Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Animovaný
  • Dobrodružný

Recenze (297)

plakát

Unaveni sluncem 2: Odpor (2010) 

Unaveni sluncem 2 je opravdu "tak trochu jiný" válečný film. Ačkoli tu máme už od počátku jasné hlavní hrdiny, tak se od nich nedočkáme toho, co by od nich každý čekal. Kotov nevybíhá ze zákopu a nestřílí jednoho Němce za druhým. Ostatní vojáci neopěvují jeho jméno a nepřipínají mu na prsa blyštivé medaile. Mnoho utrpení je způsobeno jen hloupou shodou náhod (samozřejmě za přispění pochodujících nervů a skrytého potenciálu). A pokud někdo trpí, tak jsou to většinou ti "dobří" či "méně špatní"? Ti, kteří se chtěli chovat třeba jen trochu hrdinsky či lidsky skončili povětšinou s prostřelenou hlavou nebo rozjetými končetinami. V podstatě by se dalo říct, že tento snímek ukazuje pravou tvář války. Nic není předem nalajnováno a i když se někdo může zdát v jednu chvíli jako vyvolený, může být během několika málo minut spálen v nedaleké stodole. To je prostě život neznající zaběhnutá klišé. Na druhou stranu ale přiznávám, že se ve filmu kumuluje až příliš mnoho ironických náhod (ať už šťastných či nešťastných). V některých scénách herci docela nepříjemně přehrávají. V jedničce to bylo přijatelné - tam se jednalo takřka o magický realismus - ale zde?... To však není ten největší nedostatek (všechno jsou to jen lehko přehlédnutelné maličkosti). Hlavní problém však nastane, když se začneme pídit po smyslu tohoto díla, popřípadě po kontinuálním příběhu nějaké postavy. Snímek celkově vyznívá jako dlouhá předehra k předem natočenému finále. A to je velká škoda. Rovněž mě mrzí charakterová změna samotného Kotova. Možná s člověkem natolik zamává lágr (nemůžu posoudit), ale mně přišlo, že se Kotov začal chovat úplně jinak než dříve.

plakát

Gattaca (1997) 

Gattaca je příjemné sci-fi drama, které pracuje s tématem přetechnizované společnosti (ne tak vzdálené budoucnosti) a vadného článku v řetězci, který se rozhodne postavit celý systém na hlavu a nebýt jen věčným outsiderem. Filozofická podobnost s tématy z první poloviny 20. století není náhodná. Jediný problém filmu vidím pouze a jedině sám v sobě a jednoduchosti příběhu, který se snaží nezabíhat do přílišných detailů. Kromě touhy hlavních hrdinů být něco víc, i přes svoji genetickou nedokonalost, snímek blíže nespecifikuje jejich motivace a emoce. Prakticky se o nich nedovíme nic, co by neobsáhla hlavní myšlenka. A to mi nestačí. Proto dávám pouze lepší 3 hvězdičky.

plakát

Labyrint (1986) 

Je to dětinské, infantilní a poměrně přímočaré. Ale i přesto to má své kouzlo dětské kouzlo. Jak už jsem četl v některém komentáři - je velká škoda, že jsem neviděl tento film (pohádku, která vlastně ani neví, pro koho je přesně určena) jako dítě. Určitě bych se k němu vracel s nostalgií. Takhle můžu dát jen slabší 4 hvězdičky (76 %). Hodnocení snižuje občasná enormní infantilita (jako by byl snímek pro děti do 5 let), poplatnost 80. letům (který do celkové kompozice prostě nepasuje), celková umělost prostředí a fakt, že se David Bowie opravdu drží a nedostává tolik prostoru, kolik by dokázal patřičně využít. Do kladů tohoto rozporuplného dílka zcela jistě patří prima humor a všechny ty roztomilé příšerky. V podstatě tu nikdo není skutečně špatný. A když dá divák volno mozkovým závitům a při některých tricích přimhouří oči, bude se jistě dobře bavit. ;-)

plakát

Rosemary má děťátko (1968) 

Snímek je opravdu povedený. Má příjemnou atmosféru a hlavní hrdinka to zahrála geniálně (ostatní výborně sekundovali). Konec mi přišel jako vytržený z jiného filmu (neříkám, že byl špatný - jen jiný). Plný počet dát nemůžu, protože mi přijde, že celkový obsah filmu je poměrně ... prázdný.

plakát

Polární expres (2004) 

Polární expres vydařený animovaný film a zároveň kýč nejhlubšího zrna. Ačkoli se tyto dva pojmy téměř vždy vylučují (alespoň pro mne) tak zde se spojily v jedno. První půlka filmu (jízda vlakem) je výborná a klidně by se dala dále rozvést do zbytku filmové stopáže. Druhá polovina, tedy pobíhání po "Severním pólu" je katastrofální odpad, nevkus, kýč a naprosto bez fantazie. Když to sečtu, tak odpad + lepší 4 hvězdičky = slabší 3. :-)

plakát

Vražedná terapie (2001) 

K tomuto filmu se dá říct leda to, že se jedná o dokonale budovanou atmosféru. Škoda jen toho konce, který byl poměrně rychlý (i přesto byl dobrý). Možná bych i trošičku víc proštrachal tamní archiv. :-)

plakát

Faunův labyrint (2006) 

Po druhém zhlédnutí lehce pozměňuji své hodnocení. Atmosféra, hudba, herecké výkony a hororový fantasy prvek se mi dostaly pod kůži. Ale chce to více rozvést tu fantaskní část. Když začaly běžet závěrečné titulky, měl jsem pocit, že mnou právě zhlédnutý film trval sotva půl hodiny. Doufám, že se del Toro jednou překoná a natočí pořádnou tříhodinovou nálož.

plakát

Belle epoque (1992) 

Velmi příjemně poetická komedie. Skvělé herecké výkony i dialogy. Když k tomu přidáte okouzlující sestry, milého hlavního hrdinu a prosluněné pláně, vyjde Vám z toho skvělý film, který by jste rozhodně měli vidět (jestliže v sobě máte alespoň trochu toho snílkovství).

plakát

Velké ticho (1968) 

Velmi zajímavý western. Má spousty skvělých pasáží - jezdci v rozlehlých údolích, zasněžené hory, příjemné detaily, hlavní hrdinové, brutální bizarnosti (které jsou však v extrémních podmínkách skutečného světa poměrně běžné - cynismus, masakry či nakládání s mrtvými, vše je "logicky" ospravedlněno). Ale také dost neřestí - nekvalitní obraz, občas zbytečně třesoucí se kamera, ne zrovna ideální rozložení příběhu a tempa, pár nelogičností (zrolbovaná cesta, ...), zastřelení lidé padají k zemi po jedné až dvou otočkách kolem své osy (opravdu příliš divadelně), často si až nabíhají pro kulku, pěna (sníh) je občas příliš viditelně pěnou. Filmu by rozhodně slušel méně omezený rozpočet, kvalitní filmové zázemí či propracovanější scénář. Bylo by lepší vybrat si jednu z cest vyprávění příběhu (inovativní / klasickou), ne něco mezi (což se i stalo a proč také neví divák, co si má myslet). Pro to a ještě víc dávám lepší 3 hvězdičky. P.S. Jak by asi vypadal takovýto film po patřičných vylepšeních dnes?...

plakát

Pohádka o Malíčkovi (1985) odpad!

Nemůžu si pomoct a zároveň se omlouvám všem nostalgickým fandům. Při sledování takovýchto pohádek trpím a cítím se "trochu" trapně. Toto dílko se snaží vypadat kvalitně a přitom je to šílená slátanina prokládaná zpěvy a tanci (někdy až baletními vsuvkami) účinkujících. Takhle to vypadá, když (třeba i kvalitní) části spojuje nekvalitní koncept (kamera, scénář, režie), který celou pohádku pohřbí tři metry hluboko.