Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Animovaný
  • Akční
  • Sci-Fi

Recenze (251)

plakát

The Last of Us - Long Long Time (2023) (epizoda) 

I když to vypadá, že se děj nikam neposunul tak myslím, že tahle episode byla hrozně důležitá. Doteď jsme měli jen velmi malou a omezenou představu o tom jak se v tomto novém apocalyptickém světě žije. Myslím že snad každý seriál tohoto typu potřebuje příběh Billa a Franka, aby ten svět trochu víc přiblížil a ukázal že neexistuje jen QZ, ale že po celém světě jsou místa kde se lidé nějakým způsobem ubránili a adaptovali na nové podmínky. Zároveň jen proto, že nastala apokalypsa neznamená, že najednou vymizí takové nemoci jako je rakovina či alzheimer a že se lidé přestanou zamilovávat včetně queer lidí. Protože queer lidé tu vždycky byli a vždycky budou. Myslím že tento jeden příběh nám ihned zkomplexnil celý svět ve kterém se pohybujeme a člověk si může začít klást otázky jak se v takovém světě vlastně žije lidem co nadále onemocňují běžnými nemociemi, mají třeba nějaké postižení. Jak se s něčím takovým vypořádali třeba ve vysokých horách někde v Tibetu kde je hustota obyvatelstva malá. Zkrátka myslím že příběh jako byl ten Franka a Billa je potřeba pro doplnění toho tzv. worldbuildingu.

plakát

Šílený Max: Zběsilá cesta (2015) 

"Bylo to dobrý ale bylo to tak dobrý jako Mad Max: Fury Road?" - ptám se sama sebe po každém akčním filmu, který jsem viděla. Já obyčejně na akčňárny moc nejsem, protože se v té akci většinou ztrácím a příběh je taky většinou nic moc. Právě proto mi přijde Mad Max: Fury Road tak skvělý. Naprosto dokonale sestříhané scény, které vás neustále na té horské dráze vozí nahoru a dolu takže se nikdy nezačnete nudit. Akce se drží uprostřed obrazu takže se v tom nikdy neztrácíte. Krásně barevené což je oproti té desaturaci ve většině akčních filmech krásná změna (nicméně ono i ta chromová verze skvěle obstojí). Výprava a kostýmy jsou do detailu vypracované a skvěle vytváří svět ve kterém se film odehrává. No a tématicky mi to jde přesně do ruky.

plakát

Moonlight (2016) 

Chápu, že české diváky tento film neosloví. Ale pro mě je to film, který mě hluboce zasáhl a reprezentuje vše co si od filmu přeju. Inspiruje se u filmů režiséra Wong Kar Wai, ale je více přímočarý než asijská kinematografie, která se často příliš soustředí na metafory a to co je nevyřčené. Zároveň ale Barry Jenkins nechává svůj film dýchat, nechává vás vtáhnout do děje, nesnaží se vás emocionálně vydírat. Narozdíl od britského sociálního realismu, který se vyznačuje pesimistickou šedobílostí je tento film nádherně barevný. Pro mě je tento film poezie.

plakát

Skam (2015) (seriál) 

Jeden z nejlepších seriálů o teenagerech, který jsem zatím viděla. Trochu se inspiruje u Skins ale zároveň jde ještě dál. Vzhledem k tomu, že herci jsou skuteční teenageři a scénáristé o všem diskutují s teenagerama dostaneme seriál, který je velmi realistický ve svém vyobrazení dnešních teenagerů a zároveň se nebojí témat jako je bulimie, psychických poruch či date rape. Nikdy však narozdíl od amerických seriálů nespadne do melodrama. Způsob jakým zapojili do příběhu sociální média je neotřelý stejně jako vydávání jednotlivých klipů v reálném čase.

plakát

Odbor městské zeleně (2009) (seriál) 

Dlouho jsem nemohla přijít na to co přesně mě k tomuto seriálu táhne. Co ho činí lepším než ostatní? Dokonce si pamatuju, že mě ani ze začátku moc nebavil. Nakonec jsem odpověď našla na internetu. Tohle totiž není jen tak obyčejný seriál s množstvím postav, které jsou každá jiná. Ne tohle je seriál plný nadšení. Ať je to Lesliino nadšení pro politiku, Ronovo nadšení pro maso, Tomovo nadšení pro techniku. To zanícení a často až posedlost je tu všudypřítomná a velmi nakažlivá. Pusťte si díl ve kterým April s Andym prováděj nějakou skopičinu a hned máte chuť si jít zadovádět. Když jsem k tomuto seriálu přišla byla jsem lhostejná, naučila jsem se ho mít ráda a nakonec jsem se do něj naprosto zamilovala. Nakonec už snad jen Dammit Jerry!

plakát

Hlas moře (2004) 

Výborný film. Jedinou věc jsem ale nechápala proč k tomu hrála ta skotská hudba?

plakát

V nitru Llewyna Davise (2013) 

Kdyby Oscar Isaac neměl tak fascinující hlas asi by mě ten film nudil ale takhle jsem dokázala jen bez dechu sedět a sledovat co se stane dál s Llewynem (a jeho kočkou). Netřeba zmiňovat naprosto dokonalou kameru samozřejmě.

plakát

Fighter (2010) 

Proč to vždycky musí být dva bratři? Warrior to samý. Dva bratři, boxování pro rodinu. Skoro jako by se to nedalo dělat jinak. Nicméně výborně vystavěnej snímek. Vybrat Wahlberga s Balem byla skvělá volba. Stejně jako Amy Adams, kterou občejně moc nemusim ale tady je dobrá, a zbytek obsazení si také zaslouží pochvalu. Naprosto skvělý soundtrack, velmi dobrá kamera. Nemám tomu filmu co vytknout.

plakát

Život pod vodou (2004) 

Tak tohle byla láska na první pohled. Miluju Andersonův styl.

plakát

Osvícení (1980) 

Ta hudba. Ta hudba tam dělá opravdu hodně.