Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Horor
  • Animovaný

Recenze (62)

plakát

A teď něco úplně jiného (1971) 

Tento film se dá od všeobecného špatného hodnocení ochránit jednoduchým vysvětlením - jde totiž o film pro masochisty. Je to film pro ty, co se ženou za režijními sestřihy filmů, pro ty, co musí mít všechny možné extras i doplňky, aby měli z filmu plnohodnotný dojem. Nepřináší totiž nic nového - jen autorskou selekci scén, které jsou dle jejich vlastního názoru nejpodařenější. Nejsou ale pouze vystříhány z létajícího cirkusu, jsou přehrány znovu, s o něco lepší scénografií, rozpočtem nebo i, v pravém duchu monty pythonů - s jiným ovocem. Proto kdo má doopravdy rád létající cirkus, nezatratí tento film, ale bude ho brát tak, jak by ho brát měl - jako třešničku na delikátním dortu.

plakát

Báječní muži s klikou (1978) 

Začátek filmu mi připomíná má mladá léta - konkrétně shánění a sbírání filmů před nalezením dostačujících zdrojů. Zbytek je pro mne přesně takový, který jsem z kosého popisu čekal - film o lidech od filmu pro lidi od filmu plný krájitelné nostalgie. .

plakát

Bambi Meets Godzilla (1969) 

"Nejbrutálnější animovaný film všech dob", jak byl po své první projekci tento snímek nazván, to dnes už určitě není, přesto si ho prosím pokusme vsadit do tohoto kontextu - do dob naivní animace, kdy co bylo nakreslené automaticky těšilo psychicky jednoduché jedince. A teď, když vidíte tohle, si představte gesto newlanda, který z pověření boha animace vzal godzilu a tuto filmovou éru zašlápl - a za to mu patří místo nejen ve zlatých fondech kinematografie, ale i na discích zakopaných pro další generace nebo vystřelených do vesmíru.

plakát

B. Monkey (1998) 

Tak tenhle film mám rád, a to hodně. Přisuzuji to ale nejen kvalitě filmu, která je nepochybně dobrá, ale též nesetřesitelnému pocitu, že je film o mě. Abychom si rozumněli, nesnažím se ztotožnit s každou atraktivní postavou - když jsem četl Na cestě, nechtěl jsem být Deanem Moriartym a když jsem viděl matrix, nekoupil jsem si černé brýle - ale postava trumpetisty s vlastním, ač malým jazzovým rádiem (nějakou dobu jsem vysílal internetové rádio, které mělo také asi pět posluchačů ve špičce), ubitým svou prací, která ho skličuje ačkoliv jí má rád a při tom všem očekává příchod víly- je jako by mi z oka vypadla. Po filmové stránce je film na "nezávislák" na hodně dobré úrovni, všechny aspekty, které mne obyčejně zajímají (kamera, režie, herecké výkony) jsou bez výtky, hudební doprovod brnká na můj vkus a navíc je i dobře posazený do děje. Nemylte se ale v jedné věci - přes četnost násil a máchání zbraněmi jde o romantický film - a od toho se vše odvíjí. Proto nemá cenu ho hodnotit jako akční nebo gangsterku a proto si zaslouží pět hvězd. Nechápu to slabé hodnocení, abych řekl pravdu. Tenhle film by měl mít dost slušný rozsah - je v něm sex, násilí i rychlá auta. Navíc pozadí asie argento by měl ocenit nejeden nenáročný divák.

plakát

Bratr (1997) 

Hutně atmosférický film z mnohem špinavějšího a chaotičtějšího světa než známe, drsná studie chladnokrevnosti člověka, který nestačil vyrůst a jeho vnitřku snažícího se prorvat ven přes vrstvu ztvrdlou válkou a dsnými podmínkami. Když brilantně zahraný danila pije vajíčko, aby se zmátořil před sexem s tulačkou, ke kterému dochází skoro po slovní dohodě, poukazuje to na eho charaktr mnohem více, než kdž bez zaáhání střílí všechny záporáky. Film není o rychlé akci, není o záěrech špín, jenž stále zůstává na tváři světa - je o malém chlapci, který nemůže jinak než neustále utíkat před kulkami - a citlivých filmů o drsných věcech je málo.

plakát

Červený balónek (1956) 

Snaží-li se člověk popsat něco natolik poetckého, obvykle narazí a problém nepopsatelnosti. I kdybych se pokusil popsat veškeré pocity, které ve mě film vyvolal, nepodařilo by se mi v nikom z vás ani vykreslit, ani podtrhnout jeho genialitu a brilantnost. Jako malý kluk jsem měl knihu, která obsahovala prakticky jen screenshoty z tohoto filmu a text popisující děj, napsaný velkými písmenky. Doteď si živě pamatuji ten magický efekt, který mi přivodilo její otevření a pohled na první z poskytnutých scenérií, stejně jako prakticky jakýkoliv jiný moment s tímto filmem. Hned, co jsem trochu povyrostl a začal sbírat filmy, snažil jsem se marně sehnat i tento - povedlo se to až po několika letech a já i teď vidím, jak ho přebírám a trávím zbytek pracovního dne v nedočkavosti, jak ho doma zasouvám do mechaniky a po vší té době ho pouštím. Pamatuji si, jaké bylo počasí a jak voněl vzduch, když jsem se na něj koukal s přítelkyní a jsem si jistý, že tenhle film bude mezi několika málo věcmi, co se mi před očima promítnou než zemřu a že mne všechny tyhle vzpomínky na něj budou těšit po celý zbytek života - a to je něco, za co je "jen" dát pět hvězdiček doopravdy málo.

plakát

Donald's Decision (1942) 

Něco proti čistokrevné propagandě za užití dětských symbolů? Má to koule, přeci. Byli byste raději, kdyby kolem ní byly naplácány další kecy? Já mám rád věci, co jsou jasný a přímý.

plakát

Elitní jednotka 2: Vnitřní nepřítel (2010) 

Naprosto nejlepší zážitek poslední doby - něco, co jsem vůbec, ale vůbec nečekal. Zatímco jednička byla prostě o fanatizované jednotce, co střílí do dealerů drog (a samozřejmě se na to moc pěkně koukalo), dvojka je prostě o chlápkovi, kterej bojuje se zločinem v brazílii. Dělá na zkorumpovaném ministerstvu proti dealerům a zločincům pomocí zkorumpovanejch policajtů a veřejnost, pro kterou to dělá, ho nesnáší.´Kulky mu doslova lítají kolem hlavy, zabíjej mu přátele a jeho rodina... ho nesnáší. To by bylo, aby z toho hlavní hrdina nevyvstal jako démonickej titán - a nezačal střílet. Perfektní dynamická akce do příběhu naprosto zapadá a efektivně zvyšuje tep. Narace se zlepšila a i když má film nějaká ta hluchá místa, pořád ve vás zanechá hodně silnej pocit. Nádhera.

plakát

Feliciina cesta (1999) 

Egoyan. Dokud vám nechce něco prozradit, nemluví. Každý detail vám naservíruje ve správný čas, ve správném záběru, s mistrovskou přesností, s brutální pozorností k detailu. Řemeslník jak cyp. Irské děvčátko přijíždí na trajektu do británie, aby našlo továrnu na sekačky a někoho, kdo v ní pracuje. Ochotný stařec se nabídne, že jí vypomůže...