Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Krimi
  • Animovaný

Recenze (202)

plakát

Duna (2021) 

Není to na pět hvězd. Prostě není. Ani napodruhé po letech jsem se nedokázal zbavit dojmu, že druhá půlka filmu, po přesunu děje do pouště, ztrácí oproti té první dech, šetří akcí, ale hlavně postrádá nějaké velkolepé, či aspoň trošku epické finále. Vlastně to končí v tom nejlepším a samostatně bez druhého dílu to moc nefunguje. Je to jako sledovat seminář jakékoliv hry divadla Járy Cimrmana a hned po něm jít domů. A druhý akt, ten hlavní, dostat až za dva roky. A to ještě bez záruky, že se tak opravdu stane. Díky Bohu, že se to jakžtakž v kinech nakonec zaplatilo a druhý díl opravdu vznikl. Jinak to mohli Warneři vzít a rovnou skartovat tak jako později svoji Batgirl!

plakát

Muž od Sněžné řeky (1982) 

Nebudu zapírat, pustil jsem si to kvůli jménu režiséra. Ale jak se později ukázalo, není to TEN George Miller, který světu dal sérii Mad Maxe. Tento George Miller nám dal například Nekonečný příběh 2! A zatímco George ‘Mad Max’ Miller měl vzestupnou, anebo minimálně stálou, úroveň kvality svých filmů, tady George ‘Snowy River’ Miller evidentně své maximum vyčerpal už svým prvním filmem, soudě dle následující filmografie končící až v černé barvě. Nicméně jeho filmový debut je opravdu povedený. Vidět ho v osmdesátkách, tak o něm básním na potkání. Dnes už je to jen fajn oddychovka a důkaz, že i v Austrálii uměli točit westerny (nebo vlastně easterny?).

plakát

Terminátor: Temný osud (2019) 

Po velice slabých dvou minulých dílech (Salvation a Genisys) opět kvalitativní vzestup, který řádím hned za první a druhý díl od Camerona a na úroveň třetího dílu od Mostowa. Docela fajn tečka za terminátoří sérií, která měla mít o díl až dva méně. Téma se vyčerpalo, už opravdu není co dál vyprávět. Doufám, že se čerstvé drby o tom, že Cameron rozepsal další díl, nepotvrdí. Soudě dle Avatara 2, ani on už tuhle sérii na terminátoří nohy nepostaví. I kdyby Arnieho v novém filmu kompletně omladili na verzi z roku ‘91.

plakát

Terminator Genisys (2015) 

Ukecané. Strašně moc ukecané. Málomluvnost hodných a téměř nemluvnost zlých terminátorů v prvních třech dílech bylo tím, co dělalo terminátory terminátory, tedy neživými, zajímavými. Zatímco tady se žvaní jak v nějaké telenovele a když “zlý” terminátor už po x-té vysvětluje své motivy, tak to fakt nudí. Při vzpomínce na Roberta Patricka v T2 a jeho excelentní minimalistické podání robotického záporáka, je mi z T5 fakt smutno…

plakát

Terminátor 2: Den zúčtování (1991) 

Vidět tento akční klenot po 32 letech od premiéry v kině, dost možná stejném kině, kde měl kdysi v roce 1991 premiéru (brněnská Scala), je zážitek, na který nikdy nezapomenu. V roce 1991 jsem netušil o co přicházím. Jsem rád, že jsem s “menší” prodlevou tento svůj dávný dluh splatil. Boží film. V ničem nezestárnul. I slza ukápla. Jen trošku zamrzí fakt, že železný Jim strávil posledních 25 let kutěním dvou dílů barevných omalovánek z planety Pandora, místo aby tvořil filmy jako je tento …

plakát

Avatar: The Way of Water (2022) 

Dávám pět *, přestože jsme po 13 letech vlastně dostali jen remake jedničky. Recykluje se tu padouch, kouzlo objevovaného světa, tentokrát podvodního, recykluje se vzácná pandorská surovina, dokonce i starší Cameronovy filmy (Titanic), hudební motivy, apod. Ale i tak máte pocit, že sledujete něco výjimečného, něco, co tu dlouho nebylo, minimálně tedy 13 let od jedničky, a něco, co tu dlouho nebude. Minimálně dva roky než dorazí trojka!

plakát

Srdce na dlani (2022) 

Čtvrtou hvězdu dávám za Šalinu, která i s malým š vystupuje v českých filmech vzácně, natož s velkým! To je dozajista česká filmová premiéra!

plakát

REC (2007) 

Jeden z nejlepších found-footage hororů, který ani po 15 letech od vzniku neztrácí nic ze své kvality a děsivosti. Pokud jako já máte pocit, že současné horory postrádají skutečnou děsivost, že jsou to vše už spíše jen takové vyměklé thrillery, tak zde vám Španělé ukážou jak se patří hororovou jízdu!

plakát

Avatar (2009) 

Povinnost vidět v IMAXu!

plakát

Koruna - Série 1 (2016) (série) 

Vzhledem k událostem posledních dní (skon královny Alžběty II.) jsem si pustil první sérii po 5 a půl letech znovu a musí říct, že nyní je zážitek ze sledování ještě mocnější a v některých momentech až dechberoucí!

Ovládací panel
1 bod