Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Akční
  • Drama
  • Animovaný
  • Krimi

Recenze (2 881)

plakát

Fallout (2024) (seriál) 

Zpracováním postapocaliptického světa jsem nadšený. Příběhem už moc ne. A bohužel ani obsazením. Černoch co se furt tvářil jako kakabus, z toho jsem šílel asi nejvíc. Ella Purnell s obrovskýma hezkýma očima, jenže když v posledím díle je dohromady tak 10 minut jen záběrů na její kukadla, tak jsem u toho několikrát usnul (a to i když jsem si některé scény pustil znovu a znovu u nich usnul). A celá první řada je něčem "kouzelném", co každý potřebuje. A na závěr? Se rozsvítí světla. Hustý. Akorát že jsem si každý druhý díl říkal, kolik světel na opuštěných místech po 200 letech pořád svítí. Takže ten závěr dost o ničem. Hodně lidí srovnává se Zaklínačem a jak se povedla adaptace. Jenže Zaklínač se měl držet knižní předlohy. Fallout se držel světa (a možná nějakých drobností z pozdějších her, které oproti prvním dvěma dílů jsou horší) a příběh volnost, postavy volnost. Když srovnám tyto dva seriály z pohledu adaptace světa, je na tom Zaklínač možná i líp.

plakát

Dobré ráno, Brno! (2023) (seriál) 

Zajímavé a oproti předchozím Prušinovského počinům ještě o něco méně korektní. První díl byl fantastický a potom měl seriál ještě pár světlých chvilek, ale kvalita bohužel upadala. V druhé řadě už byla spousta momentů, které se objevily, někdy i vícekrát, ale žádná pointa s nimi nesouvisela. Za co jsem ale ze seriálu nejspokojenější, je pro mě objevení spousty zajímavých herců. Kokorský, Kolařík a několik dalších.

plakát

Jedeme na teambuilding (2023) 

Námět? Dobrý. Některé vtipy? Dobrý. Herci? Slušný, hlavně Prachař, Polívková a Kotek drží celý aspoň trošičku nad vodou. Takže jsme ve výsledku rád, že jsem film viděl, že jsem viděl hodně dobře hrát Michala Davida a zasmál jsem se u pár povedených vtípků a celkem zábavného podání kaličů z Brna. Myšlenka teda byla dobrá, ale scénář se brutálně nepovedl. Scénář je fakt příšerná sračka a nikdo další z tvůrců už s tím nic víc udělat nemohl. Ani režisérka Marianková se moc nepředvedla. Přitom její první film Známí neznámí nebyl tak špatný.

plakát

Comancheros (1961) 

Tenhle typ westernů rozhodně nepřežil šedesát let. Dokonce bych si dovolil tvrdit, že ani ne třeba čtyřicet. Možná ještě méně. Jakoby vtipné situace s nadsázkou, přehrávajícími herci a nestydatě až nadpřirozenými hrdiny. Na vychvalované scény s Lee Marvinem jsem se hodně těšil, ale byly to přesně ty okamžiky, kdy jsem si říkal, že tohle fakt ne. ElDorado s Waynem nebo jiné klasiky nestárnou, ale tyhle taškařice zestárly dávno.

plakát

Oppenheimer (2023) 

Přehled skvělých herců. A že jich bylo. Ale bohužel v trochu zajímavém příběhu. Námět je tak na hodinový dokument. Nechápal jsem a pořád nechápu, když se někdo rozplýval, že je potřeba film vidět na co největším plátně s pořádným ozvučením. Za mě ani nevidím důvod, proč bych měl film vidět znovu. Prostě dobré řemeslo, ale jinak tuctový životopisný film. Ty mi sednou jen výjimečně a tady se to (dle mých původních očekávání) nestalo.

plakát

The Independent (2022) 

Poměrně milé překvapení. Film jsem si pustil hlavně kvůli Cenovi a jeho obdivovaný bývalý sportovec, cílevědomý politik i nešťastné štěně, které udělalo loužičku, jsou všechno uvěřitelné polohy knadidáta na prezidenta. Až jsem si říkal, že oproti Arnoldovi a jiným svalovcům, má Cena potenciál někdy vyhrát i nějakou hereckou cenu. Zbytek hlavního hereckého osazenstva už měl kolísavou úroveň (Cox a Jodie Turner-Smithová) a zbytek už byl (vlastně kromě Langa) už vyloženě slabší. Dialogy byly ale hodně povedené a celé skoro dvě hodiny jsem se zajímal o dění na scéně. Zvraty byly podány tak nějak chaoticky a mít látku v rukách zkušenější režisér, bylo by pokoukání lepší. I tak ale bylo cítit, že jde o velká témata, silné příběhy a nečekané zvraty. Ale uznávám, že bez Ceny bych hodnotil podobně, jako většina recenzentů.

plakát

Shazam! Hněv bohů (2023) 

Je to sice taková generická slátanina, ale trochu povedeného vtipu to má, Rachel Zegler byla kouzelná a docela mě potěšil vizuál řecko-římských monster, které jako by vypadly z filmů z 80. let. V trochu lepším komiksovém průměru film navíc drží to herecké obsazení (Mirrenová, Hounsou a Liu).

plakát

Duna: Část druhá (2024) 

Krásně natočená a hodně věrná adaptace druhé poloviny knihy. Bohužel, protože druhá poloviny knihy se nedala číst. Respektive já ji četl dva měsíce, protože mě ani trochu nebavila a po vypití jedu i hlavní postava pozbyla veškeré mé sympatie. I zde je ta proměna znatelná, i když ne tak jako v knize, takže tolik sympatií MuadDib neztratil. Vlivy koření a náboženský fanatismus je ale v dost velké míře, takže na tyto části jsem pohlížel stejným znechuceným pohledem jako Garney Haleck. Oproti knize mi zde ale nevadili Benegeserinky. No a jízda na červovi byla hodně parádní zážitek. Podruhé (a bez velkého plátna) už film ale asi vidět nikdy nechci.

plakát

Kosmonaut z Čech (2024) 

Jak mě kniha bavila v první polovině a ve druhé už moc ne, tak u filmu to mám přesně naopak. V začátku mi scházelo to propojení s českým prostředím a historií. Chápu, že do amerického filmu bych toho chtěl moc, ale bylo to to kouzlo, které se mi v knize líbilo. Ve filmu je rozjezd hodně pomalý a dalo by se i říct, že nezajímavý. Celkem tak i chápu ty davy, které film po čtvrt hodině vypnuly. Zbytek je ale odměněn silným příběhem o lásce a sobeckosti. Na konci filmu jsem byl dojatý a po něm jsem si říkal, jak se scifi s obřím pavoukem povedlo člověka vrátit do reality. Přitom mám na filmech paradoxně radši, když mě od té reality odtáhnou.

plakát

Muž na laně (2015) 

Skvěle odvyprávěný příběh a parádně natočená provazochodecká scéna. Mačkám jsem chvílemi polštář a snažil se vtisknout do gauče, jen aby Pettit z lana nespadl. Opravdu hodně intenzivní sledování. I když za těmi působivými scénami stojí digitální triky, bylo to úžasné. I vyprávění o přípravách ale bylo fajn a Papa Rudy v podání Kinsleyho byla hodně zajímavá postava. Prostě musím vyzdvihnout práci Roberta Zemeckise, kterému se na filmu povedlo snad až na paruku Gordona-Levitta asi vše.