Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Drama
  • Komedie
  • Horor
  • Dobrodružný

Recenze (688)

plakát

Duna: Část druhá (2024) 

Proti tomuhle vypadají všechny ty Disney a Sony "blockbustery" jako nějaká debilní reklama dělaná postiženym brigádníkem v Gimpu. Naprosto čistá filmařina na vrcholu toho, co je dnes možné. Zhruba do 3/4 tempo podobné jedničce - tedy precizní, obrazově opojné vyprávění. Závěrečná půlhodina ale je pak intenzivní audiovizuální scifi porno, které nechá i zmlsaného současníka v kině opět žasnout. Možná jsou to post-katarzní hormony, ale větší zážitek jsem v kině neměl od Návratu krále. Asi pojedu na dovolenou někam do Tuniska. Chalamet perfektní. Tohle bylo jinde. A T M O S F E R A. UAAAA.

plakát

Duna (2021) 

2.5 hodiny trvající videoklip nebo bezprecedentní audiovizuální scifi námrd. Pořád se nemohu rozhodnout, zda jsem viděl chladný, sošný National Geographic nebo velký kino film, vyprávějící skutečně obrazem. Přikláním se spíše k druhé variantě.

plakát

Joker (2019) 

Umim si Phoenixe predstavit v mene utahane, v mene artove a mene depresivni verzi Jokera, nezli v tomto pribehu Unaveneho mamanka stredniho veku. Phoenix je ale natolik podmanivym ukazem, ze i sebenudnejsi scena hypnotizuje. Samotne vyvrcholeni je pak naprosto brilantni (jak filmarsky, tak vyznenim) a tu misty divnou znepokojivou nudu posouva do drazdiveho rozpolozeni mezi anarchii, soucit a jokerovske silenstvi. A to rozhodne neni tuctova zalezitost. All I have are negative thoughts.

plakát

Ztratili jsme Stalina (2017) 

Cerny humor vs groteska vs mrazeni v zadech. A predevsim divacky nepodlezavy, chytry balanc vsech slozek. Fakticky je to evidentne nepresne, satira a bizarni cerna komedie je to ale nadcasove trefna, tudiz na historicke vernosti jednotlivych realii vlastne nezalezi. Banda tlustych prasat si zkratka hraje svoje hry a lide umiraji. Konference ve Wannsee ala Sovetsky svaz by Monty Python.

plakát

Blok 99 (2017) 

Neco jako Gran Torino, jen si tu Vaughn pro odplatu doopravdy dojde a misto republikanskych zivotnich pravd lame ruce a rozslapava mozky. Meditativni revenge movie? Gore Prison Break? Indie bojove becko? Perfektni. Mad Max vezenskych filmu.

plakát

Uteč (2017) 

Survival skvely v tom, ze se v nem do poslednich minut o zadny survival zdanlive nejedna. Vsechno je paradne WTF, neuspechana gradace nahrava atmosfere, stejne jako perfektni vyber lokace a naprosto uveritelne vykony hercu. Snimek navic bravulne poskakuje nekde na hrane mezi psychologickym hororem a jizlivou studii rasismu s drobecky skveleho humoru. Dokonce ani vztahova linie tu neni vubec do poctu a skvele nahrava zaverecnemu twistu. Jordan Peele ve svych videich do rasove tematiky rype pravidelne, tohle jsem od nej ale necekal. Autorske. Bozi.

plakát

John Wick 2 (2017) 

Zacatek se Stormarem byl trochu nuda, pak ale nastal akcni orgasmus. Bozi atmosfera, estetika akce, ikonicke pojeti postav, zvracena cest mafianu a vrahu, psi oci Keanu Reavese - omlaceneho tak brutalne, ze by si mohl se samotnym Johnem McClanem podat zakrvacenou ruku ci zebro. Scena s bazenkem v Rime byla nad-dokonala. Jeste lepsi nez jednicka a tentokrat to rozhodne nebyla jen jednohubka. Tohle chci rozhodne videt znovu. Coz se mi nestava vubec casto. Ne na pude Continentalu!

plakát

Spojenci (2016) 

Velka filmova radost. Nostalgicky, romanticky kabatek velkeho pribehu. Pusobiva Casablanca, archetypalne naprosto vytecni Pitt s Cottilard, fungujici chemie dvou klasickych hrdinu. Vytecny scenar sponujici napeti do posledni minuty, bravurni odvypraveni kazdeho filmoveho okenka a kouzelna atmosfera k tomu. Nic noveho pod sluncem, takovych navratu bych ale klidne prozival mnohem vic. Pribeh vladne nad tekavou kamerou a popkulturnim balastem.

plakát

Rogue One: Star Wars Story (2016) 

Vizualne, duchem a vubec celkovou atmosferou, mi Rogue One prisel o neco vic Star Wars nez regulerni sedmicka. Byt se timto spin-offem serie nikam neposouva, nedojde k zadnemu sokujicimu odhaleni, pocitove rozsiruje myslenkove podhoubi zoufale revoluce o dalsi prijemnnou vrstvicku. Prvni hodinu jsem si sic uzival krasne zabery a prijemne nedigitalne pusobici triky, ze bych se u nikterak vzrusivych dialogu kralovsky bavil, se rozhodne rict nedalo. Postavu Foresta Whitakera pak povazuji za absolutni zbytecnost. Nastesti, druha polovina je zabavnejsi a "starwarsovejsi" nez epizoda 1-3 na hromadce. Opravdu jsem se pri invazi rebelu citil podobne jako pri bitve na planete Hoth ci puvodnim napadeni Hvezdy smrti. Felicity Jones byla uzasna, Ben Mendelsohn pravy vychrtly imperialni general, zaver dodal emoce a vystoupeni Darth Vadera ve me nakonec vyvolalo detske nadseni. Edwards pochopil. I Am One With the Force and the Force Is With Me!

plakát

Noční zvířata (2016) 

Coeno-hitchcockovsky trhiller, filosoficka vztahovka, indie artovka a vrcholne obsazeny Hollywood v jednom luxusne zrezirovanem mixu. Ford ma evidentne cit pro pozlatko, Nocturnal Animals ale zadnou prazdnou skorapkou nejsou. Za samostatnou zminku stoji herecke vykony, ktere jsou, od prvniho do posledniho, naprosto spickove. U silnicniho prepadeni jsem snad 20 minut nedychal. Lahudka.