Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Dokumentární
  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Krátkometrážní

Biografie (6)

Lordan Zafranovič (režisér / scenárista / herec)

30.01.2019

Představitel černé vlny jugoslávského filmu se narodil do rodiny námořníka. Po vystudování námořnické školy, absolvoval literaturu a vizuální umění na akademii výtvarných umění ve Splitu. Poté odešel do Prahy, kde na FAMU studoval režii. V roce 1971 promoval jako absolvent režie v ročníku Elmara Klose.Mezi jeho první počiny… (více)

Jean-Marc Vallée (režisér / střihač / scenárista)

02.02.2014

Kanadský režisér a scénárista Jean-Marc Vallée vystudoval filmovou tvorbu na Québecké univerzitě v Montréalu, kde natočil svoje první krátkometrážní filmy jako STÉRÉOTYPES(1991), LES FLEURS MAGIQUES (1995) nebo LES MOTS MAGIQUES (1998). Jeho velkým, debutním snímkem bylo drama ČERNÁ LISTINA, který bylo nominováno na kanadské… (více)

Vince Gilligan (tvůrce / scenárista / režisér)

13.10.2013

Vince, vlastním jménem George Vincent Gilligan, americký televizní scénárista, režisér a producent se narodil roku 1967 v Richmondu do rodiny učitelky a pojišťovacího agenta. Již od mládí se zajímal o kinematografii. Na střední škole se svým bratrem Patrickem a nejlepším přítelem Angusem Wallem (editor KLUB RVÁČŮ, THE SOCIAL… (více)

Johnny Mandel (skladatel / herec)

15.09.2013

Skladatel populární i filmové hudby, jazzman John Alfred Mendel se narodil do rodiny oděvního dělníka a operní pěvkyně. Matka již v jeho pěti letech objevila jeho hudební sluch. Proto začal hrát na klavír, později na trubku a pozoun. Po studiu na Manhattan School of Music a Juilliardově konzervatoři v roce 1943 začal hrát v… (více)

Boris Malagurski (režisér / herec / kameraman)

11.04.2013

Rodák ze severosrbské Subotice Boris Malagurski, režisér, producent, scénárista a aktivista se narodil v roce 1988 ještě v socialistické Jugoslávii. Po dokončení základní a hudební školy, začal studovat na gymnáziu, kde natočil své první amatérské filmy.V roce 2005 emigroval do Kanady, kde dokončil střední školu a vystudoval… (více)

Tim Hetherington (režisér / herec / kameraman)

10.04.2011

Tim Hetherington se narodil v Liverpoolu ve Velké Británii. Studoval literaturu na Oxfordské univerzitě a později fotožurnalistiku. Především pracoval v New Yorku jako fotograf pro magazín Vanity Fair.Než se stal režisérem, pracoval jako kameraman na filmech LIBERIA: AN UNCIVIL WAR (2004) a THE DEVIL CAME ON HORSEBACK (2007).… (více)

Reklama