Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Pohádka
  • Animovaný
  • Horor

Recenze (18)

plakát

Excalibur (1981) 

Mé hodnocení asi nebude úplně lichotivé. Sice beru v potaz stáří filmu, ale zase mohu srovnat s filmy jinými... Hodně mi vadily kostýmy. Např. flitrované šaty, "plátové zbroje" a různé divné silony mě rušily . Pokud si dobře vzpomínám, tak Artuš je sice legenda, ale měla by přecejen zapadat někam do raného středověku, není to pohádka "za sedmero horami". Provedení Merlina a Mordreda bylo dost nechutné. Merlin na mě působil jako slizoun a blázen a plátovka Mordreda zase vypadala jako z hračkárny. Navíc, když nad tím přemýšlím, skoro všechny postavy od Igrain přes Merlina k Artušovi až po Gueneveru mi byly těžce nesympatické (tedy v anglické verzi, možná že náš drahocenný český dabing by leccos změnil). No a pak přichází drobnosti, které se mi nelíbily, jako knihtisk, vizuálně Excalibur v kameni, potažmo jeho vysvobození nebo velmi "originální" O Fortuna z Carminy Burany v pozadí válečných scén či pseudošokující erotické scény. Ale abych to úplně nezatracoval, některé scény (obzvláště ty s nechutnými olezlými mrtvolami) byly dost povedené. Trochu v rozpacích jsem z vizuálních efektů. Některé jsou velmi věrohodné až překvapující, jiné téměř ubohé.

plakát

Expelled: No Intelligence Allowed (2008) odpad!

Tento film je nehorázný shit, ale právě proto by se na něj měl každý podívat. Manipulaci s divákem a demagogii bych dal 6 hvězd z pěti, ale logika je na stupni 0 K. Většina záběrů je úplně mimo mísu, závěry a poučení na úrovni TV Nova a k tomu hnusná plytká hudba, která opruzuje ucho celý film. Rovnice, které se dají z "dokumentu" vyvodit by byly: evoluce = darwinismus = eugenika = nacismus; neboli teorie evoluce = nacismus. Dál pak (společnost - náboženství) = stalinismus, což je taky vskutku zajímavé. Pokračujme (biologie + náboženství) = svoboda a naopak (věda - náboženství) = nesvoboda. A konečně (náboženství + věda) = inteligence (obsaženo i v názvu dokumentu) oproti čemuž (věda - náboženství) = ignorance a idiocie, a neprostupná hranice mezi vědou a náboženstvím je přirovnána k Berlínské zdi. Famózní závěr: Spojme se všichni a ukažme společně Darwinovi fakáče, tím, že se budeme bavit o inteligentním designu, jakoby to nebyla totální sračka nehodná pozornosti!

plakát

Hraběnky (2007) (seriál) 

Je to jeden z nejlepších českých seriálů současnosti. I když porovnávání neni perspektiva, ze které bych to chtěl hodnotit. Zkrátka to na mě zapůsobilo - herci, krajina, střihy i dynamičtější kamera. Je to syrové, ale jsou tam i poetické chvíle, rozhodně to na mě působí autenticky, a to včetně vulgární mluvy, ta tam není samoúčelná (není to holt městské prostředí). Další věc - pokud někdo českému publiku vyblije desítky mladých lidí, co neumí hrát, exhumuje nějaké herce z dob dětství mých rodičů, a přidá pár hysterek, které umí dobře pouze brečet, a poslepuje je do Ulice, řekne tomu sračka. Zároveň ale, pokud mu ČT konečně naservíruje Hlaváčovou, Abraháma, Bydžovskou, Dlouhého, Chramostovou a další, též to označí za sračku. Rozezná český divák vůbec kvalitu od sračky?

plakát

Imaginárium Dr. Parnasse (2009) 

Příliš dlouhé a myšlenkově vybrakované. Vizuálně zajímavé, nicméně vnímám vliv pratchettovin, takže pro mě žádné extrémní novum. Kdybych to byl býval neviděl, tak by se bývalo bylo nic nestalo...

plakát

Kai a Gerda (2002) (TV film) 

Pěkná nízkonákladovka v řade s Merlinem (1998), Kouzelnou zemí skřítků, Královstvím prstenu a třeba Mlhami Avalonu. Za mě fajn.

plakát

Krysař (2003) 

Neobvyklý počin, pro mě je to ještě kus přes 60%. A Karel Dobrý je více něž dobrý.

plakát

Křišťálek meč (2007) (TV film) 

Jedna z těch národem nenáviděných pohádek, která mě osobně ale dost zaujala. Skvělé kostýmy, výborná atmosféra, lehká deprese, pěkná hudba, šťastný konec. 100% sice není, ale i tak u mě dost vysoko a rozhodně ve skupině lepších českých pohádek.

plakát

Letopisy Narnie: Lev, čarodějnice a skříň (2005) 

Otřes. Co na to děti, to neposoudím. Herci jsou ale nesympatičtí a ten film by byl dlouhý, i kdyby trval jen poloviční dobu. A kvalitativní srovnávání s Pánem prstenů je fakt absurdní XD. Vím, jak se to mělo s autory, ale stejně... Jinak nevím, ve které fázi vývoje dítěte se má tenhle film promítat. :/

plakát

Merlin (1998) (TV film) 

Mab je úžasná a v češtině navíc skvěle nadabovaná, možná lépe než v AJ (pouze verze s bohužel již zesnulou Helenou Friedrichovou). Skřet je ale bohužel taková americky trapná rádobyvtipnost, toho škoda. Ten nenechá člověka při iluzi, že je to historie, protože má hlášky, jak když utekl z nějaké US rodinné komedie. A rokoková paruka k vysokoškolskému taláru a jeho ležérně elegantní ohoz druhé půle, mě vyloženě rušily. Ostatnímu ale není moc co vytknout...

plakát

Mlhy Avalonu (2001) (TV film) 

Středověk tomuhle filmu opravdu věřím, jak kostýmy, tak líčením i archaickou řečí. Není to taková uhlazená fantasy jako např. Merlin (i kdiž toho mám hodně rád). Oceňuji obraz toho, jak pomalu a nenápadně křesťanství zatlačilo pohanství. Mimochodem je to další film Edela, u kterého registruju zaujetí v pohanských božstvech a naznačení plíživého procesu podsouvání křesťanského náboženství pohanům (jak u Království Prstenu, tak tady jsou křesťani ale trošku trubkoidní - tady Guenevera, v KP zase milenka králova bratra - to je mi nějakým způsobem sympatické). Pěkné bylo i ztvárnění pohanských svátků (Beltane, Lugnasadh) a prďácký byl hypnokolovrat a čarostudna jako komunikační prostředky, takový nádech tajemna a přitom nenásilný. Celkově se navíc jedná o dosti originální převyprávění příběhu o Artušovi a Morganě. Pěkný filmek.