Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dva muži z odboje přemluví pasáka ovcí Baska, aby převedl přes hranici z Francie do Španělska profesora Johna Bergsona, kterého nacisté nenávidí, protože o nich napsal pravdu, ale chtějí využít jeho odborných znalostí ke zdokonalení svých zbraní. Bask žije na osamělé farmě blízko hranic, okolí zná lépe než kdokoli jiný a už nejednou odboji pomohl. Tento zdánlivě nerudný muž není moc ochoten opět riskovat život, ale suma 5000 peset udělá své. Bask odjede do Toulouse, kde zjistí, že na něho čeká nejen profesor Bergson, ale také jeho žena Ariel, dcera Lea a syn Paul. To je příliš velké riziko a Bask převádět celou rodinu odmítá. Ale budovu, kde jsou Bergsonovi schovaní, prohledávají příslušníci SS, a nezbývá tedy nic jiného než tajným východem utéct. Tím se akce rozbíhá. Fanatický kapitán von Berkow zlomí odbojáře Alaina Renoudota, který prozradí, kam mají utečenci namířeno, a Berkow se pustí se skupinou všeho schopných nacistů do jejich pronásledování... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (100)

poz3n 

všechny recenze uživatele

Může získat válečný film, který má až podivně nedobré akční scény a psychedelický závěr na úrovni nějakého psycho hororu kultovní postavení? Asi ano. A stačí vám k tomu zřejmě jen pro role psychoušů narozený Malcolm McDowell. Ona se tak ani jeho role kapitána Von Berkowa od Alexe deLarge z Mechanického pomeranče neliší. Obě jeho postavy pijí mléko, nosí něco na způsob suspenzorů (jen Berkow na něm má ještě k tomu malý hakenkreuz) a vyžívají se v sadistickém násilí. Štvance jsem poprvé viděl jako malý v jednom zimním večeru na chalupě v malé černobílé televizi. To si pamatuji do dneška a zanechalo to ve mě značně nostalgickou atmosféru. 7/10 ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

My, čo hodnotíme ten film, sme ho skoro všetci videli pred dvadsiatimi rokmi. Isteže sú niektoré scény napínavé a podopreté silným herectvom, ale je to akosi na vode - neucelené. Vlastne by sa jednalo len o priemerný a predvídateľný dobrodružný film, obsahujúci všetky klišé, ktoré sa od neho dajú očakávať, nebyť niekoľkých nezabudnuteľných scén. A všetkých spája jedno meno - Malcolm McDowell. Ten si svoju rolu ako jediný evidentne užíval. Hovoril som si, že film, kde proti sebe stoja Anthony Quinn a Malcolm McDowell, nemôže byť zlý. Avšak taká kopa vyložených hlúpostí to vyložene kazí. A mohla to byť paráda, keby si to pán režisér po sebe aspoň raz zhliadol. ()

Reklama

mm13 

všechny recenze uživatele

Škoda niekoľkých prinajmenšom podivuhodných momentov, kedy sa inak uveriteľné postavy zachovajú nezmyselne (alebo ich rozhodnutie nedokázal režisér dostatočne odôvodniť a predať?). Pritom ale originálna (cítiť, že nie americká) dobrodružná vojnová dráma s vynikajúcim obsadením a kopou pamätných scén (bohato prevažujúcich tie problematické). Nebyť Thompson taký lajdák, mohol to byť neotrasiteľný kult na piedestále svojho žánru. Takto sa to o túto pozíciu "iba" obtiera. ()

Circumscriptor 

všechny recenze uživatele

Je to naozaj silný film, ale do nadpriemeru to má ďaleko, radšej by som to nazval lepším priemerom. Nikdy však nezabudnem na očividne fantastického herca Malcolma McDowella, ktorý sa úžasne vžil do svojej úlohy šialeného národného socialistu nosiaceho spodnú bielizeň s hákovým krížom (tá scéna sa zo spomienok odstrániť nedá). ()

Kubaso 

všechny recenze uživatele

Vlastně by se jednalo jen o průměrný a předvídatelný dobrodružný film, obsahující všechna klišé, která se od něj dají očekávat, nebýt několika nezapomenutelných scén. A všechny spojuje jedno jméno - Malcolm McDowell. Ten si svoji roli jako jediný evidentně užíval. Režisér si toho byl vědom, a tak mu zřejmě poskytl pár scén nad plán, čímž filmu jednoznačně prospěl. Ostatní totiž snad ani neměli co hrát. Závěr je možná až moc na efekt, ale co naplat. Funguje. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (4)

  • Pro konec snímku byly natočeny tři verze a všechny byly nakonec použity. (ČSFD)
  • Snímek byl natočen tři roky po vydání knižní předlohy „Perilous Passage“ z roku 1976 od Bruce Nicolaysena. Ten rovněž vytvořil scénář pro film. (ČSFD)
  • V některých amerických kinech byl snímek promítán pouze týden. (ČSFD)

Reklama

Reklama