jiného. Taky Bond women by mohlo být více jako například v Lazabnyho Bondovi (V tajné službě jejího Veličenstva) - což byla jediná světlá stránka této slepé uličky. Bohužel slepá ulička inspiruje i nové Bondy a Bond se nám čím dál častěji fatálně zamilovává. Úvodní titulková sekvence je opět kus profesionálně odveděné práce, ostatně snad jako vždy. Až dojde na Zemi pitná voda, lidé ještě rádi vzpomenou na Quantum of Solace, Tank Girl či Vodní svět. Možná se jedná jen o prvotní dojem z filmu, ale já jsem spokojen. Olga Kurylenko se mi ale více líbila v jinak slabém Hitmanovi.

Pravdivé lži

Pravdivé lži (1994)

Další skvělý film. Skvělá kombinace špionážního filmu s komedií, která však nezpomaluje akčnost příběhu. Pronásledování na koni v hotelu, skvělé využití jízdních vlastností letounu Harriet s kolmou dráhou startu, nejdelší most na světě, realistický výbuch atomovky a Trojský kůň - co byste si mohli přát více? Snad jen svůdné tango manželů špiónů, stryptýz Jamie Lee Curtis (ne že by mě fyzicky přitahovala, ale jako Heike v Záměně byla super) a suché hlášky guvernéra Kalifornie (exkurz: Demolition Man: "Schwarzeneggrovo muzeum?" "Ano, po prezidentovi Schwarzeneggrovi." "Ale vždyť ani není Američan." "Přijali jsme kvůli němu dodatek ústavy." "Nechci nic slyšet." :)). Zkrátka parodie na špionážní filmy, kterou byste si neměli nechat ujít. Duo špiónských manželů nebylo překonáno ani v Mr. and Mrs. Smith, Úžasňákových (tady jen těsně), Spy Kids či Legenda o Zorrovi.

Temný rytíř

Temný rytíř (2008)

Zázrak!!! Filmová adaptace komiksu se umisťuje na předních místech IMDB a ČSFD. Kdyby to někdo řekl na konci 90. let, asi by se mu všichni vysmáli. Zatím nejlepší role Heatha Ledgera (posledního Terryho Gilliama jsem ještě neviděl), kdy dokázal nemožné: ve svém ztvárnění Jokera (odkud asi pramení můj nick?) překonal mistra nad mistry Jacka Nicholsona. Jeho Joker je bestiální, šílený, hrozivý a naprosto uvěřitelný (resp. neuvěřitelný). Novinář, který si dovolil film kritizovat za jeho přílišnou temnost a depresivnost obdržel několik sprostých a několik výhružných e-mailů. Já si přesto neodpustím výtku a tou je postava Two Face, kterou ve filmu Batman navždy tak hezoučky ztvárnil Tommy Lee Jones a společně s The Riddlerem v podání Jima Carreyho vytvořil nezapomenutelné duo. Zde se však Two Face objevuje až v závěru filmu a velmi záhy umírá, takže nemůže být Batmanovým věčným oponentem jako v komiksu.-Tím opravdovým nemesisem je Batmanovi ale právě Joker. Řada nezapomenutelných scén, napínavý děj bez zjevných škobrtnutí a akce jak v adrenalinové jízdě Zastav se a zemřeš nebo od začátku do konce napínavé Nebezpečné rychlosti. Do toho filosofické úvahy s dvěma loďma. Nebo efektní výbuchy nemocnice s všudypřítomným Ledgerem. Inu, i Temný rytíř má své stinné stránky.

Nekonečný příběh

Nekonečný příběh (1984)

Jeden z nejlepších fantasy filmů (i proto že byl první). Nádherný od prvního vstupu do Země fantazie až po konec filmu. Škoda, že se druhý díl nepovedl, ačkoli zpracovával druhou půli nádherné knížky Michaela Enda (s ilustracemi Františka Skály) - nikoli však již tak věrně jako je zfilmována první půle. Ani po přečtení knížky bych mnoho neměnil. Chytlavá ústřední melodie byla hymnou 80. let společně s popěvky Krotitelů duchů či Policajta ze San Francisca. Mezi mé oblíbené melodie patří i hudba z Das Boot a z Chariots of Fire, nelze však opomenout ani Blade Runnera. Wolfgang Petersen i nadále natáčí zajímavé filmy: Dokonalá bouře, Air Force One, Trója, Smrtící epidemie. Občas si jej pletu s obdobným snílkem Ronaldem Emmerichem: Godzilla, Den poté, Den nezávislosti, Univerzální voják, Hvězdná brána, Patriot, 10000 BC.

Poslední akční hrdina

Poslední akční hrdina (1993)

Guvernér Schwarzenegger v jedné ze svých nejlepších rolí, kde si dělá srandu sám ze sebe, ze Sly Staloneho i béčkových akčňáků a kde je vtipně zkopírována i smrtka z Bergmanovy Sedmé pečeti. Vtipný film plný kousavé ironie o tom, že život za plátnem a život před plátnem dvoje jsou a filmy jsou plné filmových klišé. Arnoldova dcera je navíc fakt kusanec a umí kopat, kousat, škrábat i zbraní se ohánět. Záporák je dostatečně záporný, aby se vám hnusil a zároveň, abyste mu fandili. Možná relikvie své doby, ale já se pokaždé skvěle bavím. Pokud se vám líbili Pravdivé lži nebo Komando, podívejte se i na toto. Příště možná příjdou Stallonovi trháky Stůj nebo maminka vystřelí , Tango a Cash nebo Demolition Man. Komediální pokusy akčních hrdinů jsou vtipnější, pokud se jedná o akční komedie a nikoli o komedie čisté jako je Arnoldův Junior či Dvojčata či Slyův Oskar.