Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Animovaný
  • Komedie
  • Krátkometrážní
  • Akční

Biografie (5)

Nagisa Óšima (režisér / scenárista / herec)

12.06.2012

Nagisa Oshima se narodil v Kjótu roku 1932. Svou kariéru u filmu započal roku 1953, když začal natáčet filmy pro studio Šóčiku. První výrazný úspěch přišel s filmem JE TO PRŮLOM (1958), ve kterém kritizoval humanistickou tradici japonského poválečného filmu a také varoval před technicismem (v Japonsku bylo téměř nemožné točit… (více)

Neil Young (skladatel / herec / režisér)

16.09.2011

Neil Young je kanadský hudebník, který se narodil 12.11. 1945 v Torontu ve státě Ontario. Jeho otec pracoval jako novinář, což sebou přinášelo potíže neustálého stěhování podle toho, kde se jeho otec uchytil. Po rozvodu rodičů se ale s matkou usadil ve Winnipegu.Během svých studií působil Young v několika rockových skupinách,… (více)

Kristina Söderbaum (herečka)

07.08.2011

Kristina Söberbaum byla německá herečká švédského původu. Po smrti svých rodičů odešla na začátku 30. let minulého století do Berlína, kde začala studovat divadelní školu. Krátce na to se začala objevovat v menších rolích ve filmech Veita Harlana, za něhož se roku 1939 provdala.Veit Harlan byl za války prominentní Goebbelsův … (více)

Karl Freund (kameraman / režisér / scenárista)

19.10.2010

Karl Freund byl filmový režisér, ale hlavně kameraman. Narodil se roku 1890 ve Dvoře Králové v tehdejším Rakousku-Uhersku. K filmu se dostal v roce 1905 jako patnáctiletý, když začal pracovat v Berlíně jako pomocník u promítačky. Později začal natáčet krátké šoty pro filmové týdeníky.Výrazně se mu jako kameramanovi podařilo… (více)

Robert Wiene (režisér / herec / scenárista)

09.05.2008

Robert Wiene byl syn úspěšného divadelního herce Carla Wieneho a jeho mladší bratr se později také stal hercem. Ale Robert začal nejprve studovat práva na univerzitě v Berlíně, později studoval na univerzitě ve Vídni. Hraní se začal věnovat až v roce 1908, kdy hrál v drážďanském divadle a později se stal divadelním dramaturgem… (více)

Reklama