Reklama

Reklama

Těsně po zavraždění Abrahama Lincolna je zatčeno sedm mužů a jedna žena. Všichni jsou obviněni ze spiknutí za účelem atentátu na prezidenta, viceprezidenta a ministra zahraničí. Jediná obviněná žena, dvaačtyřicetiletá Mary Surratt (Robin Wright), je majitelkou penzionu, ve kterém se šestadvacetiletý John Wilkes Booth (Toby Kebbell) setkal se svými komplici a plánoval tu simultánní útoky. Ve Washingtonu, který se jen těžko vzpamatovává z občanské války, se čerstvý právník a válečný hrdina na straně Unie, osmadvacetiletý Frederick Aiken (James McAvoy), se zdráháním ujímá obhajoby obviněné ženy před vojenským tribunálem. Aiken brzy začne pochybovat o vině své klientky a věří, že byla využita jako návnada a rukojmí, aby mohl být zatčen jediný konspirátor, kterému se podařilo uniknout, její vlastní syn John (Johnny Simmons). Zatímco se celý národ obrací proti ní, Mary musí spoléhat na Aikena, že se mu podaří odhalit pravdu a zachránit jí život. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (214)

Hild 

všechny recenze uživatele

Film, který stojí a padá na hereckých výkonech. Jde o soudní konverzační drama a zde skutečně podávají skvělé výkony všichni zúčastnění, ať už v hlavních rolích, nebo v těch vedlejších. Všechny dialogy jsou dobře napsané a díky hercům mají skvělou dynamiku a člověk se nestihne nudit. Robin Wright je skvělá, ale nedostala zase tolik prostoru, jak jsem si původně myslela. Film patří Jamesi McAvoyovi, který je v roli mladého právníka, který musí obhajovat ženu, o které je z počátku přesvědčen, že je vinna vážně výborný. Robert Redford se vůbec nechtěl zabývat samotným atentátem, ale aby se neřeklo, tak ho do filmu vložil, jde strašně poznat, že šlo zkrátka jen o povinnost a tak začátek působí trochu chaoticky a vše se seběhne strašně rychle. Chtěl hlavně poukázat na ten nespravedlivý právní systém a to, že celý soudní proces s Mary Surrattovou měl výsledek ještě před jeho začátkem. Technická stránka filmu povedená, kostýmy, výprava a své předvedl i kameraman. Hodně se mi líbila práce se světlem. V The Conspirator mi ve výsledku sice možná chybělo větší zapálení pro samotný příběh, závěr na mě emočně také nezapůsobil tak, jak asi měl, na druhou stranu jsem se ale nenudila, herci výborní, technicky taky a ta moje velká slabost pro Jamese. Musím dát 4* ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Hodně propracovaný snímek, který mě vážně bavil. Přiznejme si, že James McAvoy není zrovna charismatický nebo dokonce lamač dívčích srdcí, ale tady opravdu dokázal, že je skvělý herec. Byl skvělý. Celý příběh mě hodně potěšil, a byl zajímavě ztvárněn. Téměř celý se odehrává u soudu a ve vězení a přece to stojí na tom, co se stalo mimo justiční zařízení a to na vraždě A. Lincolna. Myslím, že jsem viděla film o jeho vraždě poprvé a rozhodně toho nelituji. Skvělé argumenty, důkazy a korupce, ostatně to vše zůstalo stejné i dodnes. Příjemná podívaná s pro mě nepochopitelným koncem ze strany vztahu dítěte k matce. ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

Za posledný rok sa akoby roztrhlo vrece s projektami okolo A. Lincolna. R. Redford sa sústredil na tie menej známe časti slávneho atentátu a venoval sa skôr súdnej dohre. Herecky výborne obsadené, v menších úlohách poteší hlavne T. Wilkinson, ale najviac asi McAvoy a Robin Wright, ktorá by si konečne zaslúžila herecky naplno zažiariť. Škoda, že ani tu nedostáva až toľko priestoru, pretože dej sa točí prevažne okolo jej obhájcu. Film ponúka v skratke i takmer celý priebeh atentátu, čo mnohým neznalým, veľmi pomôže lepšie sa orientovať v deji. Záverečná scéna i malá iskra nádeje tesne pred ňou sú silné scény a celkovo na mňa film urobil dobrý dojem. 80%. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Veľmi dobre natočená verzia časti dejín, na ktorú by najradšej Američania zabudli. Prísť takým potupným spôsobom o prezidenta Lincolna bolo určite riadne frustrujúce, takže sa im ani nemožno čudovať, že v prípade úbohej majiteľky penziónu Marry Surratt obchádzali zákon ako sa len dalo. A keď to nešlo inak, tak aj s poverením prezidenta. Veľmi smutné a nespravodlivé. Presne ako bolo povedané vo filme: ... v čase vojny spravodlivosť mlčí..." O tom je i celý film. 80/100 ()

Greg 

všechny recenze uživatele

“One bullet killed our beloved president. One bullet but not one man!“ Historická dramata nepatří úplně k mým oblíbeným žánrům, ale s filmem The Conspirator jsem byl velmi spokojený. I když jsem o zápletce něco věděl už před filmem, párkrát se mi stalo, že mě film překvapil. Z toho vyplývá, že zápletka je docela předvídatelná, ale to co s ní udělal Robert Redford, mě potěšilo. Napětí je budováno už od začátku, sice nijak negraduje a film se nese pořád ve stejném tempu, ale to je v podstatě jen drobnost. Podle mě mohl film skončit tak o 10 minut dřív, ale je mi jasné, že ten konec tam být musel (tak, jak mi psala kamarádka). Celý film podkresluje velmi sympatický hudební složka, která speciálně v některých momentech výborně film doplňuje. Všechny složky filmu ale převyšují herecké výkony. Nemůžu říct, že by někdo svou roli nezvládl, ale zejména James McAvoy, Robin Wright a především Tom Wilkinson (ač byla jeho role docela malá) ostatní o trochu převyšovali. Do paměti se mi vryly hlanvě dva projevy u soudu – jeden Wilkinsona, druhý McAvoye – a samozřejmě také scéna tak 10 minut před koncem. Takže výborný filmový zážitek, kterému mohu vytknout opravdu jenom pár chyb. Doporučuji, lepší 4 hvězdičky. ()

Galerie (104)

Zajímavosti (15)

  • Je len veľmi málo známych skutočností a informácií o Fredericovi Aikenovi. Nezachovala sa žiadna jeho fotografia. (MikaelSVK)
  • Jeden z generálů v komisi, jehož jméno ve filmu nepadlo, byl Lew Wallace, který je autorem románu "Ben Hur: Příběh Krista". (Morien)

Související novinky

Indy 5, Transky 3, Lincoln, Harvey

Indy 5, Transky 3, Lincoln, Harvey

16.09.2009

Aneb „Steven Spielberg má napilno“. Pojďme popořadě – Harrison Ford pro magazín People řekl, že se Spielberg a Lucas shodli na zápletce pro Indianu Jonese 5. Už prostě vědí, co bude Indy tentokrát… (více)

Reklama

Reklama