Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Animovaný
  • Drama
  • Komedie
  • Sci-Fi

Recenze (320)

plakát

Bullet Train (2022) 

uff.. po tomhle filmu jsem byl unavenej smíchy (týká se tedy jen anglické verze). Sedělo mi zde vše, výborní herci, hlášky, akční scény, do toho na pozadí trocha té filozofie (mno, především parodie na pozitivní myšlení) ...prostě super.

plakát

Stranger Things (2016) (seriál) 

jak se tato nudná ukřičená a předvídatelná stupidní sračka vyšplhala na 90%, je pro mě absolutně nepochopitelné. Chápu nadšení diváků do pěti let...a možná i jejich rodičů (kteří mají radost, že jejich děti mají radost). Zbytku populace nedoporučuji. Drop po 2 dokoukaných sériích.

plakát

Mandalorian (2019) (seriál) 

StarWars pro mě nejsou ničím víc než jen sci-fi ságou, která se z nějakého důvodu stala dost populární. Rozhodně nepatřím mezi skalní fanoušky. Přesto tento seriál, to je prostě po dlouhé době skvost, především režijní a vizuální. A vypíchl bych endingy - po hudební i (opět) vizuální stránce. Ending je extrémně zanedbávaná část díla. Silný zážitek - pokud nemá být narušen a oslaben -, potřebuje ukončit pozvolně. Má být k dispozici nějaký čas, kdy člověk může vstřebat a užít si "dojezd" toho, co viděl. Nechápu, že si to autoři čehokoliv (seriálů, filmů) tak často neuvědomují. Černá obrazovka, podprůměrná hudební kulisa a hnusné titulky, to není ten správný způsob, jak se vrátit do reality. Tleskám tedy tvůrcům, že zde projevili zájem o detail a odměňuji je pěti hvězdičkami. Slabší okamžiky z obou dvou sérií by se daly spočítat na prstech jedné ruky. Paráda.

plakát

Šidžó saikjó no daimaó, murabito A ni tensei suru (2022) (seriál) 

do 8. dílu jde o +/- průměrné anime (z počátku přímo nudné), díly 8-12 mě ale zaujaly nečekaným a přesto promyšleným zvratem. Cesta časem, nutnost čelit tomu nejhoršímu, čemu je čelit možno (alespoň se to říká..) a morální dilema do toho. U běžného tuctového anime bych toto nečekal a protože je to již notná doba, kdy jsem viděl anime oživené ještě jinou rovinou než tou klasickou, triválně-akční, nerozpakuji se nadělit hezké tři hvězdičky.

plakát

Roku de naši madžucu kóši to Akashic Records (2017) (seriál) 

mně se tedy anime líbilo a jediný důvod, proč dávám jen tři hvězdičky, je jeho useklost. Příběh zjevně počítal ještě s alespoň druhou sérií. O klišé se zde mluvit nedá - že se kolem učitele vytvoří jakýsi "harém" třech mladých děvčat...to není klišé, asi jako není klišé, že se v anime objevují pravidelně auta nebo moře nebo mraky. To tak prostě je. 99,5% všech anime této kategorie nějaký "harém" mají. Rozdíly jsou ovšem v tom, jak jsou jednotlivé postavy roztomilé a vtipné či naopak tuctové a nudné, zda jsou otravné a infantilní či se naopak chovají alespoň do té míry rozumně, aby jejich chování bylo chápatelné. Některé koncepty jsou prostě všudypřítomné, čím se liší, je kvalita zpracování. A zde rozhodně alespoň o mírný nadprůměr jde... nehledě na to, že mít za hlavního hrdinu učitele rozhodně není nic obvyklého. Tímto tedy vyslovuji nesouhlas s některými jinými recenzenty. Tuctovost ani chování postav není něco, co by zde mělo býti kritizováno. Mně osobně nejvíce (krom useklosti) zklamaly bojové schopnosti hlavního hrdiny. Od nadaného a zkušeného mága bych přecijen očekával o něco větší sílu i rafinovanost a o něco méně proher.

plakát

Jurský svět: Nadvláda (2022) odpad!

dinosauři jsou všude. A lidí jsou tak přežraní, že už se je ani nesnaží lovit, spíš jen čekají, až se jim někdo omylem připlete na dosah tlamy. Stále je ale baví lidi lekat a ničit veškeré kovové konstrukce v jejich blízkosti. Z dálky se ohlašují cvrlikáním, na pozdrav zařvou, před útokem zařvou, když maj člověka v hrsti, zařvou, když jim uteče, zařvou a když je přestane bavit ho nahánět, zařvou. Autoři nicméně usoudili, že ještě více než řvaní bude děti do extáze dostávat, když se tlama dinosaura vejde s člověkem do jednoho záběru, proto takových záběrů je ve filmu hodně, ovšem kvůli tomu, že hlavními hrdiny jsou ekologové, žraní lidí je minimalizováno na co nejmenší možnou úroveň. Dinosauři se nicméně jako normální zvířata nechovali v jurských parcích nikdy, takže proč odpad až teď? Tupost a kýčovitost filmu zde opravdu dosahuje svého vrcholu - nejde jen o simplicitní modely světa (kdy se děti ve filmu naučí, že ekolog je ten, kdo přecvakává zámky, unáší zvířata a píchá jim injekci, velké společnosti jsou zlé a ničí svět, vědci jsou šílení a všechno podělají), nejde jen o repliky mezi herci a jejich ujeté chování, jde i o to, jak nudně je nezajímavý a nenapínavý děj vystaven. A co víc, dokonce ani efekty to zde nezachraňují - záběry velké dinosaury jsou ok, ale některé záběry na malé dinosaury z blízka (např. když je ve filmu někdo hladí) jsou jak s technologií před třiceti lety -- vypadaj jako nějaký megahračky na tlačítko - jako reálné modely se strojkem uvnitř a s naprosto nepřirozeným způsobem pohybu. Pokud jde herce, tak Bryce Dallas, hlavní herečka, je podle mého soudu nechutně ošklivá a když odečtu jednu starou bábu a jedno dítě, zbývá z hlavních postav jen Chris Pratt, jehož kung fu stylu "hypnotizující dlaně", kterým zvládá ovládat všechno a všechny, jsem měl plné zuby už v prvním díle.

plakát

Sebevražedný oddíl (2021) 

člověk musí mít nadíváno hodně superrhrdinskejch filmů a mít smysl pro dekadentní humor -- pak tuto bláznivou barevnou parodii plnou neotřelejch nápadů ocení. Rozhodně to ale není film pro každého, takže plně chápu i hodnocení odpad, jak tu někteří nadělují.

plakát

Sengoku basara (2009) (seriál) 

po čtyřech zhlédnutých dílech jsem si uvědomil, že jsem je omylem nestáhl z jedné série popořadě, ale byly to začátky třech po sobě jdoucích sérií (Sengoku Basara, Sengoku Basara 2 a Sengoku Basara Junge End). Ač to nebyl záměr, nakousl jsem tedy tři série, bohužel jsem ani tak v ději nezazamenal žádný vývoj. Ve všech dílech někdo rychle jel kamsi na koni, zvědi to nahlásili generálům, pak chvilku nějaký ten boj, pár nevýznamných slov ...a zase se uhánělo někam na koni. Strategii jsem nezaznamenal, žádná z postav mě nenadchla...  možná tomu dám někdy znovu šanci, ale zatím drop. První dojem = 2*.

plakát

Servamp (2016) (seriál) 

když teda nebudu rozpitvávat toho ufňukaného skrz naskrz nijakého hlavního hrdiny... a přejdu i některé divně se chovající vedlejší postavy (občas tvůrci anime mají pocit, že čím divněji postavu napíšou, tím víc bude pro publikum zajímavá, netradiční a cool.. ale světe div se, bohužel takto jednoduše to nefunguje) ..tak hlavní problém anime je, že má být o válce, ale většina dílů je o tom, že se představí nová postava/nové postavy, nějakou dobu spolu nějak komunikují či se postrkují a nakonec prohlásí, že navážou spojenectví. Bez jakékoliv hlubší zápletky, prostě tak primitivně, jak jsem to teď napsal. Reálně se tam toho děje strašně málo. V druhé půlce se pak rozpitvávají bolístky všech hodných i špatných všech upírů, aby se ozřejmilo, proč zasluhují sympatie a proč by se nakonec měli všichni vzájemně pokamarádit.

plakát

Loki (2021) (seriál) 

Loki byl bůh lsti a přetvářky... a tvůrci se jím bohužel nechali inspirovat: na prvních dvou dílech si lstivě nechali opravdu záležet, ale pak, díl od dílu, nechali kvalitu ponenáhle klesat, zprvu dostatečně pomalu na to, aby divák doufal, že se to ještě zlepší ...a ve chvíli, kdy jeho poslední naděje vyhasne, se už stejně blíží konec, takže proč se nedodívat a nezjistit, jak to skončí (cliffhangerem - jak jinak). Celkově první série nanejvýše za 3* a to jen proto, že mám postavu Lokiho obzvláště v oblibě.