Reklama

Reklama

Epizody(13)

Obsahy(1)

Lucy je jedním z nejsilnějších příslušníků rasy „diclonius“, skupinky mutantů, jež se od lidí liší pouze růžovou barvou vlasů a očí a dvěma rohovitými výběžky na hlavě. Ty představují zdroj telekinetické síly dicloniů: vektorů, neviditelných a nadlidsky silných rukou, díky nimž jsou mutanti prakticky nepřemožitelní. Dicloniové chovají nepřekonatelnou nenávist k lidem a neváhají užít svých schopnosti k zabíjení, z toho důvodu je vláda drží ve speciálním vězeňském ústavu, kde jsou zkoumáni a postupně eliminováni. A právě odsud Lucy jedné noci unikne.

Bratranec Kouta a sestřenice Yuka se setkávají poprvé po osmi letech a jejich setkání je okamžitě pokřtěno neobvyklou událostí: na pláži nacházejí nahou dívku s růžovými vlasy, dvěma rohy a vážným zraněním hlavy, které způsobilo její ztrátu paměti, řeči a, řekněme, mírně infantilní chování. Kouta a Yuka se bezbranné Nyu, jak si dívku pracovně pojmenovali podle jediného zvuku, který vydává, ujmou, ovšem brzy zjišťují, že minulost Nyu je velice černá. Nebo by se slušelo říci spíše krvavá?

Japonský animovaný seriál „ELFEN LIED“, který obsahem pokrývá šedesát ze sto sedmi epizod stejnojmenné mangy, je znám a puritány kritizován hlavně pro velké množství nahoty, krve a extrémního fyzického i psychického násilí. Ovšem určitě to nejsou jediné důvody, proč bylo toto dílko, důsledně vyvracející názor, že anime je záležitostí určenou primárně dětskému publiku, svým americkým distributorem označeno za jeden z nejúspěšnějších titulů roku 2005. (kiddo)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (209)

Adasin 

všechny recenze uživatele

Viděla jsem už o dost nechutnější věci (nejen z Asijské produkce) a ani si nemyslím, že by se jednalo o nejkrvavější anime (v Berserkovi je tý krve dle mýho daleko víc, vlastně i tý nahoty). Nebo je snad takové množství lidí pohoršeno tím, že se hlavní hrdinka v jedné scéně počůrala? Tady je spíš problém v tom, že je to na těhle nechutnostech postavený a je to jakože "pro dospělý", přitom příběh a je celkem obyčejnej a sám o sobě zas takový terno není. Podobně je to u postav. ----- Nebudu kecat, na první zhlédnutí mě to chytlo a měla jsem tu pětihvězdu. Ale zpětně si uvědomuju, že mě to chytlo hlavně proto, že těch šokujících a brutálních scén je tam přehršel, který to do člověka hustí a člověk si je chce užít, takže nad ničím víc nepřemýšlí. Ty klidnější scény, co mě nebavily, jsem většinou překousla a ten erotickej humor mě nechával celkem chladnou. A kromě toho i tady se tvůrci snažili pořád šokovat. Je fakt, že postavy mi už tehdy přišly takový podivný, ne moc sympatický, snad až na jednu. Teď po letech si vybavím akorát jména a to, že každej měl nějaký trauma nebo byl magor. A taky si pamatuju, že mě celkem naštval konec. Úplně bez připomínek zůstává jen animace, to prostředí nakreslili fakt nádherně.  6/10 ()

Nancy 

všechny recenze uživatele

Nádherný seriál, u kterého mi ale něco chybělo... nedokážu vyjádřit přesně co, ale nějakých 10 dílů jsem nemohla pochopit, proč má tak vysoké hodnocení. Příběh není špatný nebo nudný - a to ani chvilku, každý díl skončil, než jsem si vůbec stihla uvědomit, jak dlouho u něj sedím, ale občas mi přišlo, že by se z toho dalo vyždímat víc. No posledních pár dílů mě ale tak dorazilo, že jsem nakonec i já nechala proniknout Elfen Lied do svého srdce. Takže, hoši, já jsem se narozdíl od vás nezamilovala... do Elfen Lied, ale můžu říct, že jsem se s ním celkem pěkně spřátelila ;). ()

Reklama

Midori_Mike 

všechny recenze uživatele

Tohle anime mě kdysi emocionálně tak zničilo, že jsem se tehdy zařekl že si vytvořím účet tady na ČSFD a napíšu co si o něm myslím. Od té doby už uběhly sice skoro 2 roky a viděl jsem spoustu asi i lepších anime, ale přesto můj první koment na ČSFD věnuji Elfen Liedu. Elfen lied je dokonalým odrazem toho, čeho jsou japonští tvůrci schopní. Neuvěřitelně silné emoce, originalita, schopnost zas a znova vám vyrážet dech, vysoká umělecká hodnota, poselství lidem. Nejvíce mě zaskočila detailní syrová brutalita v kontrastu s jemnými emocionálními okamžiky, kdy mi srdce bušilo jako splašené. Elfen lied si se mnou nepěkně pohrál, totálně mě psychicky zruinoval a odkopl pryč. A to celé tak, jak se to žádnému jinému dílu předtím nepodařilo snad ani částečně. Takovou bolest a soucit jsem do té doby prostě nezažil. Nejvýstižnější je, že to pro mě bylo do té doby prostě nepředstavitelné. Samozřejmě jsou tu i negativa... Nejvíc asi, pro Evropany těžko pochopitelné, perverzní vtípky, kterýma se v prvních dílech vůbec nešetřilo. Ale když tohle překousnete, zbyde už jen dokonalost. Tohle není seriál pro striktně logicky myslící lidi, spíše pro citlivější povahy. Pro mě Elfen lied = tragédie desetiletí. 10/10 plná palba... budoucnost je v animaci ;) ()

Artran odpad!

všechny recenze uživatele

Sledovat tenhle blábol je utrpení. Už úvodní znělka, ve které je polonahá mutantka Nju zakomponovaná do obrazů Gustava Klimta za doprovodu výňatků z bible, dává tušit, že se schyluje k nejhoršímu. A taky ano. Bizarní slepenec zhovadilostí všeho druhu, který se snaží primitivního diváka tlačit k sentimentálním slzičkám za gejzírů lidské krve je něco, na co už opravdu nemám čas ani náladu. Japonská kultura v jedné ze svých nejhoších podob (bohužel). - - - Seriál jsem v průběhu měsíců masochisticky dokoukal - hodnocení neměním. Některé momenty dokonce prokazují takovou míru nechtěné parodické kreativity, že nad tím zůstává rozum stát. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Poznámka: Hodnotenie po návrate k seriálu s odstupom 3 rokov. Musím priznať, že ma veľké sklamanie zastihlo už v piatej minúte prvého dielu. Povedal som si však, že predsa len dám tomuto slávnemu anime ešte šancu, a po ďalších dvoch dieloch... som zistil, že to nemá cenu. Naivný a nefunkčný príbeh, ktorý kombinuje, čo sa dá, bezúčelná brutalita približujúca sa Hellsingu, ktorému však nesiaha ani po päty, detská romanca a erotika, priemerná animácia, ktorá mi vôbec nesadla, príliš detinské spracovanie a záplava infantilného "humoru". Krv ani erotika mi nevadia, lenže tu to pôsobí rovnako ako v lacnom americkom tínedžerskom horore - človek sa na tom môže len smiať, alebo plakať. Takže nie, radšej si pozriem znovu Hellsing a Evangelion, a mixnem to Blue Genderom. Nerozumiem, čo na to všetci vidia, takže sa síce s neochotou, ale predsa tentoraz pripojím k nepočetnej skupine s opozitným názorom. 30% ()

Galerie (572)

Zajímavosti (13)

  • V roce 1974 nalezli paleontologové téměř kompletní fosilii australopitéka afarského – předchůdce člověka, kterého pojmenovali jako Lucy, jež žila asi před 3 200 000 lety. Kaede/Lucy, které propůjčila hlas Sanae Kobayashi, představuje začátek nového lidského druhu nazvaného Diclonius. (Hromino)
  • Úvodní píseň „Lilium“ nazpívala zpěvačka Kumiko Noma. (CarnTheNunya)
  • Latinská píseň – nebo spíše modlitba – nazvaná „Lilium“ pojednává o květině cudnosti. (Shley)

Reklama

Reklama