Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Žhavý písek, tvrdý dril a smrt na každém kroku, takový je život Cizinecké legie pod žhavým Africkým sluncem. Hlavní postavou příběhu zasazeného do dvacátých let dvacátého století je lehkomyslný francouzský boxer a flamendr Alain Lefevre, který udělá tu chybu, že se zaplete s milenkou nechvalně známého mafiánského bosse. Na útěku před jeho zabijáky se rozhodne ukrýt osvědčeným způsobem a nechá se naverbovat k francouzské cizinecké legii, která ho pošle k pluku do severní Afriky, kde se stává spolubojovníkem pestré směsi mužů všech možných ras, vyznání i příčin, které je přivedly do řad legie. Tady se mladý muž musí utkat nejen s brutálním psychopatickým velitelem, tradičně tvrdým a krutým výcvikem, ale také s jednotkami krvelačných partyzánů a dokonce i s najatým zabijákem, který ho přijede zabít poté, co francouzský mafián zjistí, kam zmizel. Všechny rozpory mezi muži jednotky, všechny jejich osobní potíže a pocity se ovšem stávají bezvýznamnými v okamžiku, kdy je pevnost napadena Araby odhodlanými ke všemu. Zdá se, že tentokrát ani kulomety zasypávající nepřítele deštěm kulek nepomohou. A tak nezbývá než doufat, že Alain přežije a vrátí se do Paříže, aby mohl očistit své jméno pošpiněné falešným obviněním a také získat ruku ženy, kterou stále miluje. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (142)

dobytek 

všechny recenze uživatele

Van Damme ukázal, že umí i něco jinýho, než jenom kopy z otočky. Tohle byl asi jeho nejlepší hereckej výkon, co jsem viděl. Film je sice trochu předvídatelnej a nějaký to klišé se tam najde, ale neni špatnej. Ve druhý půlce jsou pak docela povedený akční scény a skoro jsem uvažoval i o 4 hvězdách. Bohužel konec mi přišel tak trochu z kategorie deus ex machina. spoiler: Van Damme přežije jako poslední z legionářů a ten hlavní terorista Zarkáví mu řekne něco jako: "Seš fakt hrdina, pyčo. To je u nás známka punku, takže tě necháme žít." ()

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Legionář Jean-Clauda van Damma je sice béčko, ovšem v rámci možností produkce a talentu tvůrců, tak béčko poměrně výpravné, velmi atmosférické a vlastně i docela stylové, což vše toto zmíněné dohromady tvoří docela působivou podívanou, jenž disponuje ale i dalšími překvapivě fungujícími prvky, jako zajímavé postavy, které mají výrazný vliv na děj a jsou i sympatické, a to nejen díky slušnému castingu, dále film nabízí i poměrně fungující emoce, v druhé polovině filmu pak dostane pořádný prostor i akce, kterou určitě též nelze označit za nějak lacinou, jelikož nabízí jak souboje, tak především spoustu střelby a výbuchu, a její zpracování celkově budí efektní a přesvědčivý dojem, no a samozřejmě vůbec marná není ani samotná zápletka, fungující jak na začátku ve Francii, tak následně v severní Africe, má spád, nenudí, občas i překvapí, takže i v tomto ohledu se jedná o fajn podívanou. Vyloženě vytknout jinak, opět tedy s ohledem na možnosti filmařů, není pak asi Legionáři co, tudíž Van Damme účinkováním v tomto snímku zkrátka své filmografii tentokrát ostudu neudělal, sice zde tedy neukázal téměř nic ze svého bojového umění, ale charisma tu měl zase na rozdávání, takže ano, za mě působivé, slušně natočené béčko. ()

Reklama

DHDV 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších filmů od JCV. Film je v jeho tvorbě docela nadprůměrný, má dobré herecké výkony, celkem slušný rozpočet a hlavně dobrý příběh. Pokud tohle měla být jeho vstupenka mezi elitu, tak to chtělo ještě více nadání režiséra/scenáristy ale potenciál to má. Já se u filmu nenudil a docela se divím tak špatnému hodnocení, otázkou je zda všichni tento film viděly. S klidným svědomím dávám 3 hvězdy. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Podle všeho první film belgického svalovce, kdy jsem si řekl, že je něco špatně!! Po Legionáři pak rozpačité pokašlávání už jen sílilo.. Ale postupně. Rozkládá se před námi pokus o trochu jiný žánr, kdy náš hrdina nerozdává kopance, ale občas buší pěstmi, ovšem většinou míří puškou na berberské povstalce v nekonečné marocké poušti. Původně lehkomyslný playboy naštve francouzského mafiána, prchne ze země k legionářům do výcvikového tábora, aby se brzy dostal do střetu s beduíny, kteří chtějí tyhle narychlo vycvičené válečníky navždy vytlačit ze své země. Jean-Claude mezitím poznává hodnotu odvahy a přátelství, místy se snaží hrát a ač je to po formální stránce slušné, samotný děj nedokáže nijak zvlášť strhnout. Prostě jen vata mezi jednotlivými nájezdy beduínů. Ve výsledku průměrné dobrodružné béčko, které se obešlo bez typických Van Dammeových atributů. ()

Paldiny 

všechny recenze uživatele

MacDonald sa tým púštnym arabom skrátka rozumie a ako tomu bolo pri treťom Rambovi aj tu ich vykresľuje ako nezničiteľnú armádu psov, čo si budú strážiť svoje teritórium do posledného muža. A je im maximálny šumák či majú Rusi, Amíci alebo v tomto prípade Francúzi na to iný názor. Film sa odohráva medzi vojnami a masíruje chlapskú dušičku rečami, na ktoré počuje iba ona. Prepiera sa tu ušľachtilosť, česť, priateľstvo a v neposlednom rade láska (k ženám). Drobné konflikty ako zrada, chamtivosť, skazený charakter už akosi patria k tomu. Akcie dostatok, v druhej polke vlastne nonstop jazda. Hudba, herci, spracovanie v rámci škatuľky fajn, veď zas rozpočet nepatril k najmenším, ale mám pocit, že sa režisér za celú tú dekádu nikam neposunul. Tak či onak bol tretí Rambo o hviezdu lepší. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (5)

  • Původně měl snímek zamířit do kin, nakonec šel však pouze do videodistribuce. (korbitch22)
  • Na konci 63. minúty sa Alain Lefevre (Jean Claude Van Damme) zoznamuje s dvoma legionármi, pričom pri zábere od chrbta má jeden z nich v ústach cigaretu a v pravej ruke drží zápalku, ale v zábere spredu už v pravej ruke drží cigaretu. (ČSFD)
  • Legionári používajú pušky Lebel 1886, ktoré boli štandardnou zbraňou francúzskej armády počas prvej svetovej vojny. (Jello Biafra)

Reklama

Reklama