Reklama

Reklama

Černé zlato

  • Francie Or noir (více)
Trailer 3

Na počátku dvacátého století se vůdcové dvou nepřátelských kmenů v Arábii po letech války rozhodli uzavřít mírovou smlouvu. Hobeiský emir Nesib (Antonio Banderas) a salmaahský sultán Amar (Mark Strong) se dohodli vytvořit mezi jejich říšemi tzv. území nikoho, neboli „Žlutý pás“, který bude oddělovat jejich země. Bude to zóna, na kterou si nikdy nikdo z nich nebude dělat nároky. Na znak zpečetění dohody svěřil Amar své dva syny Saleha (Akin Gazi) a Audu (Tahar Rahim) do Nesibovy péče, aby je vychovával se svými dětmi Tarikem a Leilou. Patnáct let míru ale změnil obrovský nález bohatých ložisk ropy právě ve Žlutém pásu. Moderní a liberální emir Nesib vidí v nabídce společnosti Texas Oil šanci zlepšit život svého kmene, vybudovat školy a nemocnice. Americká společnost zahájí těžbu ropy, a tím poruší pakt. Nesib vyšle svého zástupce, aby se dohodl s fundamentalistou sultánem Amarem, on však nabídku nepřijímá... (JOJ Cinema)

(více)

Videa (9)

Trailer 3

Recenze (61)

kaposlav 

všechny recenze uživatele

Ako je možné, že tento film tu nemá ani 500 hodnotení a len 61%? Film som si stiahol pred viac ako rokom a pól, ale jeho pozretie som odkladal v domnení, že budu potrebné titulky, keďže sa jedná o film z arabského prostredia. Taktiež som si myslel, že dej sa bude odohrávať v dnešnom období, kde budú tí dobrí američania a na arabov nakydaju čo sa dá od Al-kajdy cez islám až po tzv. teroristov. Omyl! Film mal výborny scénar, herecké výkony a nenašiel som v podstate žiadne chyby po akejkolvek stránke. Z filmu plynú viaceré ponaučenia a ten kto sa chce dozvedieť niečo viacej o koráne a arabských zvykoch si isto príde na svoje. 5* ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

Je to lepší než Minor, ale horší než všechno ostatní filmy, co kdy natočil (snad kromě Na křídlech odvahy 3D). Ono je to opravdu spíše průměrné hollywoodské vyprávění s hezkou vizuální stránkou a sexy herci, kteří se do daného prostředí hodí. Popravdě jsem nevěděl, co od filmu čekat, takže jsem ani zklamaný nebyl. A jestli všechny postavy mluví anglicky nebo francouzsky, to už je celkem fuk. Plusové body za (pro Evropana) nezvyklé prezentování Blízkého východu (napadá mě snad jen Lawrence z Arábie a The Message - kdo by chtěl vidět arabský velkofilm, mrkněte na Ar-Risalah, sice tam chybí Anthony Quinn, ale komu to vadí;). Taky se divím, že tu nikdo neokomentoval další Banderasovu arabskou roli po Vikinzích. Ohledně použité angličtiny - zarážející je jen to, jak snadno si Američani z Texas Oil na začátku rozumí s arabským sultánem/emírem, jinak je to jako obvykle "přeložené pro pohodlnost". Jak jinak to taky chcete udělat, proboha? Arabsky s titulky á la Mel Gibson (Utrpení Krista, Apocalypto)? Nezapomeňte, že kromě několika vět od Američanů se to vše odehrává mezi Araby, takže natočit/nadabovat to do Angličtiny je ten nejmenší problém. Kromě toho se herci o nějaký ten akcent snažili, co víc byste ještě chtěli? ()

Reklama

OG_Swifty 

všechny recenze uživatele

Shit rating filmu varuje, že by se mohlo jednat o nějaký průměrný shit z nedělního odpoledne na TV Nova, ale opak je pravdou. Tenhle výpravný film o dvou znepřátelených sultanátech a mladém princi, (ne)vlastním synovi obou sultánů (v překladu o nich bylo psáno jako o emírech, ale věřil bych spíš textům v angličtině..), hrál přesně na mojí notu. Celosvětově film nemá dobrý ohlas, asi proto, že hlavní postavy panovníků hrají Banderas a Strong, tedy typický arabové, ale mě to bylo jedno. Bylo to jako bych se díval na Vinnetoua, kterak sjednocuje indiánský kmeny, a pak všechny zmrdy vypráská - prostě dobrý. ()

lareinna 

všechny recenze uživatele

Vynikajúci film, ktorý si zaslúži oveľa viac. Výborní herci, skvelé spracovanie a tiež kvalitný scenár, nemá hluché miesta a zbytočné scény. Mám pocit, že konečne v poslednej dobe som videla poriadny film. Ak toto neoceniť, tak čo potom ? Myslím, že ak má niekto chuť na americký akčňák, nech si omylom nepúšťa toto, pretože to je dobrodružný film, nie je dobré ak potom dochádza k zbytočnému podhodnocovaniu skvelých filmov. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Šeherezáda po 1000 a jednej noci vyrozprávala sultánovi všetko a po nej nastúpil J.J. Annaud, aby nám rozpovedal 1002. rozprávku. Mali by sme mu za ňu ráno stať hlavu? Nemyslím si. Čierne zlato je príťažlivá exotická historická omalovánka, na čom nie je nič zlé. Len stále som mal niekde vzadu v hlave nepríjemný pocit premárnenej šance na vysoko ambiciózny projekt, ktorý by uspel aj na udeľovaní nejakých tých cien a vyjadroval by sa aj k dnešnej situácii. Ale máme tu krásnu princeznú a ponaučenie, že s tankom do púšte nelez. ()

Galerie (70)

Zajímavosti (3)

  • Film vznikal v pouštních lokacích států Tuniska a Kataru, kde se rovněž odehrávají boje mezi dvěma dominantními znepřátelenými kmeny. Jejich filmování zabralo víc jak čtyři týdny. (Conspi)
  • Jedná se o první významný mezinárodně koprodukovaný film natočený na území Kataru. (Conspi)
  • Natáčanie v Tunisku prebiehalo počas "Jazmínovej revolúcie", ktorá viedla k zvrhnutiu prezidenta Zine El Abidine Ben Aliho. Natáčanie však skončilo podľa harmonogramu a v rámci rozpočtu, bez akéhokoľvek prerušenia. (MikaelSVK)

Související novinky

Annaud našel černé zlato

Annaud našel černé zlato

20.12.2010

V 80. letech platil Jean-Jacques Annaud za jednoho z nejlepších evropských tvůrců (ne-li nejlepšího). Pak jeho kariéra nabrala charakter sinusoidy. Po bizarnosti Jeho veličenstvo Minor je nejvyšší… (více)

Reklama

Reklama